Market Beat: Τάση διαμορφώνουν, το αρνητικό διεθνές κλίμα και το -6,66% τη βδομάδα που πέρασε

Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου 2014 10:24
UPD:10:29
FOSPHOTOS/Alexandros Katsis

Οι αγορές μετοχών, τα νομίσματα και τα ομόλογα των περισσότερων χωρών του αναδυόμενου κόσμου σφυροκοπήθηκαν βάναυσα.  Αυτό σε ένα μεγάλο βαθμό οφείλεται στις κινήσεις της Fed και στην ισχύ που έχει το δολάριο στην παγκοσμιοποιημένη οικονομία, αλλά υπάρχουν επίσης αρκετά ζητήματα τοπικού χαρακτήρα που υπέβοσκαν και αυτές τις μέρες και έδειξαν τα δόντια τους. Ακριβώς την στιγμή που η παγκόσμια ανάκαμψη, μετά την ύφεση του 2008, φαίνεται να ενδυναμώνεται, μια νέα πηγή αστάθειας κάνει την εμφάνισή της. Το πρώτο θέμα που εγείρεται είναι αυτή η κατάσταση να μην αποτελέσει αιτία για ένα εκτροχιασμό στην παγκόσμια ανάπτυξη. Εκτιμούμε πως δεν θα συμβεί κάτι τέτοιο γιατί όλοι οι εμπλεκόμενοι στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά γνώριζαν το πρόβλημα.

Θα άξιζε πρώτα από όλα να αναφερθούμε στη θέση που σχηματίσαμε παρακολουθώντας τις αντιδράσεις της παγκόσμιας επενδυτικής κοινότητας την εβδομάδα που πέρασε. Σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα το ΧΑ υπό τις γνωστές προϋποθέσεις συμμόρφωσης και εξυπηρέτησης των χρεών της χώρας ομαλά, θα ωφεληθεί από τις τρέχουσες εξελίξεις. Γιατί, ενώ κατατάχθηκε στις αναδυόμενες αγορές, παραμένει μια αγορά του κοινού νομίσματος που είναι μαζί με το δολάριο τα ισχυρότερα νομίσματα στα μάτια των επενδυτών όλου του κόσμου.

Ωστόσο την εβδομάδα που πέρασε η δυναμική που απέκτησαν οι αποδόσεις των δεκαετών ελληνικών ομολόγων την τρίτη βδομάδα του μήνα συνεχίστηκε και ενισχύθηκε σημαντικά αυτή που πέρασε. Οι αποδόσεις των δεκαετών πορτογαλικών ομολόγων ανέβηκαν κατά 4bps στο 5,28% και είναι κάτω κατά 85bps από την αρχή του έτους. Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων Ισπανίας και Ιταλίας ενισχύθηκαν 9 μονάδες βάσης και κατέληξαν στο 3,91% και 3,80% αντίστοιχα, αλλά των Ελληνικών 10ετών ανέβηκαν 60bps στο 8,45% και είναι φέτος οι πρώτες με άνοδο από το τέλος του 2013 στην ευρωζώνη. Αυτό αποτελεί και μια ερμηνεία του -6,66% των απωλειών του ΓΔ την εβδομάδα που τελείωσε με την ξεκάθαρα πτωτική ως το πέρας των συναλλαγών συνεδρίας στο ΧΑ της Παρασκευής. Είναι επίσης η βάση των πιέσεων που θα συνεχιστούν αν συνεχιστεί η αντιμετώπιση της ελληνικής οικονομίας ανεξάρτητα από το ότι ισχύει στην υπόλοιπη ζώνη του κοινού νομίσματος.

Σήμερα η ειδησεογραφία από την  Κίνα αυξάνει τους φόβους για επιβράδυνση και ο δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας - Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας υποχώρησε -1,6% σε χαμηλό σχεδόν πέντε μηνών, στο δρόμο για την χειρότερη επίδοση μιας ημέρας από τον Αύγουστο. Αφού  είχε χάσει περισσότερο από -1,0% την Παρασκευή. Ο Nikkei της Ιαπωνίας εγκατέλειψε το επίπεδο των 15.000 και υποχωρεί στις 06:47 κατά -2,7%.

Στην κατήφεια της αγοράς προστίθεται το αίσθημα από τις προσδοκίες για συνέχεια στην μείωσης του ύψους των αγορών ομολόγων ΗΠΑ από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. Οι αξιωματούχοι της Fed φαίνεται πως θα αποφασίσουν κατά την τακτική συνεδρίαση δύο ημερών για την πολιτική τους που αρχίζει την Τρίτη, το κούρεμα άλλων 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων και είναι πιθανό να παραμείνει ατάραχη από τη συνεχιζόμενη πτώση στις αναδυόμενες αγορές.

Η συγκυρία φέρνει το ΧΑ μπροστά την κρίση των διεθνών αναλυτών, σχετικά με την αξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας στην περίπτωση που η αναταραχή στις αναδυόμενες οικονομίες διαταράξει την ανάπτυξη και στις αναπτυγμένες. Γιατί τότε στην ευρωζώνη θα την πληρώσουν οι αδύναμοι κρίκοι και τον τίτλο του πλέον αδύναμου με βάση την εικόνα της αγοράς ομολόγων έχει η Ελλάδα.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας

ΗΠΑ - Ευρώπη - Κόσμος


Οι επενδυτές αντιλαμβάνονται πως παύει να υπάρχει η υπερβάλλουσα φθηνή ρευστότητα που διοχετευόταν στις αξίες των αναδυόμενων αγορών, όπου τα επιτόκια ήταν ψηλότερα και τα περιθώρια κέρδους  μεγαλύτερα. Προεξοφλώντας απόσυρση κεφαλαίων που εισέρρευσαν επί χρόνια, φοβούνται πως θα υπάρχει συνωστισμός κατά την έξοδο από τοπικές αγορές του αναδυόμενου κόσμου. Ειδικά εκεί που οι τοπικές συνθήκες πολλαπλασιάζουν τις επιπτώσεις αυτής της διαδικασίας. Παραδείγματος χάρη στην Αργεντινή, όπου εκτός των άλλων αποκαλύφθηκε μαγείρεμα των στοιχείων για τον πληθωρισμό, σύμφωνα με το Bloomberg, όπου τη βδομάδα που πέρασε, σημειώθηκε απότομη βουτιά στο πέσο κατά -15,1%.

Την Πέμπτη μάλιστα, που η Κεντρική της Τράπεζα σταμάτησε τις παρεμβάσεις για την διαρκή υποστήριξη του νομίσματος, το πέσο έγραψε βουτιά -12%, τη μεγαλύτερη σε βάθος έντεκα ετών. Το δεύτερο νόμισμα σε ποσοστό εξασθένισης ήταν η Τουρκική λίρα, που έπεσε -4,4%, με τη βοήθεια του κλίματος που έχει διαμορφωθεί εκεί προσφάτως. Για να ακολουθήσουν το Ρωσικό ρούβλι -2,9%, το Βραζιλιάνικο ρεάλ -2,3% και το ραντ της Νότιας Αφρικής -2%, όσο και το Χιλιανό πέσο. Απώλειες από -1,6% ως -1,9% είχαν ακόμα τα νομίσματα της Νότιας Κορέας, της Κολομβίας της Ινδίας και του Μεξικού.     

Το παράδοξο είναι πως ενώ η οικονομία των ΗΠΑ ήταν εκείνη που προκάλεσε την παγκόσμια ύφεση, η προσπάθεια αναζωπύρωσής της από το σύνολο των Κεντρικών Τραπεζών του πλανήτη ενδυνάμωσε την κυριαρχία του δολαρίου, αύξησε την εξάρτηση της παγκόσμιας κεφαλαιαγοράς από αυτό και άρα την ευαισθησία της απέναντι στις αποφάσεις της Fed. Οι επενδυτές όταν αναζητούν ασφάλεια καταλήγουν στα ομόλογα των ΗΠΑ, που σημαίνει ότι παρά τον τεράστιο δανεισμό που καταγράφηκε από το 2008 και μετά, το χρέος των ΗΠΑ παραμένει το ασφαλέστερο asset, μαζί με το χρέος της Γερμανίας. Αυτό αποκαλύπτουν τα στατιστικά της εβδομάδας.

Αλλαγή ψυχολογίας

Οι επενδυτές ήταν αναποφάσιστοι από την αρχή της χρονιάς και αυτό ήταν η βάση του σχολίου μας την περασμένη εβδομάδα. Αλλά την τέταρτη βδομάδα του Ιανουαρίου, οι κινήσεις των αγοραίων δυνάμεων είχαν στατιστικό αποτύπωμα εξαιρετικά έντονο και δηλωτικό της ψυχολογίας που διαμορφώσανε. Για την εβδομάδα ο S&P500 έπεσε κατά -2,6% έχοντας πτώση -3,14% έναντι του τέλους του 2013, ενώ ο Dow βούλιαξε -3,5% με πτώση -4,2% στο 2014. Ο S&P400 της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε -2,5% με επίδοση -2,1% φέτος, και ο Russell 2000, της μικρής κεφαλαιοποίησης, έπεσε κατά -2,1% με επίδοση έτους -1,9%. Ο δε Nasdaq100 αν και έχασε τα λιγότερα, -1,4%, πέρασε πλέον στους καθοδικούς δείκτες της Wall Street για το 2014 με υποχώρηση κατά -1,4%. Η τιμή του χρυσού κατάφερε να κερδίσει 16 δολάρια, ο δείκτης HUI ανέβηκε +1,1% και στο τρέχον έτος κερδίζει +11,1%. Οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων ΗΠΑ υποχώρησαν κατά 10 bps στο 2,72% και στο 2014 είναι κάτω κατά 31 μονάδες βάσης, ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων μακράς διάρκειας μειώθηκαν, αυτή τη βδομάδα, κατά 12bps στο 3,63% χάνοντας φέτος 34bps. Η διαφορά αποδόσεων μεταξύ των MBS αναφοράς και 10ετούς Treasury αυξήθηκε 3 μονάδες βάσης και είναι στα 65bps.

Οι αποδόσεις των δεκαετών πορτογαλικών ομολόγων ανέβηκαν κατά 4bps, στο 5,28% και είναι κάτω κατά 85bps από την αρχή του έτους. Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων Ιταλίας ενισχύθηκαν 9 μονάδες βάσης και κατέληξαν στο 3,91% και από την αρχή του 2014 είναι κάτω κατά 21bps. Οι αποδόσεις 10-ετών της Ισπανίας ανέβηκαν κατά 9bps στο 3,80%, μειωμένες φέτος κατά 36bps. Των γερμανικών bund μειώθηκαν κατά 10bps στο 1,66% υποχωρώντας το 2014 κατά 27bps. Οι αποδόσεις στα Γαλλικά υποχώρησαν 4bps στο 2,38 % και το spread ανάμεσα σε Γαλλικά και Γερμανικά 10ετή άλλαξε φθάνοντας στο υψηλό, σε βάθος εννέα μηνών, των 72bps. Οι αποδόσεις του ελληνικού 10ετούς ανέβηκαν 60bps στο 8,45% και είναι φέτος οι πρώτες με άνοδο, από το τέλος του 2013, στην ευρωζώνη. Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων του Ενωμένου Βασιλείου εμφάνισαν την πτώση στο 2014, αυτή τη βδομάδα, κατά 6 μονάδες βάσης, φθάνοντας την Παρασκευή στο 2,77% και έχουν πέσει στο 2014 25bps.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας, έχασε -2,2% και η ετήσια επίδοσή του είναι -5,5%. Ο γερμανικός δείκτης μετοχών DAX βούτηξε κατά -3,6% σημειώνοντας απώλειες -1,7% από το τέλος του 2013. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας σημείωσε πτώση -5,7% και στο 2014 χάνει πλέον -0,5%. Ο  δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία γκρεμίστηκε κατά -3,1% και έχει φέτος άνοδο +2,1%. Ο ΓΔ του Χρηματιστηρίου της Αθήνας έχασε -6,66% και αποδίδει στο 2014 +1,83%. Οι αναδυόμενες αγορές βρέθηκαν ως επί το πλείστον υπό πίεση. Ο δείκτης Bovespa της Βραζιλίας υποχώρησε κατά -2,8% και έχει μείωση -7,2% το τρέχον έτος, ενώ ο Bolsa του Μεξικού με πτώση -2,2% έφθασε να χάνει, το 2014, -4,1%. Ο  δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα υποχώρησε -0,2% και χάνει φέτος -3,5%. Ο δείκτης Sensex για τις μετοχές στην Ινδία ενισχύθηκε κατά +0,3% και από το τέλος του 2013 χάνει -0,2%. Το χρηματιστήριο της Κίνας στη Σαγκάη Exchange εκτινάχθηκε κατά  2,5% στον απόηχο των μέτρων για να αντιμετωπιστεί ένα στένεμα στην ρευστότητα και το 2014 χάνει -2,9%.

Τεχνική ανάλυση

Οι traders των παραγώγων αποφάσισαν την Παρασκευή να δώσουν στο ΣΜΕ τρέχουσας σειράς τιμή που ήταν, μετά από μέρες, μια μονάδα πάνω από το κλείσιμο του υποκειμένου που σε πέντε συνεδριάσεις έχασε -6,19%. Αλλά, διατήρησαν την απόσταση των τιμών εκκαθάρισης των ΣΜΕ των σειρών Φεβρουαρίου και Μαρτίου στη μισή μονάδα, υπογραμμίζοντας χαμηλή ορατότητα ως προς την πρόβλεψη της τάσης του 25άρη.

Σύμφωνα δε με την πιο πρόσφατη διόρθωση (-10,34%) από την αμέσως προηγούμενη κορυφή του δείκτη των blue chip, που έγινε από το μέγιστο του Δεκεμβρίου στις 405,35 μονάδες ( σημειώθηκε την επόμενη της κορύφωσης σε επίπεδο κλεισίματος που έγινε στις 2/12 με κλείσιμο στις 404,33 μονάδες) στο ελάχιστο των 363,52  που σημειώθηκε στις 23/12, υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω καθόδου, χωρίς να διαταράσσεται η μεσοπρόθεσμη ανοδική τάση. Εξηγούμαστε από το υψηλό για το 2014 που σημειώθηκε στις 10/1 και ήταν στις 428,64 μονάδες ως το χαμηλό της Παρασκευής και χαμηλό έτους στις 390,08 μονάδες έχουμε διόρθωση της τάξης του -9%. Αυτό εννοούμε με τα  περιθώρια περαιτέρω καθόδου,  ότι η ως τώρα διόρθωση είναι κατώτερη της περασμένης από τοπική κορύφωση.

Αλλά η στατιστική εικόνα έχει επιδεινωθεί επικίνδυνα για τα απλά εργαλεία της στατιστικής ανάλυσης, όπως είναι οι ΚΜΟ 30 και 50 ημερών. Ο 25άρης είχε περάσει πάνω από αυτούς από τις 31 Δεκεμβρίου και ενώ είχε κίνηση ανοδική ως τις 10/1, ξεκίνησε η κάθοδος και βουτώντας -3,4%, ο FTSE βρέθηκε μετά την τελευταία συνεδρία στις 390,08 μονάδες κάτω τις 393,2 του ΚΜΟ 50 και τις 397,3 μονάδες για τον ΚΜΟ 30. Ενώ συνήθως όταν τους πλησίαζε οι θεσμικοί τον οδηγούσαν σε ψηλότερα επίπεδα.  

Αξίζει να υπενθυμίσουμε πως η κορύφωση φέτος για τον 25άρη, έφερε τον δείκτη των παραγώγων σε επίπεδα τιμών πάνω από τις 425 μονάδες, γύρω από τα οποία ξετυλίχθηκαν συναλλαγές που δεν ήταν συνηθισμένες ακόμα και για το περιπετειώδες, για το ΧΑ και την Ελλάδα, 2011.

Στις 26 Αυγούστου του 2011 ο FTSE έκλεισε με πτώση -1,98%, στις 365,41 μονάδες και την επόμενη συνεδρίαση 29/8, με μεταβολή +17,79% βρέθηκε στις 430,42 με μέγιστο εκείνης της μέρας 435,94 μονάδες. Μετά από δυο συνεδριάσεις στις 31/8 ήταν στις 385,98 με ελάχιστο μέρας τις 380,28 μονάδες. Ταλαντώθηκε μεταξύ των 350 και 380 μονάδων ως τις 22 Σεπτεμβρίου εκείνης της χρονιάς πριν συνεχίσει την κατηφόρα του.

Το 2013, μετά τη συνεδρίαση στις 17 Οκτωβρίου, ο 25άρης εγκατέλειψε τη ζώνη τιμών κάτω από τις 375 μονάδες και αρκετές φορές συσσώρευε γύρω από τις 380 όπως στις 5 Νοεμβρίου και από τις 14 ως τις 22 εκείνου του μήνα. Κάτι που ίσχυσε επίσης και στις συνεδριάσεις από τις 13 ως 18 Δεκεμβρίου.

Η ζώνη μεταξύ των 375 και 380 μονάδων φαίνεται στατιστικά ικανή να κρατήσει τον δείκτη. Αν συνεχιστούν οι πιέσεις και αυτή την εβδομάδα χωρίς μια ένδειξη πως υπάρχει διάθεση, να οδηγηθεί ο 25άρης  πάνω από τον ΚΜΟ 50 ημερών, δηλαδή του μέσου όρου «βάθους» δύο μηνών τουλάχιστον.  Μια πρώτη στήριξη στις 383 μονάδες για τον 25άρη, πριν φθάσει κάτω από τις 380 μονάδες, έρχεται από το ελάχιστο στις 31/12 στις 382,6 που ήταν μέγιστο στις συνεδριάσεις της 19/12 στις 21/11 στις 20/11 στις 19/11 στις 18/11 και στις 15/11 δηλαδή των συνεδριάσεων που αναφέραμε ως εκείνων της συσσώρευσης γύρω και κάτω από τις 380 μονάδες. Κάτι τέτοιο θα εξυπηρετούσε και την ανάκαμψη του φρονήματος των επενδυτών που παρακολουθούν την αγορά με την βοήθεια της τεχνικής ανάλυσης.

Η εβδομάδα στο Χ.Α.

Η ισχύς της πτώσης μεγάλωσε τη δεύτερη στη σειρά καθοδική εβδομάδα και παράλληλα, ενισχυτική αυτής της δυναμικής είναι η προβληματική που αναπτύσσεται στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά, για το μέλλον των οικονομιών των αναδυόμενων χωρών με δημοσιονομικά προβλήματα και δυσκολίες στον δανεισμό τους, τώρα που γίνεται σαφές ότι η Fed σταδιακά μειώνει τα προγράμματα παροχής φθηνής ρευστότητας. Η Ελλάδα είναι χώρα του ευρώ και δεν απειλείται με συναλλαγματικές κρίσεις, αλλά θεωρείται ευαίσθητη περίπτωση στην ζώνη του κοινού νομίσματος. Δεν αποκλείεται λοιπόν η διόρθωση να μην σταματήσει στο -10% του περασμένου Δεκέμβρη και η στατιστική δίνει πιθανότητες να πραγματοποιηθεί συσσώρευση τιμών σε ζώνη που την σχημάτισε μεγάλος αριθμός συνεδριάσεων από το φθινόπωρο του 2013 και μετά αλλά και από ορισμένες συνεδριάσεις το 2011.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε πως η κορύφωση φέτος για τον 25άρη, έφερε τον δείκτη των παραγώγων σε επίπεδα τιμών πάνω από τις 425 μονάδες, γύρω από τα οποία ξετυλίχθηκαν συναλλαγές που δεν ήταν συνηθισμένες ακόμα και για το περιπετειώδες, για το ΧΑ και την Ελλάδα, 2011. Στο ΧΑ μέτρησε η εικόνα που φάνηκε πως σχηματίζεται για τη σχέση της χώρας με τους δανειστές της. Η εβδομάδα ξεκίνησε με δυο καθοδικές συνεδριάσεις που στην πρώτη ο συνολικός τζίρος διαμορφώθηκε στα 67,812 εκατ. ευρώ και τη δεύτερη στα 109,450 και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 4,768 και  22,102 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.  ο ΓΔ έχασε -2,29% τη Δευτέρα και την Τρίτη -1,95% ενώ ο 25άρης -1,94% και την επόμενη -1,63% όταν ο  FSTEM βούλιαξε τη Δευτέρα -2,54% και την Τρίτη επιτάχυνε την πτώση του κατά -2,70%. Από το μέγεθος των απωλειών σε δυο μέρες γίνεται σαφές πως μοχλός των κινήσεων των fund managers στο ΧΑ είναι ο φόβος, πως οι πιθανότητες επιδείνωσης της εικόνας των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας είναι μεγάλες.

Οι συνεδριάσεις στο μέσο της εβδομάδας έδωσαν στον ΓΔ την Πέμπτη μεταβολή +0,03% από +0,62% την Τετάρτη και τον κράτησαν στις 1223 μονάδες ενώ ο 25άρης εμφάνισε μεταβολές -0,09% και +0,76%, τις ημέρες που οι θεσμικοί κράτησαν τις τιμές σε αναμονή.  Ο συνολικός τζίρος την Πέμπτη διαμορφώθηκε στα 79,824 από 93,881 εκατ. ευρώ την Τετάρτη και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 3,034 από 6,082 εκατ. ευρώ. Η διακύμανση ήταν εκείνες τις μέρες κατάλληλη για την απορρόφηση των πιέσεων που ερχόντουσαν με ριπές εντολών πώληση αλλά με κινήσεις στο τελευταίο ημίωρο και στις δημοπρασίες οι μεταβολές στο τέλος γινόντουσαν οριακές. Ο μέσος ημερήσιος τζίρος ορίστηκε κοντά στα 92 εκατ. ευρώ αυτή τη βδομάδα που την σφράγισε η βουτιά της Παρασκευής.  Ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα  κατά -3,21% και έφθασε στις 1183,99 από 1223,28  μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 390,08 από 403,79 με μεταβολή -3,40%. Ο συνολικός τζίρος διαμορφώθηκε στα 82,327 και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 8,829 εκατ. ευρώ. Έτσι ο ΓΔ σε εβδομαδιαία βάση υποχώρησε -6,66% και ο 25άρης -6,19% με τον FTSEM πάλι με χειρότερη επίδοση -7,27%που την «χρωστάει» στις απώλειες σε πέντε συνεδριάσεις των ΥΓΕΙΑ -15,57%, ΕΥΡΩΒ -12,89% και ΝΗΡ -12,20%.

Από τις μετοχές του 25άρη αρκετές εμφάνισαν διψήφια πτώση και ήταν στο επίκεντρο των πιέσεων όπως οι ΜΙΓ -14,50%, ΔΕΗ -12,08%, ΕΧΑΕ -12%, και πάνω από -10% έχασαν ΕΤΕ ΙΝΛΟΤ και ΟΛΠ. Η επόμενη ομάδα είναι οι τίτλοι που έχασαν απλά πάνω από τον 25άρη αλλά κάτω από -10% και είναι οι ΟΤΕ -9,65% ΑΛΦΑ -8,50% ΕΛΛΑΚΤΩΡ -8,14%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ -8% ενώ -7,6% έχασαν ΠΕΙΡ και ΣΩΛΚ και την ομάδα συμπληρώνουν με βουτιά πάνω από 6,2% οι ΜΥΤΙΛ και ΦΦΓΚΡΠ. Οι πιέσεις της Παρασκευής δεν άφησαν σε κανένα blue chip κέρδη στην εβδομάδα του -6,66% και άρα ξεχώρισαν σαν «αμυντικές» εκείνες που είχαν απώλειες από -3% ως -1,9% και είναι οι Π από ΟΠΑΠ, ΕΕΕ, ΕΥΠΡΟ, ΦΡΙΓΟ ΤΕΝΕΡΓ και ΕΛΠΕ. Στον πίνακα που συνοδεύει το σχόλιο αξίζει παρατήρησης η στήλη με την απόσταση από το ελάχιστο εβδομάδας όπου το 0% υποδηλώνει κλείσιμο στο χαμηλότερο επίπεδο για το 2014. Η δυναμική που επικράτησε δεν αφήνει πολλές υποσχέσεις για βελτίωση στην ερχόμενη εβδομάδα. 

Σήμερα

Η Κίνα αυξάνει τους φόβους για επιβράδυνση και ο δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας - Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας υποχώρησε -1,6% σε χαμηλό σχεδόν πέντε μηνών, στο δρόμο για την χειρότερη επίδοση μιας ημέρας από τον Αύγουστο, αφού είχε χάσει περισσότερο από -1,0% την Παρασκευή. Ο Nikkei της Ιαπωνίας εγκατέλειψε το επίπεδο των 15.000 και υποχωρεί στις 06:47 κατά -2,7%.

Στην κατήφεια της αγοράς προστίθεται το αίσθημα από τις προσδοκίες για συνέχεια στην μείωσης του ύψους των αγορών ομολόγων ΗΠΑ από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. Οι αξιωματούχοι της Fed φαίνεται πως θα αποφασίσουν κατά την τακτική συνεδρίαση δύο ημερών για την πολιτική τους που αρχίζει την Τρίτη, το κούρεμα άλλων 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων και είναι πιθανό να παραμείνει ατάραχη από τη συνεχιζόμενη πτώση στις αναδυόμενες αγορές.
Ο Δείκτης της Κορέας ( KOSPI ) ήταν κάτω -1,7% αγγίζοντας το χαμηλότερο επίπεδο από τις 29 Αυγούστου. Οι επενδυτές συνέχισαν να ανησυχούν για την επίδραση των αυστηρότερων πιστωτικών συνθηκών στην Κίνα, καθώς το Πεκίνο προσπαθεί να περιορίσει την ανάπτυξη των χορηγήσεων υψηλού κινδύνου.

Το δολάριο υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των 101,77 γεν νωρίς σήμερα, που είναι τα χαμηλότερα επίπεδα από τις 6 Δεκεμβρίου και τελευταία οι συναλλαγές γίνονται στα 102,22 με πτώση περίπου 0,2%. Το ευρώ υποχώρησε επίσης σε χαμηλό επτά εβδομάδων στα 139,25 γέν, αλλά έχοντας αποσβέσει κάποιες απώλειες κινείται στα 139,85.
Στη Wall Street την Παρασκευή, οι τρεις μεγάλοι χρηματιστηριακοί δείκτες υποχώρησαν για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση, με το δείκτη Standard & Poors 500 να χάνει -2,0%.
Η απόδοση του 10ετούς των ΗΠΑ έπεσε στο 2.706% εκατό την Παρασκευή, το χαμηλότερο επίπεδο ενδοσυνεδριακά από τις 26 Νοέμβρη. Ανήλθε στο 2.726% στις ασιατικές συναλλαγές.

Η Αργεντινή, εν τω μεταξύ, εγκατέλειψε την υποστήριξη του πέσο της στην ελεύθερη αγορά την περασμένη εβδομάδα, στέλνοντας το νόμισμα σε ολίσθηση στην μεγαλύτερη πτώση από την οικονομική κρίση του 2002.

Οι μετοχές της Λατινικής Αμερικής υποχώρησαν σε χαμηλό 4-1/2 ετών την Παρασκευή .

Στη διαπραγμάτευση των εμπορευμάτων, ο χρυσός συνέχισε την άνοδό του για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση σήμερα φθάνοντας σε ένα νέο υψηλό δύο μηνών, μετά την πέμπτη συνεχόμενη ανοδική εβδομαδιαία μεταβολή. Η τιμή Spot του χρυσού κέρδισε 0,3% και είναι στα 1.271,59 δολάρια η ουγγιά, μετά άνοδό ως το υψηλό των 1.278,01 δολαρίων.

