Στα 55,29 δολ. το βαρέλι η τιμή του πετρελαίου

Δευτέρα, 18 Οκτωβρίου 2004 07:27

ΣΕ ΝΕΑ υψηλά επίπεδα, πάνω από τα 55 δολ. το βαρέλι, αυξήθηκε η τιμή του αργού πετρελαίου στη Ν. Υόρκη, καθώς έντονη ανησυχία επικρατεί για τα αποθέματα των ΗΠΑ και για το εάν είναι αρκετά εν όψει του χειμώνα.

«Οι τιμές ενδέχεται να αυξηθούν στα 75 δολ. το βαρέλι, ανέφερε ο πρόεδρος του Chicago Board of Trade, της δεύτερης μεγαλύτερης χρηματιστηριακής αγοράς των ΗΠΑ, Bernard Dan, χθες στο Σύδνεϋ. Η τιμή του πετρελαίου αναρριχήθηκε στα 55 δολ. το βαρέλι την Παρασκευή, μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Ενεργείας, ότι τα αποθέματα του πετρελαίου θέρμανσης μειώθηκαν σε 1,2 εκατ. βαρέλια, ποσοστό 2,3% την εβδομάδα που έληξε στις 8 Οκτωβρίου.

«Τα 75 δολάρια το βαρέλι δεν είναι κάτι απίθανο», ανέφερε ο Arjuna Mahendran, στρατηγικός αναλυτής της Credit Suisse Private Banking, στη Σιγκαπούρη, συμπληρώνοντας: «Υπάρχει σταθερή μείωση των αποθεμάτων των ΗΠΑ και αυτό καταδεικνύει ότι η ζήτηση των καταναλωτών είναι ακόμη έντονη για πετρέλαιο θέρμανσης και για αυτό οι αγορές οδηγούνται σε σημαντική άνοδο».

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Νοεμβρίου, αυξήθηκε κατά 36 σεντς, ποσοστό 0,7%, φθάνοντας στα 55,29 δολ. το βαρέλι, στις ηλεκτρονικές - μετά τη συνεδρίαση - συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης, στις 10:43' π.μ., ώρα Σιγκαπούρης.

Την Παρασκευή οι τιμές σημείωσαν άνοδο 17 σεντς, ποσοστό 0,3%, φθάνοντας στα 54,93 δολ. το βαρέλι κατά το τέλος της συνεδρίασης και στα υψηλότερα επίπεδα από την έναρξη διαπραγμάτευσής του, το 1983. Η τιμή του πετρελαίου είναι κατά 82% υψηλότερα σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, ενώ κατά τις 22 τελευταίες συνεδριάσεις, έχει σημειώσει άνοδο σε ποσοστό της τάξης του 19%.

Η τιμή του πετρελαίου κινήθηκε ανοδικά την Παρασκευή, μετά τη δήλωση του διοικητή της Federal Reserve, της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, Alan Greenspan, ότι οι τιμές δεν βρίσκονται σε τόσο υψηλά επίπεδα ώστε να εμποδίσουν την οικονομική ανάπτυξη, όπως άλλες φορές. «Η αύξησή του θα έχει λιγότερη επίδραση σητν οικονομική ανάπτυξη και τον πληθωρισμό, από ό,τι είχε τη δεκαετία του '70», επεσήμανε ο Greenspan.

Οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου στις ΗΠΑ ώθησαν την οικονομία της χώρας σε ύφεση τη δεκαετία του '70 και του '80 και οδήγησαν στη μείωση της ζήτησης σε ποσοστό της τάξης του 19% μεταξύ 1978 και 1983, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Ενεργείας της χώρας.

«Δεν βλέπω την τιμή του πετρελαίου πάνω από τα 75 δολ. το βαρέλι, εκτός εάν υπάρξουν προβλήματα στο κομμάτι των προμηθειών», ανέφερε ο Dan χθες στο Σύδνεϋ και συμπλήρωσε: «Νομίζω ότι η οικονομία των ΗΠΑ είναι αρκετά δυνατή ώστε να αφομοιώσει τις αυξήσεις των τιμών του πετρελαίου».

Το πετρέλαιο θέρμανσης για τα συμβόλαια του Νοεμβρίου, παρέμεινε αμετάβλητο την Παρασκευή στο 1,5491 δολ. το γαλόνι, στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης. Στις ηλεκτρονικές συναλλαγές διαπραγματεύθηκε στο 1,5490 δολ. το γαλόνι.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα