Με κέρδη έκλεισε η Ευρώπη

Πέμπτη, 30 Ιανουαρίου 2014 19:01
UPD:19:03
REUTERS/KAI PFAFFENBACH

Φωτογραφία αρχείου.

Σε θετικό έδαφος έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές, μετά τα στοιχεία από τις ΗΠΑ που έδειξαν ότι η αμερικάνικη οικονομία σημείωσε ανάπτυξη κατά το τέταρτο τρίμηνο, ωστόσο, ο βρετανικός δείκτης σημείωσε πτώση λόγω των ανησυχιών γύρω από τις επιπτώσεις της περαιτέρω μείωσης των μέτρων τόνωσης της Fed.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst300 έκλεισε0,23%  υψηλότερα μετά από απώλειες στις  τέσσερις από τις τελευταίες πέντε συνεδριάσεις. Ο FTSE 100 υποχώρησε 0,09%, ο DAX ενισχύθηκε 0,39 %, ο CAC 40 σημείωσε άνοδο 0,55%, ο IBEX 35 κατέγραψε κέρδη 0,69% και ο δείκτης FTSE MIB του Μιλάνου έκλεισε με άνοδο 0,38%.

Οι μετοχές στην Ευρώπη έλαβαν ώθηση το απόγευμα μετά την ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου ότι η αμερικανική οικονομία σημείωσε ανάπτυξη της τάξης του 3,2% στο τέταρτο τρίμηνο.

Το πρωί το κλίμα ήταν αδύναμο, με τους επενδυτές να αντιδρούν στην απόφαση της Federal Reserve και στη συνέχιση της διόρθωσης στις αναδυόμενες αγορές.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ανακοίνωσε χθες ότι θα συνεχίσει να μειώνει το τεράστιο πρόγραμμα νομισματικών μέτρων τόνωσης, φέρνοντας το ποσό των μηνιαίων αγορών περιουσιακών στοιχείων στα 65 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο Ισχάκ Σιντίκι,  στρατηγικός αναλυτής της ETX Capital, σημειώνει ότι η ανακοίνωση της Fed θα μπορούσε να ενισχύσει τις αγορές μακροπρόθεσμα.

«Η κίνηση της Fed είναι ευπρόσδεκτη σε ένα ευρύτερο πλαίσιο. Η κεντρική τράπεζα έχει θέσει τώρα ένα προηγούμενο για το πόση θα είναι η μείωση κάθε μήνα, προσφέροντας στην αγορά ένα επίπεδο σαφήνειας και δείχνει τη δέσμευσή της ότι, ακόμη και στο πρόσωπο κάποιων μικτών οικονομικών στοιχείων τον Ιανουάριο , η Fed έχει πάρει την απόφασή της και δεν άλλαζει πορεία», όπως προσθέτει.

Σε ότι αφορά το μέτωπο των οικονομικών στοιχέιων, το ΑΕΠ της Ισπανίας αυξήθηκε 0,3% κατά το τέταρτο τρίμηνο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας, σηματοδοτώντας  βελτίωση σε σχέση με το 0,1% στο τρίτο τρίμηνο.

Το ποσοστό ανεργίας στη Γερμανία μειώθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο τον Ιανουάριο και διαμορφώθηκε στο 6,8%, έναντι εκτιμήσεων για 6,9%.

Στο μέτωπο των μετοχών,  οι μετοχές BskyB ενισχύθηκαν 3,97% καθώς τα αποτελέσματα  δ’ τριμήνου της εταιρείας κατάφεραν να νικήσουν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, για τα τα έσοδα και τα λειτουργικά κέρδη.

Οι μετοχές της  Diageo υποχώρησαν 4,71%, λόγω της ανακοίνωσης της εταιρείας για πτώση των πωλήσεων και την αδυναμία στις αναδυόμενες αγορές.

Οι μετοχές της Rocheενισχύθηκαν  4,31% καθώς η ελβετική φαρμακευτική εταιρεία ανακοίνωσε 3% αύξηση των πωλήσεων το 2013.

Οι μετοχές της Pirelli υποχώρησαν  2,58 % καθώς η εταιρεία διέψευσε  ότι έλαβε προσφορές για μια πιθανή εξαγορά.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα