Ομηροι του πετρελαίου

Κάτω από τις 10.000 μονάδες ο Dow Jones
Παρασκευή, 15 Οκτωβρίου 2004 00:01
UPD:11:15

ΤΑ ΔΙΕΘΝΗ χρηματιστήρια έχουν γίνει πλέον «όμηροι» της αγοράς πετρελαίου, μετά μάλιστα από τη νέα προειδοποίηση του επικεφαλής του ΟΠΕΚ ότι η άνοδος θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος του μηνός. Η τιμή του αργού άγγιξε νέο ρεκόρ χθες, «φλερτάροντας» με τα 55 δολάρια.

Τα blue chip στη Wall Street υποχώρησαν σε χαμηλά επίπεδα διμήνου, με τον Dow Jones να παραμένει κάτω από τις 10.000 μονάδες, στον απόηχο νέων αποκαλύψεων στον εταιρικό τομέα των ΗΠΑ αλλά και απογοητευτικών εταιρικών αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου.

Στο στόχαστρο αυτή τη φορά ο ασφαλιστικός κολοσσός American International Group, ο οποίος κατονομάστηκε σε δίκη από τον εισαγγελέα της Νέας Υόρκης Ελιοτ Σπίτσερ με την κατηγορία της χειραγώγησης της αγοράς, με αποτέλεσμα η μετοχή του να υποχωρήσει 4,8%.

Απογοητευτικά και τα αποτελέσματα της General Motors, με τη μετοχή της να χάνει 5,2% της αξίας της, ενώ και σε οικονομικό επίπεδο τα αρνητικά στοιχεία για το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ απογοήτευσαν τους επενδυτές.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), έχασε συνολικά 107,88 μονάδες, ποσοστό 1,08%, φθάνοντας στις 9.894,45 μονάδες. Με απώλειες 51,34 μονάδων, ποσοστό 0,91%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.903,02 μονάδες.

Στην Ευρώπη, οι μετοχές έκλεισαν σε χαμηλά δύο εβδομάδων, δεχόμενες πλήγμα τόσο από την άνοδο των τιμών πετρελαίου όσο και από τα αποθαρρυντικά αποτελέσματα της ελβετικής φαρμακοβιομηχανίας Roche και βεβαίως του κολοσσού General Motors στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Η ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία πλήττεται ιδιαίτερα από τις ανησυχίες ότι η αύξηση των τιμών των πρώτων υλών μπορεί να συρρικνώσει τα περιθώρια κέρδους της.

Από τα λιγοστά «φωτεινά» σημεία της αγοράς η Nokia και η Danone, καθώς οι δύο κολοσσοί παρουσίασαν αποτελέσματα καλύτερα των αναμενόμενων. Ανοδικά κινήθηκε και ο πετρελαϊκός κλάδος, συμβάλλοντας στον περιορισμό των απωλειών. Ο δείκτης FTSE Eurofirst 300 υποχώρησε 0,7%, κλείνοντας στις 997,2 μονάδες, στα χαμηλότερα επίπεδα από την 1η Οκτωβρίου, ενώ ο DJ Euro Stoxx 50 έχασε 0,6% της αξίας του.

Στο Τόκιο, οι μετοχές υποχώρησαν 1%, καθώς οι μαζικές ρευστοποιήσεις στην αγορά μετάλλων έπληξαν παραγωγούς όπως Sumitomo Metal Mining.

ΕΦΗ ΤΡΙΗΡΗ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα