Ασιατικά Χρηματιστήρια

Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου 2004 07:01

ΠΤΩΤΙΚΑ κινούνται οι ιαπωνικές μετοχές, καθώς έντονη ανησυχία επικρατεί, ότι, η ισχυροποίηση του γιέν, θα μειώσει την οικονομική ανάκαμψη της χώρας που οδηγείται από τις εξαγωγές.

Οι μετοχές των τραπεζών, συμπεριλαμβανομένης της Mizuho Financial Group Inc. και των βιομηχανιών παραγωγής χάλυβα, όπως της Nippon Steel Corp., σημείωναν απώλειες.

Ο δείκτης Nikkei υποχωρούσε κατά 1,7%, φθάνοντας στις 10.877,06 μονάδες, στις 11 π.μ., ώρα Τόκυο, καθώς το γιέν διαπραγματεύθηκε κοντά στα υψηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα τριών μηνών χθες στη Ν. Υόρκη. Ο Topix έχανε 1,2%, φθάνοντας στις 1.095,40 μονάδες. Και οι 33 κλάδοι που τον αποτελούν, σημείωναν απώλειες.

«Η άνοδος του γιέν έναντι του δολαρίου, καταδεικνύει ότι η αδυναμία της οικονομίας των ΗΠΑ μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ιαπωνική οικονομική ανάπτυξη», ανέφερε ο Naohiko Sasaki, ο οποίος διαχειρίζεται 30,6 δισ. δολ. σε μετοχές, με την Kokusai Asset Management Co. στο Τόκυο, συμπληρώνοντας: «Το αίσθημα της αγοράς βρίσκεται πολύ πιο χαμηλά απ' ό,τι φανταζόμουν».

Αλλού στην Ασία, οι μετοχές των εταιρειών που σχετίζονται με τον κλάδο του πετρελαίου, όπως της BHP Billiton και της PetroChina Co., κινούντο πτωτικά, μετά τη μείωση της τιμής του αργού πετρελαίου στην αγορά της Ν. Υόρκης. Οι μετοχές των εταιρειών του κλάδου των κομπιούτερ, όπως της Kyocera Corp. και της Benq Corp., σημείωναν απώλειες, μετά την ανακοίνωση της Motorola Inc., ότι τα κέρδη της αυτό το τρίμηνο ενδέχεται να είναι χαμηλότερα των προβλέψεων των οικονομικών αναλυτών.

Ο Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index, τον οποίον αποτελούν περισσότερες από 900 μετοχές εταιρειών της περιφέρειας, υποχωρούσε κατά 1,1%, φθάνοντας στις 89,81 μονάδες.

Ολοι οι δείκτες στις ανοιχτές αγορές της περιφέρειας, εκτός από τους δείκτες στη Μαλαισία και τις Φιλιππίνες, σημείωναν ελαφρά διαφοροποίηση.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα