Κάρας: Αναγκαίο κακό η τρόικα

Πέμπτη, 30 Ιανουαρίου 2014 18:59
UPD:19:01
FOSPHOTOS /Angeliki Panagiotou

Όπως ανέφερε ο αυστριακός ευρωβουλευτής στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, η τρόικα ήταν απαραίτητη καθώς η Ε.Ε. δεν διέθετε τα εργαλεία για να αντιμετωπίσει τη μεγαλύτερη κρίση από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Αναγκαίο κακό» χαρακτήρισε την τρόικα ο Ότμαρ Κάρας, επικεφαλής της Οικονομικής και Νομισματικής Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου που διερευνά τον ρόλο της τριμερούς, σημειώνοντας πάντως ότι παρά τα λάθη οι προσπάθειες υπήρξαν αποτελεσματικές και κανείς δεν λέει σήμερα ότι η Ελλάδα κινδυνεύει.

Όπως ανέφερε ο αυστριακός ευρωβουλευτής στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, η τρόικα ήταν απαραίτητη καθώς η Ε.Ε. δεν διέθετε τα εργαλεία για να αντιμετωπίσει τη μεγαλύτερη κρίση από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σημείωσε επίσης ότι τα περισσότερα λάθη της τρόικας έγιναν στην πρώτη φάση, αλλά «τώρα συζητούμε με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, για δημοκρατική νομιμοποίηση και έλεγχο των εφαρμοζόμενων πολιτικών».

Είπε ακόμη ότι ήταν μια διακυβερνητική διαδικασία και δεν λειτούργησε με κανόνες, αλλά διαφορετικά από χώρα σε χώρα. «Κανένα κράτος-μέλος δεν είναι μόνο του, έχουμε κοινή ευθύνη και το σημαντικό είναι να μην κλείσουμε τις πόρτες», πρόσθεσε.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Εστίασε στη συνέχεια στη συνεισφορά της Task Force στην απασχόληση, καθώς και στους ευρωπαϊκούς πόρους για τα προγράμματα αυτά, για να υπογραμμίσει ότι η Ελλάδα χρειάζεται «πιο ισορροπημένη δημοσιονομική εξυγίανση, μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις» και ότι η Ευρώπη θα είναι παρούσα και θα προσφέρει πόρους.

«Συγγνώμη» ζήτησε από την πλευρά του ο γερμανός ευρωβουλευτής της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, Γιούργκεν Κλούτε, για τα δυσφημιστικά δημοσιεύματα, που γράφτηκαν στα γερμανικά ΜΜΕ. «Εγώ δεν συνεισέφερα σ’ αυτά, παρ’ όλα αυτά ζητώ συγγνώμη από τον ελληνικό λαό», ανέφερε ο κ. Κλούτε.

Οι συμμετέχοντες στην επιτροπή δήλωσαν τέλος ότι θα καταλήξουν σε κοινό αποτέλεσμα, το οποίο θα είναι έτοιμο πριν τις ευρωεκλογές και δεν θα έχει μόνον συμβολικό χαρακτήρα, καθώς, όπως υποστήριξαν, βάζει στο τραπέζι της συζήτησης όλα τα θέματα. «Εγκαινιάζουμε έναν λογικό διάλογο θα βρούμε κοινούς τόπους» είπε ο κ. Κάρας, τονίζοντας ότι η ψήφιση της έκθεσης δεν είναι το τέλος, αλλά η αρχή των αλλαγών, που θα υιοθετήσει η Ε.Ε..

Πηγή: ΑΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα