Κάρας: Η Ελλάδα θα μπορούσε να επιστρέψει φέτος στις αγορές

Παρασκευή, 31 Ιανουαρίου 2014 18:11
UPD:20:28
EUROKINISSI/ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ο κ. Κάρας (φωτ. αρχείου) εξέφρασε την άποψη ότι δεν θα πρέπει να υπάρχουν ευρωπαϊκές αποφάσεις και εργαλεία χωρίς τη συμμετοχή του Ευρωκοινοβουλίου και σημείωσε ότι είναι σημαντικό το ότι ενισχύθηκε η συνοχή στην Ε.Ε. και αναγνωρίζονται αυτά που έχουν γίνει λανθασμένα.

Η Ελλάδα θα μπορούσε να επιστρέψει από φέτος στις χρηματαγορές, δήλωσε ο ευρωβουλευτής και επικεφαλής της επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου για την τρόικα, Ότμαρ Κάρας, εκτιμώντας ότι ήδη φέτος θα πρέπει να είναι δυνατή η συζήτηση για τον τερματισμό του έργου της τρόικας.

Σε συνέντευξή του στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Κάρας δήλωσε ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται ήδη σε ανάκαμψη και η Ελλάδα «δεν στέκεται πλέον με την πλάτη στον τοίχο». Ωστόσο, επεσήμανε την ανάγκη εξέτασης των πραγμάτων, ώστε να εξαχθούν τα σωστά συμπεράσματα. Αναφερόμενος στην επίσκεψή του στην Αθήνα, έκανε λόγο για δημιουργία κλίματος διαφάνειας και αξιοπιστίας.

Όπως δήλωσε, η έκθεση της επιτροπής πρόκειται να υποβληθεί τον ερχόμενο Μάρτιο στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, διευκρινίζοντας πως αυτά που θα προτείνει δεν μπορούν να γίνουν χωρίς αλλαγή των συνθηκών, για την οποία αλλαγή ο ίδιος ευελπιστεί πως θα είναι δυνατό να συμφωνήσουν οι χώρες - μέλη της Ε.Ε. μέσα στην επόμενη πενταετή κοινοβουλευτική περίοδο.

Ο κ. Κάρας εξέφρασε την άποψη ότι δεν θα πρέπει να υπάρχουν ευρωπαϊκές αποφάσεις και εργαλεία χωρίς τη συμμετοχή του Ευρωκοινοβουλίου και σημείωσε ότι είναι σημαντικό το ότι ενισχύθηκε η συνοχή στην Ε.Ε. και αναγνωρίζονται αυτά που έχουν γίνει λανθασμένα.

Δημοκρατικά κατοχυρωμένο διάδοχο μοντέλο της τρόικας

«Κι όμως η τρόικα πρέπει να φέρει σε πέρας το έργο της σε Ελλάδα, Πορτογαλία και Κύπρο» τόνισε ο κ. Κάρας, σε δηλώσεις του στην αυστριακή εφημερίδα Die Presse.

Ο κ. Κάρας θεωρεί πως σε μια «συνέλευση» μετά τις ευρωεκλογές πρέπει να συζητηθεί ένα δημοκρατικά κατοχυρωμένο διάδοχο μοντέλο της τρόικας, καθώς και η απαραίτητη για αυτό αλλαγή συνθηκών. Ο ίδιος φαίνεται να προτιμά την ίδρυση ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου στη βάση της εμπειρίας της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Νομισματικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Ο ευρωβουλευτής δεν θέλει να δεσμευτεί σε ένα χρονοδιάγραμμα, καθώς παίζουν ρόλο πολλοί παράγοντες, θεωρεί όμως ρεαλιστική την εκτίμηση πως θα υπάρξει ένα τέτοιο μοντέλο στο τέλος της επόμενης κοινοβουλευτικής περιόδου του Ευρωκοινοβουλίου, το 2019.

Πηγή: ΑΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα