Αυστηρότεροι έλεγχοι στις εισαγωγές καλαμποκιού από τρίτες χώρες

Πέμπτη, 14 Οκτωβρίου 2004 21:58

Με νέα απόφαση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αλέξανδρου Κοντού, (συμπληρωματική της με αριθ. 552 της 25/8/2004), που αφορά έκτακτα φυτό-υγειονομικά μέτρα στην εισαγωγή δημητριακών καρπών, το υπουργείο θα ελέγχει αυστηρότερα πλέον τις εισαγωγές καλαμποκιού από τρίτες χώρες.

Η φετινή υπερπαραγωγή δημητριακών τόσο στη χώρα μας όσο και στην Ε.Ε., αλλά και στις τρίτες χώρες αυξάνει την προσφορά στην ελληνική αγορά και περιορίζει σημαντικά τις δυνατότητες εξαγωγών.

Υστερα από την πρώτη απόφαση και την πραγματοποίηση των ελέγχων από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οι υπηρεσίες της αρμόδιας Επιτροπής της Ε.Ε. για τα δημητριακά, έγιναν αποδέκτες πολλών παραπόνων, με αποτέλεσμα να «θορυβηθεί» στέλνοντας σχετική αυστηρή διαμαρτυρία και ζητώντας παράλληλα εξηγήσεις.

Επίσης αρκετές θιγόμενες από τους ελέγχους χώρες, όπως για παράδειγμα ο Καναδάς, η Ουκρανία και η Ρωσία, έκαναν διαβήματα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

«Το πρόβλημα με τις εισαγωγές των δημητριακών, θα αντιμετωπιστεί άμεσα με τρόπους που να είναι προς το συμφέρον των ελλήνων αγροτών. Κινούμαστε σε δύσβατο δρόμο, καθώς τόσο οι διεθνείς και κοινοτικές ρυθμίσεις, στις οποίες συναίνεσε το ΠΑΣΟΚ και το 2000 και το 2003, όσο και η υπερπαραγωγή της εσοδείας 2004, δημιουργούν σωρεία προβλημάτων στην αγορά των δημητριακών», δήλωσε ο κ. Κοντός.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα