Market Beat: Κάτι αλλάζει καθώς πλησιάζει η ώρα της Fed και αγγίχτηκαν στηρίξεις στους δείκτες

Τρίτη, 28 Ιανουαρίου 2014 10:06
REUTERS/YIORGOS KARAHALIS

Οι αγορές μετοχών μετά την κάθοδο και χθες που ήταν σημαντικά μικρότερη από τις βουτιές που σημειώθηκαν την Παρασκευή που πέρασε, δείχνουν ότι πλησιάζει η ώρα του «γεγονότος» και σταμάτησε η προεξόφλησή του. Δηλαδή οι επενδυτές προεξόφλησαν την απόφαση της FOMC, του κλιμακίου της Fed που αποφασίζει την πολιτική της με διήμερη σύνοδο που αρχίζει σήμερα, η οποία θα γνωστοποιηθεί αύριο και πιθανά θα περιλαμβάνει άλλα 10 δις δολάρια μείωση στις ανά μήνα αγορές ομολόγων της Fed από τη δευτερογενή αγορά.

Η αγορά χθες συνέχισε την πτώση της από την κορυφή των 425 μονάδων, που ήταν το κλείσιμο στις 10/1 και δεν είναι λίγοι εκείνοι που υπογραμμίζουν το μέγεθος των απωλειών και τον μικρό αριθμό συνεδριάσεων που χρειάστηκαν για να σημειωθούν.

Η στήλη σε αυτό έχει να αντιπαραθέσει τα ακόλουθα: Ο 25άρης, χρειάστηκε την «παρέμβαση» εννέα συνεδριάσεων για να πετάξει από το χαμηλό του στις 23 Δεκεμβρίου ως την κορυφή στις 10 Ιανουαρίου. Από τις 363,52 μονάδες, που ήταν το χαμηλό στην συνεδρίαση πριν την παραμονή των Χριστουγέννων, ως τις 428,64, δηλαδή στο υψηλότερο επίπεδο για το 2014, τη μέρα που έκλεισε στις 425,05 μονάδες. Μετά από αυτό, με ένδεκα συνεδριάσεις έκλεισε χθες στις 380,80 μονάδες. Στο χαμηλό ημέρας και έτους, που διαμορφώθηκε από τις ασταμάτητες πιέσεις ακόμα και στις δημοπρασίες του τέλους. Με δεδομένο πως από το χαμηλό του Δεκεμβρίου απέχει ακόμα 17,3 μονάδες, δεν θα χαρακτηρίζαμε ως βίαιη την πτώση, αλλά αντίστοιχη της ανόδου που προηγήθηκε. 

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Είναι πλέον γνωστά και χιλιοειπωμένα τα εκκρεμή ζητήματα που έχουν τοπικό χαρακτήρα και έχουν απογοητεύσει τους θεσμικούς επενδυτές. Η έκθεση της BlackRock, η απόφαση για την ΑΜΚ της ΕΥΡΩΒ, οι σχέσεις της κυβέρνησης με την τρόικα, οι εσωτερικές αντιθέσεις στο πολιτικό δυναμικό που οξύνονται όσο πλησιάζει η εκλογική αναμέτρηση και προκαλεί εμπόδια στην λειτουργία της κυβέρνησης αναφορικά με τα διαρθρωτικά μέτρα που χρειάζεται να ληφθούν. Οι διαρκείς αναφορές των Ευρωπαίων ιθυνόντων μετά το Eurogroup στην ελληνική υπόθεση υπογραμμίζουν την ύπαρξη διαπραγμάτευσης στο παρασκήνιο, που οι ξένοι έχουν ως όπλο τον χρόνο, με τους Έλληνες να εμφανίζουν τα κοινωνικά και θεσμικά εμπόδια που υπάρχουν στην εκπλήρωση των δεσμεύσεων.

Η τιμή που άφησαν χθες τον 25άρη οι επενδυτές, πιέζοντας ως το πέρας των δημοπρασιών μπορεί να λειτουργήσει ως στήριξη και αν δεν υπάρξει μια ανάλογη εξέλιξη σήμερα, τότε οι 374 και οι 363,5 μονάδες αναμένεται να δώσουν την ευκαιρία να σταματήσει μια διαρκής υποχώρηση με γενικευμένα χαρακτηριστικά.   

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Με πτώση έκλεισε το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης καθώς οι επενδυτές προβληματίζονται για το ενδεχόμενο η Federal Reserve να μειώσει περαιτέρω, αν όχι να αποσύρει τα μέτρα τόνωσης της οικονομίας. Ο δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 0,26% ή 41,23 μονάδες στις 15.837, 88. Πτώση κατά 0,49% ή 8,73 μονάδες  σημείωσε ο Standard & Poor's κλείνοντας στις 1.781,56 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq  διαμορφώθηκε στις 4.083,61 μονάδες κατά 1,08% χαμηλότερα.

Ευρώπη

Οι ευρωπαϊκές αγορές έκλεισαν με πτώση, στα χαμηλότερα επίπεδα των  τελευταίων πέντε εβδομάδων, με την κρίση στις αναδυόμενες αγορές να συνεχίζει να βαραίνει το επενδυτικό κλίμα και τα αποτελέσματα των εταιρειών να εμφανίζονται χαμηλότερα των εκτιμήσεων.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε 0,74% χαμηλότερα, ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου υποχώρησε 1,70%, ο DAX σημείωσε πτώση 0,46%, ο CAC 40  κατέγραψε απώλειες 0,41% , ενώ στο -1,12% και στο -0,44% έκλεισαν ο ΙΒΕΧ 35 και ο FTSE MIB.

Η Royal Bank of Scotland ανακοίνωσε ότι έχει εξοικονομήσει συνολικά πάνω από  3 δισεκατομμύρια στερλίνες, έτσι ώστε να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που δημιούργησαν οι αντικανονικές συναλλαγές του παρελθόντος. Η RBS, το 82% της οποίας ανήκει στη βρετανική κυβέρνηση, θα διαθέσει  επιπλέον  465 εκατομμύρια στερλίνες για να αποζημιώσει τους πελάτες της για τις αντικανονικές πωλήσεις ασφαλιστικών δανείων και  500 εκατομμύρια στερλίνες για να αποζημιώσει για τις αντικανονικές πωλήσεις σύνθετων προϊόντων αντιστάθμισης στις μικρές επιχειρήσεις.

Οι πιστωτικές συνθήκες στην Κίνα επίσης βάρυναν σήμερα το επενδυτικό κλίμα, μετά από ένα δημοσίευμα του Forbes το οποίο εξέφρασε ανησυχίες ότι η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας είχε σταματήσει τις μεταφορές μετρητών τραπεζικά εν όψει της επικείμενης αργίας για το Νέο Σεληνιακό Έτος, πυροδοτώντας φόβους για μια πανεθνική κρίση ρευστότητας. Στο μέτωπο των οικονομικών στοιχείων, η γερμανική επιχειρηματική εμπιστοσύνη αυξήθηκε τον Ιανουάριο, ξεπερνώντας τις προσδοκίες των αναλυτών, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από το  γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών Ifo . Ο γερμανικός δείκτης επιχειρηματικού κλίματος αυξήθηκε στο 110,6 τον Ιανουάριο έναντι πρόβλεψης για 110. Τον Δεκέμβριο , ο δείκτης Ifo είχε ανέλθει στο 109,5 .

Τεχνική ανάλυση

Παρακολουθώντας την πορεία του 25άρη, η στήλη θεωρεί πιθανότερο να ανακαλυφθεί μια στήριξη κοντά στις 374 μονάδες,  αν μετρήσει η αγορά την στατιστική συσσώρευση δεδομένων που προκάλεσαν οι συνεδριάσεις στις 12/11 που ο 25άρης έκλεισε στις 374,35 με υψηλό μέρας πάνω από το χθεσινό κλείσιμο στις 385,93 μονάδες. Αποτέλεσε το πέρας μιας διόρθωσης μετά την εγγραφή υψηλού στις 22/10 και κατόπιν ξεκίνησε μια άνοδος που έφερε το υψηλό του Δεκεμβρίου. Τα ίδια επίπεδα τιμών στις 10/10/2013 ήταν οροφή σε μια ανοδική κίνηση που είχε ξεκινήσει από τις 28 Αυγούστου, με το δείκτη τότε στις 300 μονάδες και ο 25άρης είχε κλείσει στις 373,68 με υψηλό ημέρας τις 374,45. Από αυτά τα δεδομένα προκύπτει κατά την εκτίμησή μας πιθανή στήριξη στα επίπεδα των 374 μονάδων.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί, πως τα επίπεδα που έκλεισε ο δείκτης των παραγώγων ήταν πάνω σε μια μέτριας ισχύος στήριξη, αφού στο πρόσφατο παρελθόν αποτέλεσαν τοπικές οροφές σε δυο περιπτώσεις. Η πρώτη, ελέγχοντας προς τα πίσω, είναι η αντίσταση στην άνοδο του 25άρη στις 19 Δεκεμβρίου με τον δείκτη να κλείνει στις 380,61 μονάδες, με υψηλό στις 383,45 και χαμηλό τις 376,8 και μετά από αυτή την συνεδρία, ακολούθησε πτώση ως τις 23/12. Η δεύτερη ήταν στις 19/11 με κλείσιμο στις 380,88 και υψηλό στις 382,93 μονάδες. Να γιατί οι traders των παραγώγων εκτίμησαν με σχετική βεβαιότητα, μέσα σε κλίμα παγκοσμιοποιημένων πιέσεων, μια αντίδραση σήμερα αύριο στο ΧΑ. 

Η περασμένη συνεδρίαση στο ΧΑ

Οι επενδυτές στα παράγωγα επέλεξαν χθες να δώσουν θετική απόσταση, από το κλείσιμο του υποκείμενου δείκτη, στις τιμές εκκαθάρισης όλων των ΣΜΕ του 25άρη. Αυτός οδηγήθηκε στις 380,80 μονάδες, ενώ το ΣΜΕ Φεβρουαρίου στις 382,25 το ΣΜΕ Μαρτίου στις 383,00, ενώ εμφανίστηκε ενδιαφέρον και για τη σειρά Μαΐου που έκλεισε στις 392,25 μονάδες. Αν δεν τους έπιασε στον ύπνο η καταιγίδα των πιέσεων στην διάρκεια των δημοπρασιών, τότε συνειδητά επέλεξαν να επαναφέρουν το premium  στην διαπραγμάτευση των ΣΜΕ και σήμερα θα δοκιμαστεί η τόλμη τους για ανακήρυξη, από χθες, της λήξης της τρέχουσας αλυσίδας καθοδικών κλεισιμάτων.

Η κίνηση των τιμών χθες ήταν ομαδική με ελάχιστες εξαιρέσεις και αυτό που φάνηκε καθαρά, δεν αφορά τόσο τις περιπτώσεις που εμφανίζουν αμυντικά χαρακτηριστικά, αλλά εκείνες που το καθοδικό momentum ζει και βασιλεύει, ή ακόμα χειρότερα ενδυναμώνεται. Αναφερόμαστε στους κλάδους  των Τροφίμων Ποτών -3,32% από -4,06%, Τραπεζών -3,42% από -5,54%, Κατασκευές – Υλικά -2,15% από -3,01%, Κοινής Ωφέλειας -2,08% από -3,46%, Πρώτων Υλών -2,03% από -3,74%, Μέσων Ενημέρωσης -7,59% από -5,67%, Πετρελαίου– Αερίου -2,47% από -1,51%, Προσωπικά και Οικιακά Είδη -1,74% από -2,58%.

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές καρφώθηκαν σε επίπεδα που βρίσκονται κοντά σε χαμηλά πέντε μηνών σήμερα, καθώς εξακολουθούν να κυριαρχούν ανησυχίες ότι επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Κίνα και η μειωμένη νομισματική τόνωση στην οικονομία των ΗΠΑ θα μπορούσε να βλάψει κάποιες αναδυόμενες οικονομίες που εξαρτώνται από τις εξαγωγές και τις επενδύσεις από ξένα κεφάλαια.

Οι επενδυτές επικεντρώνονται τώρα σχετικά με το αν η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας , ένα από τα επίκεντρα της τελευταίας βουτιάς στις αναδυόμενες αγορές , θα μπορούσε να σώσει τη λίρα κατά τη συνάντηση της επί της πολιτικής έκτακτης ανάγκης, αργότερα μέσα στην ημέρα, μετά από την Ινδία που εξέπληξε τις αγορές με την αύξηση των επιτοκίων της. Οι ευρωπαϊκές μετοχές ετοιμάζονται να ανοίξουν σταθερές και σε ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα με τον γερμανικό DAX να έχει στα futures άνοδο 0,1% και οι  γαλλικές μετοχές να κερδίζουν στα  futures ως +0,3%.

Ο δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας - Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας  βυθίζεται σε επίπεδα που αντιστοιχούν σε χαμηλό πέντε μηνών, επεκτείνοντας μια απώλεια -3,8% κατά τις τελευταίες τρεις ημέρες. Ο  Nikkei σήμερα αυξήθηκε +0,2% αν και σύντομα έπεσε σε αρνητικό πεδίο με μεταβολή -0,17%.

Η συρρίκνωση της ζήτησης στην Κίνα, στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, έχει επιπτώσεις για πολλές αναδυόμενες οικονομίες που έχουν αποκτήσει όνομα για τις εξαγωγές προς την Κίνα, συμπεριλαμβανομένων χωρών τόσο μακρινών όσο οι Βραζιλία και Αργεντινή.

Η τουρκική λίρα παρέμεινε ασταθής, διαπραγματεύεται στα 2,2690 έναντι του δολαρίου, αν και κράτησε κάποια απόσταση από το ιστορικό χαμηλό των 2,3900 της Δευτέρας.

Η λίρα, η οποία έχει χτυπηθεί από το σκάνδαλο διαφθοράς που συγκλόνισε την  κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν, ανέκαμψε από το χαμηλό ρεκόρ αφού η κεντρική τράπεζα κάλεσε έκτακτη συνεδρίαση για σήμερα και δήλωση επί της απόφασης τα μεσάνυχτα στην Τουρκία. Η κεντρική τράπεζα αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια για να υπερασπιστεί τη λίρα.

Τα υψηλότερα επιτόκια θεωρείται πως μπορούν να συμβάλουν στην προσέλκυση ξένων κεφαλαίων, με αποτέλεσμα ορισμένες χώρες, όπως η Βραζιλία και η Ινδία , να αυξήσουν τα επιτόκια από το περασμένο έτος .

Κεντρική τράπεζα της Ινδίας εξέπληξε τις αγορές με την αύξηση των επιτοκίων και πάλι σήμερα, αν και η ινδική ρουπία παρουσίασε περιορισμένη αντίδραση, διαπραγματεύεται στα 63,05 ρουπίες έναντι του δολαρίου.

Πολλοί αναμένουν ότι η Fed θα μειώσει τις μηνιαίες αγορές ομολόγων της κατά 10 δις δολάρια, όπως έπραξε το Δεκέμβριο, αν και μερικοί παίκτες εικάζουν ότι η  αναταραχή στις αναδυόμενες αγορές τις τελευταίες μέρες θα μπορούσε να κάνει την Fed πιο προσεκτική.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

H Αγορά, κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις, σε επίπεδο δεικτών, πήρε πίσω όλα τα κέρδη του 2014, επισημαίνει ο Ηλίας Ζαχαράκης διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ. Το τι μέλλει γενέσθαι σε σχέση με τον Τραπεζικό κλάδο έχει την σημασία του το επόμενο διάστημα, για το σύνολο του συστήματος, μιας και ήδη έχει αρχίσει να ξεδιπλώνεται η νέα πολιτική ειδικά απέναντι στις υπερδανεισμένες εταιρείες. Τέλος σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο συνεχίζει να έχει και η άνοδος των Ελληνικών spreads απομακρύνοντας την πιθανότητα για δοκιμαστική έξοδο στις Αγορές.

Η διάσπαση των 413 μονάδων, για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, έδωσε το έναυσμα για διόρθωση παρόλα αυτά η ταχύτητα της πτώσης ήταν μη αναμενόμενη. Ο FTSE25 μέχρι το επίπεδο του 380 "έχει ανοχές", ενώ το 405 και 412 έχουν γίνει στην παρούσα αντιστάσεις. Οι ξένες Αγορές, που ήταν κάτι που φοβόμασταν, βοήθησαν σημαντικά στην κίνηση, ενώ οι αναδυόμενες Αγορές επηρέασαν και το Χ.Α., καθώς δεν θα μπορούσε να αποφύγει ένα διεθνές volatility. Δεν είχαμε κάποια νέα που να βοηθούν την Αγορά. Επίσης η καθυστέρηση της ΑΜΚ της Eurobank καθώς και του νόμου για τον Τραπεζικό κλάδο (κάτι που αναμένεται τέλος Φλεβάρη) προβλημάτισε την Αγορά ενώ η Εθνική φαίνεται να έχει μεγαλύτερο πρόβλημα, μιας και η έκθεσή της στην Τουρκία είναι σημαντικά μεγάλη λόγω της Finansbank. Πολύ σημαντικό γεγονός πλέον, θα είναι η ανακοίνωση των "stress tests", από την BlackRock, για τον κλάδο των Τραπεζών, που έχει καθυστερήσει για ακόμα μία φορά σημαντικά και όλοι πλέον περιμένουν για να δουν το μέγεθος του προβλήματος.

Ξένοι αναλυτές

Barclays: Αναδύονται σημάδια σταθερότητας

Η ανακοίνωση της έκτακτης συνάντησης της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας και ισχυρά μακροοικονομικά δεδομένα από την Ασία βοήθησαν σήμερα τις Ασιατικές μετοχές και τα νομίσματα να έχουν εμφανίσει συσπείρωση, παρά τις ζημίες στη διάρκεια της νύχτας για τον S & P 500 και σε όλη την Ευρώπη. Οι αρχικές μας διαπιστώσεις από ένα ταξίδι στην Τουρκία είναι ότι υπάρχει μεγαλύτερη ακόμα πιθανότητα ότι θα ανακοινώσει σημαντικές αυξήσεις των επιτοκίων ενδιάμεσα στην συνεδρίαση σήμερα. Αν το επιτόκιο overnight δανεισμού ανέβει κατά 250bp + , πιστεύουμε ότι αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει να σταθεροποιηθεί η λίρα. Ωστόσο, πιστεύουμε ότι η πολιτική αβεβαιότητα παραμένει μη αμελητέος κίνδυνος μιας πολιτικής απογοήτευσης.

Η συνάντηση της Τετάρτης της FOMC είναι το κύριο γεγονός στις αναπτυγμένες αγορές μέσα σε μια κουραστική εβδομάδα. Περιμένουμε το tapering να συνεχίσει με ρυθμό 10 δισ. δολάρια ανά συνεδρίαση της FOMC. Είναι επίσης πιθανό να αναβαθμίσει την αξιολόγηση της οικονομίας, αν και τα νέα δεδομένα από τις πωλήσεις κατοικιών του Δεκεμβρίου δείχνουν μια ασθενέστερη ανάκαμψη της ζήτησης από ό, τι πιστευόταν παλαιότερα.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

  • Την προσδοκία του για μια καταρχήν συμφωνία με την τρόικα έως το Eurogroup του Φεβρουαρίου, ούτως ώστε  να ληφθεί η απόφαση για την έγκριση της επόμενης δόσης των δανείων στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών του Μαρτίου, εξέφρασε το βράδυ της Δευτέρας από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας.
  • Ντέισελμπλουμ: Χρειάζεται δουλειά ακόμη. Οι δηλώσεις αυτές έγιναν μετά τη λήξη του Eurogroup και τις δηλώσεις του προέδρου του,  Γέρουν Ντέισελμπλουμ, σύμφωνα με τον οποίο η αξιολόγηση επί του ελληνικού προγράμματος δεν έχει ολοκληρωθεί και χρειάζεται περισσότερη δουλειά προτού να επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα. Ο ίδιος τόνισε ότι το ελληνικό ζήτημα θα επανεξεταστεί στο Eurogroup, και άρα και το ενδεχόμενο εκταμίευσης κάποιας δόσης, μόνο όταν υπάρξει θετική ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών κάλεσε τόσο την Ελλάδα όσο και την τρόικα να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις το συντομότερο δυνατόν. Ο ίδιος τόνισε ότι μόνο όταν υπάρξει θετική ολοκλήρωση της αξιολόγησης το ελληνικό ζήτημα θα επανεξεταστεί στο Eurogroup, και άρα και το ενδεχόμενο εκταμίευσης κάποιας δόσης. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι οι ευρωεκλογές και η άνοδος του ευρωσκεπτικισμού που παρατηρείται σε όλες τις χώρες δεν αποτελούν δικαιολογία για την καθυστέρηση της διαδικασίας της αξιολόγησης.
  • Όλι Ρεν: Οι συζητήσεις συνεχίζονται. Σε πιο ήπιο τόνο, ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων  Όλι Ρεν σημείωσε πως οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και έχει γίνει πρόοδος σημειώνοντας ότι αυτές θα συνεχιστούν πιο εντατικά, τόσο σε δημοσιονομικό, όσο και διαρθρωτικό επίπεδο, τις επόμενες εβδομάδες. Ακόμη χαρακτήρισε φυσιολογικό να καταγράφεται αποπληθωρισμός στις χώρες όπου έχει προκληθεί εσωτερική υποτίμηση μέσω της μείωσης του (εργασιακού) κόστους, προειδοποίησε ωστόσο για τους κινδύνους από παρατεταμένο αποπληθωρισμό.
  • Το ποσό των 29,9 εκατ. ευρώ έχει ανακτήσει το ελληνικό Δημόσιο από παράνομες καταβολές συντάξεων, ενώ αναζητεί άλλα 12,9 εκατ., από ένα σύνολο 42,8 εκατ. Πρόκειται για ποσά που αφορούσαν σε 2.658 περιπτώσεις συνταξιούχων που είχαν πεθάνει, ωστόσο η σύνταξή τους καταβαλλόταν κανονικά μετά το θάνατό τους και για διάστημα μεγαλύτερο των έξι μηνών από την ημερομηνία διαγραφής τους από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Σύμφωνα με ανακοίνωση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρα, 20,6 εκατ. ευρώ αναλήφθηκαν από τους λογαριασμούς των συνταξιούχων, μέσω ΔΙΑΣ, και 9,3 εκατ. ευρώ εν μέρει επιστράφηκαν με διπλότυπο είσπραξης εκ μέρους των συνδικαιούχων του λογαριασμού (1,9 εκατ. ευρώ) και εν μέρει καταλογίστηκαν στις αρμόδιες ΔΟΥ εις βάρος των συνδικαιούχων των λογαριασμών των θανόντων συνταξιούχων ή των κληρονόμων τους (7,4 εκατ. ευρώ).
  • Σε διακοπή της παραγωγικής διαδικασίας στο εργοστάσιό της στο Spartanburg της Νότιας Καρολίνας προχωρά η FrigoglassΦΡΙΓΟ-4,88% στο πλαίσιο της σχεδιαζόμενης αλλαγής του μοντέλου λειτουργίας στην Αμερική, το οποίο εστιάζει στις εμπορικές δραστηριότητες των πωλήσεων και της προώθησης προϊόντων, της διανομής και του service. Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, η παραγωγή αναμένεται να σταματήσει στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2014. Το συγκεκριμένο εργοστάσιο παράγει και προμηθεύει ψυγεία στην αγορά της Βορείου Αμερικής. Στο εξής, η Frigoglass θα εξυπηρετεί τις ανάγκες των πελατών της Βορείου Αμερικής από το ήδη υπάρχον παραγωγικό της δίκτυο.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

  • Οι χώρες που απειλούνται με χρεοκοπία θα πρέπει να αντλούν έσοδα από την επιβολή ενός εφάπαξ φόρου κεφαλαίου στον ιδιωτικό πλούτο των πολιτών τους, πριν ζητήσουν βοήθεια από άλλες χώρες, αναφέρει η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας στη μηνιαία έκθεσή της. «(Ένας φόρος κεφαλαίου) εναρμονίζεται με την αρχή της εθνικής ευθύνης, σύμφωνα με την οποία οι φορολογούμενοι είναι υπεύθυνοι για τις υποχρεώσεις των χωρών τους πριν ζητηθεί η αλληλεγγύη άλλων χωρών», αναφέρεται στο μηνιαίο δελτίο της Bundesbank.
  • Τον προβληματισμό τους για τους κινδύνους που υφίστανται στις αναπτυσσόμενες οικονομίες, οι οποίες πλήττονται από αναταραχές εξέφρασαν στο Eurogroup της Δευτέρας κορυφαίοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι, προσπαθώντας παράλληλα να υποβαθμίσουν σενάρια που κάνουν λόγο για πιθανής αποσταθεροποίηση της Ευρωζώνης. «Έχουμε δει αναταράξεις σε διάφορα μέρη τις τελευταίες ημέρες, από την Αργεντινή έως την Κίνα» δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομίας, Όλι Ρεν, τονίζοντας ότι αυτό θα πρέπει να χρησιμεύσει ως μία υπενθύμιση ότι κίνδυνοι εξακολουθούν να είναι παρόντες. «Δεν μπορούμε να ανεχθούμε την  οποιαδήποτε απραξία» δήλωσε. Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Eurogroup  Γερούν Ντέισελμπλουμ, εξέφρασε την ανησυχία του διευκρινίζοντας λέγοντας ότι «ανησυχούμε με το τι θα πράξουμε για την τόνωση της οικονομίας εκεί».
  • Τον «ενθουσιασμό» του για το πακέτο μεταρρυθμίσεων που ανακοίνωσε ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, εξέφρασε ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. «Αποτελεί χρέοςτης Γερμανίας να το υποστηρίξει» δήλωσε. Ο Γκάμπριελ, που ασκεί καθήκοντα υπουργού Οικονομίας και Ενέργειας, δήλωσε ότι οι ανακοινώσεις του Γάλλου προέδρου έχουν «παθιάσει» τους Γερμανούς και έχουν προκαλέσει «ενθουσιασμό», όπως επίσης και μια κάποια «ευφορία». «Νιώθουμε ότι έχουμε το χρέος να στηρίξουμε» τα σχέδια του Ολάντ, είπε νωρίτερα, κατά τη διάρκεια μιας Συνόδου των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών Γαλλίας - Γερμανίας.

ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα