Handelsblatt: To Βερολίνο στηρίζει την τρόικα έναντι της κριτικής του ΕΚ

Τετάρτη, 05 Φεβρουαρίου 2014 15:57
UPD:16:10
EUROKINISSI/ΜΠΟΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Σύμφωνα με το έγγραφο που επικαλείται η Handelsblatt, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών θεωρεί ότι η τρόικα εργάζεται με τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση της πληττόμενης χώρας από κοινού για τους όρους που συνδέονται με την παροχή χρηματοδοτικής βοήθειας.

Τη στήριξη της τρόικας έναντι της κριτικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχεδιάζει το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με έγγραφο συνεργατών του γερμανού ΥΠΟΙΚ, Β. Σόιμπλε, το οποίο επικαλείται η Handelsblatt.

«Η γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει να καταστήσει σαφές ότι εξακολουθεί να στηρίζει τη δουλειά της τρόικας στην τωρινή συγκυρία και ότι αυτή είναι δημοκρατικά νομιμοποιημένη», αναφέρεται στο έγγραφο, ενώ τονίζεται ότι η τρόικα συνέβαλε σημαντικά σε όλα τα προγράμματα διάσωσης.

Σύμφωνα με το έγγραφο που επικαλείται η Handelsblatt, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών θεωρεί ότι η τρόικα εργάζεται με τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση της πληττόμενης χώρας από κοινού για τους όρους που συνδέονται με την παροχή χρηματοδοτικής βοήθειας. Παράλληλα, τονίζεται ότι τα εθνικά κοινοβούλια «δεσμεύονται στενά σ’ αυτές τις αποφάσεις, ενώ χαρακτηρίζεται σημαντικό το ότι το ΔΝΤ παραμένει στη διαδικασία, καθώς τα όργανα της Ε.Ε. δεν διαθέτουν ακόμα ανάλογη υψηλή τεχνογνωσία.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα της Handelsblatt, η έκθεση για τον ρόλο της τρόικας αμφισβητείται και εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η τρόικα είναι «απαραίτητη για τον έλεγχο της σταθεροποίησης των δημοσιονομικών στις χώρες που βρίσκονται σε κρίση και δεν θα πρέπει να αμφισβητείται», δηλώνει ο βουλευτής της CSU Μάρκους Φέρμπερ, ενώ αναφέρεται ότι και άλλοι βορειοευρωπαίοι βουλευτές του ΕΛΚ, όπως οι Ολλανδοί ή οι Φινλανδοί, δεν αντιλαμβάνονται τη σκοπιμότητα της «κήρυξης πολέμου» στην τρόικα, όπως συζητείται στις Βρυξέλλες.

Πηγή: ΑΜΠΕ

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα