Motorola: Τετραπλάσια κέρδη το γ' τρίμηνο

Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου 2004 08:10

ΤΕΤΡΑΠΛΑΣΙΑ κέρδη ανακοίνωσε για το τρίτο τρίμηνο, η δεύτερη σε μέγεθος εταιρεία παραγωγής κινητών τηλεφώνων στον κόσμο, Motorola Inc., καθώς αυξήθηκαν οι πωλήσεις των μοντέλων της. Πτωτικά κινήθηκαν οι μετοχές της, μετά την ανακοίνωση που έκανε, ότι απώλεσε μερίδιο αγοράς.

Τα καθαρά κέρδη της Motorola, ανήλθαν σε 479 εκατ. δολ. ή 20 σεντς ανά μετοχή, από 116 εκατ. δολ. ή πέντε σεντς ανά μετοχή, που ήταν πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, που εδρεύει στο Ιλλινόϊς των ΗΠΑ. Οι πωλήσεις της σημείωσαν αύξηση της τάξης του 26%, φθάνοντας στα 8,62 δισ. δολάρια.

Ο επικεφαλής της, Ed Zander, ο οποίος επιτάχυνε τους ρυθμούς παρουσίασης νέων μοντέλων με στόχο την αύξηση των πωλήσεων, αντιμετωπίζει τώρα την αύξηση του ανταγωνισμού από τη Nokia Oyj, η οποία μειώνει τις τιμές πώλησης των κινητών. Μετά την αύξηση του μεριδίου αγοράς της Motorola σε παγκόσμιο επίπεδο για δύο τρίμηνα, το τρίτο τρίμηνο, το μερίδιό της ήταν χαμηλότερο. Τα έσοδα το τρέχον τρίμηνο θα είναι περίπου 9,3 δισ. δολ. έναντι πρόβλεψης των οικονομικών αναλυτών για έσοδα ύψους 9,5 δισ. δολαρίων.

«Φαίνεται ότι προτίμησαν να διατηρήσουν την κερδοφορία τους αντί να κυνηγήσουν μερίδιο αγοράς», ανέφερε ο John Krause, αναλυτής της Thrivent Financial, ο οποίος κατέχει τρία εκατ. μετοχές της Motorola.

Οι μετοχές της, οι οποίες σημείωσαν φέτος άνοδο σε ποσοστό της τάξης του 32%, υποχωρούσαν 91 σεντς, φθάνοντας στα 17,59 δολ. η μία, στη διευρυμένη, μετά τη συνεδρίαση, διαπραγμάτευσή τους. Νωρίτερα υποχωρούσαν κατά 22 σεντς, φθάνοντας στα 18,50 δολ. η μία, στο Χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης.

Το τέταρτο τρίμηνο τα καθαρά κέρδη της Motorola θα κυμανθούν από 23-26 σεντς ανά μετοχή, έναντι 20 σεντς που ήταν πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με την εταιρεία και οι πωλήσεις θα κυμανθούν από 9,3 έως 9,6 δισ. δολάριο, ενώ ο Zander επεσήμανε, ότι, η εταιρεία θα ανακτήσει το μερίδιο που απώλεσε.

«Είμαστε η υπ' αριθμόν δύο προμηθεύτρια κινητών στον κόσμο και θα συνεχίσουμε να κερδίζουμε μερίδιο αγοράς το τέταρτο τρίμηνο. Αυτό που συνέβη το τρίτο τρίμηνο της χρήσης, δεν είναι σοβαρό», επεσήμανε ο Zender, μιλώντας με οικονομικούς αναλυτές.

Η Motorola παρουσίασε 17 νέα μοντέλα κατά την εξεταζόμενη χρονική περίοδο, με αποτέλεσμα να αριθμεί συνολικά φέτος 40 μοντέλα, ενώ περισσότερα του 50% των μοντέλων αυτών, φέρουν κάμερες.

Το δεύτερο τρίμηνο, η Motorola αύξησε το μερίδιο αγοράς της στο 15,4%, υψηλότερα από το 13,9% που είχε εμφανίσει το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με την έρευνα της Strategy Analytics. Μεγαλύτερο μερίδιο, απέσπασε και η Samsung Electronics της Ν. Κορέας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα