Πτωτικά κινείται το γιέν έναντι δολαρίου και ευρώ

Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου 2004 07:34

ΥΠΟΧΩΡΗΣΕ το γιέν από τα υψηλότερα επίπεδα τριών μηνών έναντι του δολαρίου, αλλά και έναντι του ευρώ στην Ασία, καθώς οι ιαπωνικές μετοχές σημειώνουν απώλειες για όγδοη ημέρα, σε σύνολο εννέα ημερών.

Η ζήτηση για ιαπωνικό νόμισμα μειώθηκε μετά την υποχώρηση του δείκτη Nikkei μέσα σε μια συνεδρίαση σε χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των δύο μηνών, γεγονός που αύξησε την ανησυχία, ότι οι επενδυτές διεθνώς θα μειώσουν τις αγορές τους.

Το Χρηματιστήριο της Ιαπωνίας, έχασε τη θέση της καλύτερης αγοράς για επενδύσεις για πρώτο μήνα σε σύνολο οκτών μηνών, σύμφωνα με τη μηνιαία έκθεση της Merrill Lynch & Co., προς τους επενδυτές, που δημοσιοποιήθηκε χθες.

«Δεν υπάρχει περίπτωση να δούμε άμεση αύξηση της τάσης για αγορά ιαπωνικών μετοχών», ανέφερε ο Tomoko Fujii, στρατηγικός αναλυτής της αγοράς συναλλάγματος της Citigroup Inc., συμπληρώνοντας: «Το γιέν ενδέχεται να δεχθεί πιέσεις βραχυπρόθεσμα, μετά το χθεσινό ράλι».

Εναντι του δολαρίου το ιαπωνικό νόμισμα υποχώρησε στα 108,64 στις 12:33' μ.μ., ώρα Τόκυο, από τα υψηλότερα επίπεδα των 108,28 γιέν και των 108,38 γιέν αργά χθες στη Ν. Υόρκη. Το γιέν υποχώρησε επίσης έναντι του ευρώ στα 135,84 από 135,61 γιέν.

Ο δείκτης Nikkei έχανε 1,9%. Το τελευταίο εξάμηνο έχει υποχωρήσει σε ποσοστό της τάξης του 9%. Η Citigroup προβλέπει, ότι, το ιαπωνικό νόμισμα θα υποχωρήσει στα 110 έανντι του δολαρίου μέσα σε ένα μήνα.

Το γιέν κινήθηκε ανοδικά και στα υψηλότερα επίπεδα τριών μηνών, μετά τη μείωση των τιμών του πετρελαίου για δύο συνεχόμενες ημέρες, περιορίζοντας τις ανησυχίες ότι η αύξηση του κόστους της ενεργείας, θα έχει αρνητική επίδραση στα εταιρικά κέρδη και την ανάπτυξη. Το νόμισμα βρίσκεται 1,4% χαμηλότερα φέτος, καθώς η αύξηση της τιμής του αργού πετρελαίου σε ποσοστό της τάξης του 64%, τόνωσε τις φήμες, ότι, η οικονομία της Ιαπωνίας, η οποία εισάγει το σύνολο των ποσοτήτων πετρελαίου που καταναλώνει, θα συρρικνωθεί.

Οι τιμές του αργού πετρελαίου για τα συμβόλαια Νοεμβρίου σημείωσαν ελαφρά διαφοροποίηση, φθάνοντας στα 53,38 δολ. το βαρέλι, στις ηλεκτρονικές - μετά τη συνεδρίαση - συναλλαγές, στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης. Το πετρέλαιο έχει υποχωρήσει κατά 3,5% από τη στιγμή που άγγιξε τα 55,33 δολ. το βαρέλι στις 18 Οκτωβρίου, φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από την έναρξη της διαπραγμάτευσής του, το 1983.

Σημειώνεται, ότι, η βρετανική λίρα διαμορφώθηκε στο 1,8020 έναντι του δολαρίου από 1,8037, το ελβετικό φράγκο στο 1,2305 δολ. έναντι 1,2294 δολ. Το ευρώ διαπραγματεύθηκε στο 1,2503 έναντι του δολαρίου από 1,2512 δολ. χθες στη Ν. Υόρκη.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD
  • USDJPY



Σχολιασμένα