Ασιατικά Χρηματιστήρια

Πέμπτη, 21 Οκτωβρίου 2004 07:01

ΠΤΩΤΙΚΑ κινούνται οι ιαπωνικές μετοχές, καθώς έντονη ανησυχία επικρατεί, ότι, η ισχυροποίηση του γιέν θα περιορίσει τα κέρδη των εξαγωγικών εταιρειών και οι τιμές του πετρελαίου θα αναχαιτίσουν την οικονομική ανάπτυξη. Οι μετοχές της Canon Inc. και της Honda Motor Co., οδηγούσαν την πτώση.

«Το πιο ισχυρό γιέν, θα μειώσει την ανταγωνιστικότητα των εξαγωγικών εταιρειών διεθνώς, τη στιγμή που ο κόσμος ανησυχεί για την επίδραση των υψηλότερων τιμών πετρελαίου», ανέφερε ο Hideo Ueki, ο οποίος διαχειρίζεται 12 δισ. δολ. σε ιαπωνικές μετοχές, με την UBS Global Asset Management στο Τόκυο, συμπληρώνοντας: «Η αγορά αυτήν τη στιγμή δεν είναι ό,τι καλύτερο για τοποθετήσεις σε μετοχές εξαγωγικών εταιρειών».

Ο Nikkei υποχωρούσε κατά 0,5%, φθάνοντας στις 10.830,53 μονάδες στις 11 π.μ., ώρα Τόκυο. Απώλειες 0,5% σημείωνε και ο Topix, φθάνοντας στις 1.088,74 μονάδες. Ο Nikkei έχει απωλέσει ποσοστό 4,9% από την ημέρα που έφθασε στα υψηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα 2,5 ετών, στις 6 Οκτωβρίου, καθώς οι τιμές του αργού πετρελαίου αναρριχήθηκαν πάνω από τα 55 δολ. το βαρέλι και σε επίπεδα ρεκόρ, απειλώντας με συρρίκνωση την οικονομική ανάπτυξη της Ιαπωνίας, η οποία εισάγει το 99% του πετρελαίου που καταναλώνει.

Αλλού στην Ασία, οι μετοχές των εταιρειών προϊόντων φυσικής παραγωγής, όπως της SK Corp. και της Newcrest Mining Ltd. κινούντο ανοδικά, μετά την αύξηση των τιμών του πετρελαίου και των συμβολαίων χρυσού, που διαπραγματεύθηκαν κοντά στα υψηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα έξι μηνών.

Ο Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index, τον οποίον αποτελούν περισσότερες από 900 μετοχές εταιρειών της περιφέρειας, υποχωρούσε κατά 0,1%, φθάνοντας στις 89,85 μονάδες.

Ανοδικά κινήθηκαν οι δείκτες στις λοιπές αγορές της περιφέρειας, εκτός από τους δείκτες στην Κίνα, τις Φιλιππίνες και την Ινδονησία.

Το γιέν αναρριχήθηκε στα 107,77 έναντι του δολαρίου, φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από τις 12 Ιουλίου, ενώ διαπραγματεύθηκε στα 107,93. Η μεγαλύτερη οικονομία της Ασίας βασίζεται στις εξαγωγές - οι οποίες αυξήθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ τον Σεπτέμβριο - με στόχο την αύξηση των κερδών. Ισχυρό ιαπωνικό νόμισμα, σημαίνει, ότι, οι εξαγωγείς θα εισπράξουν λιγότερα από τις πωλήσεις που πραγματοποιούν σε δολάρια, όταν θα τα μετατρέψουν σε γιέν.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα