Süddeutsche Zeitung: Όλοι οι ειδικοί θεωρούν το κούρεμα αναγκαίο

Τρίτη, 04 Φεβρουαρίου 2014 15:00
UPD:15:02
Eurokinissi/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Όλοι σχεδόν οι ειδικοί θεωρούν το κούρεμα αναγκαίο διότι ένα χρέος στο 176% του ΑΕΠ δεν είναι μακροπρόθεσμα βιώσιμο.

Στις αναφορές του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε ένα τρίτο πακέτο στήριξης για την Ελλάδα, αλλά και στο ενδεχόμενο νέου κουρέματος, αναφέρεται η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung.

«Πέρυσι το καλοκαίρι, μεσούντος του γερμανικού προεκλογικού αγώνα, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε μιλήσει, προφανώς κατά λάθος, για ένα τρίτο πακέτο στήριξης της Ελλάδας», σημειώνει σε σχόλιό της με τίτλο «Κούρεμα και εκλογές» και προσθέτει:

«Το αποτέλεσμα ήταν να προκληθεί αναταραχή μεταξύ των υπευθύνων για τον προεκλογικό αγώνα των Χριστιανοδημοκρατών. Εκ των υστέρων, όμως, το λάθος του Σόιμπλε αποδείχτηκε ιδιαιτέρως χρήσιμο στον προεκλογικό αγώνα, επειδή ο υπουργός έπεισε, τουλάχιστον εν μέρει, τους ψηφοφόρους για την ειλικρίνειά του. Δεν θα έπρεπε συνεπώς να προκαλεί έκπληξη ότι λίγους μήνες πριν από τις ευρωεκλογές το υπουργείο Οικονομικών δίνει στη δημοσιότητα, προσχεδιασμένα αυτή τη φορά, την ίδια πρόταση.

«Όμως» συνεχίζει η εφημερίδα «η γερμανική κοινή γνώμη δεν δείχνει να ενδιαφέρεται για το ζήτημα, που προαναγγέλλει στην ουσία ένα κούρεμα. Όλοι σχεδόν οι ειδικοί θεωρούν το κούρεμα αναγκαίο διότι ένα χρέος στο 176% του ΑΕΠ δεν είναι μακροπρόθεσμα βιώσιμο, ούτε διαφαίνεται στον ορίζοντα η πολυπόθητη ανάπτυξη που θα μπορούσε να μειώσει το τεράστιο χρέος. Το αργότερο μετά τις ευρωεκλογές το ζήτημα του χρέους θα πρέπει να επανέλθει στην ατζέντα».

«Δεν αρκούν φέτα και ελιές»

Παράλληλα, η εφημερίδα Handelsblatt φιλοξενεί άρθρο του καθηγητή Οικονομικών και επικεφαλής του τμήματος έρευνας στο Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών Αλέξανδρου Κρητικού για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ελλάδα, με τίτλο «Δεν αρκούν φέτα και ελιές».

Όπως σημειώνεται, «το 2013 ήταν καταστροφικό για την ελληνική οικονομία», ενώ για να γυρίσει σελίδα η χώρα χρειάζεται ένα όραμα για το πού θα βρίσκεται μετά από 10 χρόνια».

Ο οικονομολόγος τονίζει πως είναι απαραίτητο να δοθεί βάρος στην έρευνα και την ανάπτυξη και εξηγεί:

«Στην ευρωζώνη χώρες με παρόμοιο πληθυσμό όπως η Ελλάδα διαθέτουν εδώ και χρόνια περίπου 3% του ΑΕΠ στην έρευνα. Το πιο σημαντικό είναι ότι υπάρχει μια συναίνεση μεταξύ των κομμάτων ότι οι επενδύσεις αυτές είναι αδιαμφισβήτητες. Ως συνέπεια οι χώρες αναπτύσσονται σταθερά. Δεν αρκεί επομένως η εφαρμογή των 153 μέτρων που ζητά ακόμα η τρόικα για να μπορέσει η Ελλάδα να φθάσει στο επίπεδο των ευρωπαίων εταίρων. Σήμερα η Ελλάδα δαπανά μόλις το 0,7% του ΑΕΠ σε έρευνα και ανάπτυξη».

Πηγή: Deutsche Welle



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα