Πιέσεις από το πετρέλαιο

Την πτωτική πορεία της Wall Street ακολούθησε και η Ευρώπη
Πέμπτη, 21 Οκτωβρίου 2004 00:01
UPD:06:23

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ οι πτωτικές πιέσεις στη Wall Street, ενώ σε πτώση επέστρεψαν και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά την προχθεσινή ανάκαμψη.

Η αύξηση των τιμών πετρελαίου μετά τη μικρότερη από την αναμενόμενη αύξηση των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ άσκησαν πιέσεις στους επενδυτές, σε συνδυασμό με ορισμένα εταιρικά αποτελέσματα, τα οποία δεν ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες της αγοράς.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), έχασε συνολικά 10,69 μονάδες, ποσοστό 0,11%, φθάνοντας στις 9.886,93 μονάδες. Αντιθέτως, με άνοδο 10,07 μονάδων, ποσοστό 0,52%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.932,97 μονάδες.

Η Honeywell International προέβλεψε αποτελέσματα τέταρτου τριμήνου χαμηλότερα από τις προβλέψεις αναλυτών, ενώ η J.P. Morgan Stanley ανακοίνωσε ότι τα κέρδη της μειώθηκαν στο τρίτο τρίμηνο. Η ανάκαμψη που παρουσίασαν κάποιες μετοχές του τομέα ημιαγωγών και Διαδικτύου προσέφερε μικρό στήριγμα στο δείκτη υψηλής τεχνολογίας Nasdaq.

Στην Ευρώπη, οι μετοχικές τιμές υποχώρησαν σε χαμηλά τριών εβδομάδων, καθώς η νέα αύξηση των τιμών πετρελαίου αναζωπύρωσε τις ανησυχίες για την πορεία της οικονομίας και των εταιρικών κερδών. Ο δείκτης FTSEurofirst 300 υποχώρησε 0,9%, κλείνοντας στις 992,45 μονάδες, αγγίζοντας τα χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχές Οκτωβρίου. Ο δείκτης DJ Euro Stoxx 50 έκλεισε με πτώση 1,1%.

Η μετοχή της ING Groep υποχώρησε 3,3%, καθώς είναι ο τελευταίος ασφαλιστικός όμιλος που εκλήθη χθες να καταθέσει στοιχεία στο πλαίσιο της διευρυνόμενης έρευνας στον ασφαλιστικό κλάδο που άρχισε ο Εισαγγελέας της Ν. Υόρκης, Ελιοτ Σπίτσερ.

Ο ασφαλιστικός κλάδος υποχωρεί 4%, μετά την είδηση ότι έχει αρχίσει έρευνα σχετικά μετά τις κατηγορίες για αντικρουόμενα συμφέροντα μεταξύ ασφαλιστών και μεσιτών ασφαλειών. Χρηματιστές ανέφεραν επίσης ότι η πτώση του δολαρίου στα χαμηλότερα οκταμήνου έναντι του ευρώ έπληξε Ευρωπαίους εξαγωγούς, μεταξύ των οποίων όμιλοι χημικών και αυτοκινητοβιομηχανίες, αφού το ισχυρό ευρώ καθιστά τα προϊόντα τους λιγότερο ανταγωνιστικά.

Πιέσεις στις ευρωπαϊκές μετοχές άσκησαν και τα αποθαρρυντικά αποτελέσματα μεγάλων εταιρειών από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, καθώς και οι μετοχές του κλάδου μετάλλων και χάλυβα εν μέσω ανησυχιών ότι η οικονομική ανάπτυξη στην Κίνα μπορεί να επιβραδυνθεί.

Στο Τόκιο, ο δείκτης Nikkei υποχώρησε 1,65%, αγγίζοντας χαμηλά τριών εβδομάδων, παρασυρόμενες από την πτώση του τομέα χάλυβα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα