Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 30 Ιανουαρίου 2014 19:01

Με κέρδη έκλεισε η Ευρώπη

Σε θετικό έδαφος έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές, μετά τα στοιχεία από τις ΗΠΑ που έδειξαν ότι η αμερικάνικη οικονομία σημείωσε ανάπτυξη κατά το τέταρτο τρίμηνο, ωστόσο, ο βρετανικός δείκτης σημείωσε πτώση λόγω των ανησυχιών γύρω από τις επιπτώσεις της περαιτέρω μείωσης των μέτρων τόνωσης της Fed.

Σε θετικό έδαφος έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές, μετά τα στοιχεία από τις ΗΠΑ που έδειξαν ότι η αμερικάνικη οικονομία σημείωσε ανάπτυξη κατά το τέταρτο τρίμηνο, ωστόσο, ο βρετανικός δείκτης σημείωσε πτώση λόγω των ανησυχιών γύρω από τις επιπτώσεις της περαιτέρω μείωσης των μέτρων τόνωσης της Fed.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst300 έκλεισε0,23%  υψηλότερα μετά από απώλειες στις  τέσσερις από τις τελευταίες πέντε συνεδριάσεις. Ο FTSE 100 υποχώρησε 0,09%, ο DAX ενισχύθηκε 0,39 %, ο CAC 40 σημείωσε άνοδο 0,55%, ο IBEX 35 κατέγραψε κέρδη 0,69% και ο δείκτης FTSE MIB του Μιλάνου έκλεισε με άνοδο 0,38%.

Οι μετοχές στην Ευρώπη έλαβαν ώθηση το απόγευμα μετά την ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου ότι η αμερικανική οικονομία σημείωσε ανάπτυξη της τάξης του 3,2% στο τέταρτο τρίμηνο.

Το πρωί το κλίμα ήταν αδύναμο, με τους επενδυτές να αντιδρούν στην απόφαση της Federal Reserve και στη συνέχιση της διόρθωσης στις αναδυόμενες αγορές.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ανακοίνωσε χθες ότι θα συνεχίσει να μειώνει το τεράστιο πρόγραμμα νομισματικών μέτρων τόνωσης, φέρνοντας το ποσό των μηνιαίων αγορών περιουσιακών στοιχείων στα 65 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο Ισχάκ Σιντίκι,  στρατηγικός αναλυτής της ETX Capital, σημειώνει ότι η ανακοίνωση της Fed θα μπορούσε να ενισχύσει τις αγορές μακροπρόθεσμα.

«Η κίνηση της Fed είναι ευπρόσδεκτη σε ένα ευρύτερο πλαίσιο. Η κεντρική τράπεζα έχει θέσει τώρα ένα προηγούμενο για το πόση θα είναι η μείωση κάθε μήνα, προσφέροντας στην αγορά ένα επίπεδο σαφήνειας και δείχνει τη δέσμευσή της ότι, ακόμη και στο πρόσωπο κάποιων μικτών οικονομικών στοιχείων τον Ιανουάριο , η Fed έχει πάρει την απόφασή της και δεν άλλαζει πορεία», όπως προσθέτει.

Σε ότι αφορά το μέτωπο των οικονομικών στοιχέιων, το ΑΕΠ της Ισπανίας αυξήθηκε 0,3% κατά το τέταρτο τρίμηνο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας, σηματοδοτώντας  βελτίωση σε σχέση με το 0,1% στο τρίτο τρίμηνο.

Το ποσοστό ανεργίας στη Γερμανία μειώθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο τον Ιανουάριο και διαμορφώθηκε στο 6,8%, έναντι εκτιμήσεων για 6,9%.

Στο μέτωπο των μετοχών,  οι μετοχές BskyB ενισχύθηκαν 3,97% καθώς τα αποτελέσματα  δ’ τριμήνου της εταιρείας κατάφεραν να νικήσουν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, για τα τα έσοδα και τα λειτουργικά κέρδη.

Οι μετοχές της  Diageo υποχώρησαν 4,71%, λόγω της ανακοίνωσης της εταιρείας για πτώση των πωλήσεων και την αδυναμία στις αναδυόμενες αγορές.

Οι μετοχές της Rocheενισχύθηκαν  4,31% καθώς η ελβετική φαρμακευτική εταιρεία ανακοίνωσε 3% αύξηση των πωλήσεων το 2013.

Οι μετοχές της Pirelli υποχώρησαν  2,58 % καθώς η εταιρεία διέψευσε  ότι έλαβε προσφορές για μια πιθανή εξαγορά.