Τα futures του αργού των ΗΠΑ κινήθηκαν ανοδικά από την εξασθένηση του δολαρίου, η αύξηση ήταν περίπου 0,2% στα 96,79 δολάρια το βαρέλι, αν και οι φόβοι για επιβράδυνση στην Κίνα χαμηλώνουν τα ανώτατο όριο στα κέρδη.

Η τιμή του Χαλκού στο London Metal Exchange, έχασε 0,2% πέφτοντας στα 7.169 δολάρια ανά τόνο.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Από πολύ νωρίς η ελληνική αγορά μπήκε στη λογική των αναμονής, καθώς η αναβλητικότητα στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων της BlackRock, της ψήφισης του νόμου για τις Τράπεζες και η έλλειψη σχετικών νέων με τις ιδιωτικοποιήσεις, ή τις διαρθρωτικές αλλαγές, περιόρισαν το ενδιαφέρον και έφεραν την επιφυλακτικότητα, επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Σε αυτό το περιβάλλον προστέθηκε και η αλλαγή του κλίματος στα ξένα Χρηματιστήρια η οποία είχε καθολική διάχυση σε ώριμες και ανεπτυγμένες Αγορές επιβαρύνοντας την πτωτική εικόνα.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης έδωσε τα πρώτα σήματα πώλησης (MACD) ενώ εισήλθε στο κομβικό σημείο αναίρεσης των αγοραστικών σημάτων από τους κινητούς μέσους των 15 και 30 ημερών.

Η ζώνη μεταξύ 1180 και 1160 μονάδων αποτελεί το κοντινότερο επίπεδο στήριξης από το οποίο θα μπορούσε να ξεκινήσει κάποια βραχυχρόνια αντίδραση. Οι μειωμένοι συναλλακτικοί όγκοι υποστηρίζουν ένα σενάριο αντίδρασης το οποίο θα βάζαμε ως επικρατέστερο για την ερχόμενη εβδομάδα.

Αν και οι ταλαντωτές του Γενικού Δείκτη έχουν ακόμα καθοδικό περιθώριο έως την ζώνη υποτιμήσεων, πολλά επιμέρους βραχυχρόνια διαγράμματα Δεικτοβαρών μετοχών έχουν φθάσει ήδη σε υποτιμημένες περιοχές, ή σε τιμές βάσης στην μεγάλη συσσώρευση Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου.

Ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec, υπενθυμίζει ότι στην τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου ολοκληρώνεται η αύξηση κεφαλαίου της Eurobank Properties (28/1) ενώ την Δευτέρα (27/1) είναι προγραμματισμένο να διεξαχθεί στις Βρυξέλες το τακτικό Eurogroup μεταξύ των Αρχηγών των Κρατών - Μελών της Ε.Ε.

Ξένοι αναλυτές

Barclays:
Η σταθερότητα στην κατανάλωση υποστηρίζει την εμπιστοσύνη των μεταπρατών στην παγκόσμια ανάπτυξη

Η τελευταία σειρά των στοιχείων από τους « flash » PMI για τον Ιανουάριο δείχνει ότι η εμπιστοσύνη σε παγκόσμια κλίμακα των βιομηχάνων διατηρήθηκε και μπορεί ακόμη και να έχει βελτιωθεί ελαφρώς κατά την έναρξη του τρέχοντος έτους. Αυτό στέλνει μήνυμα ότι ο ρυθμός της παγκόσμιας βιομηχανικής παραγωγής η οποία τρέχει με περίπου 5 % από τα μέσα Νοεμβρίου  θα μπορούσε να πάρει περαιτέρω αύξηση κατά τους επόμενους μήνες. Η προσωρινή μας εκτίμηση είναι ότι η εμπιστοσύνη των managers του μεταποιητικού τομέα θα βελτιωθεί λίγο περισσότερο τον Ιανουάριο σαν αποτέλεσμα της συνεχούς βελτίωσης στη ζώνη του ευρώ όπου ο « flash » PMI ανήλθε στο 53,9 αυτό το μήνα, το ισχυρότερο επίπεδο από το Μάιο του 2011, παρά την κάποια μέτρια υποχώρηση στο επίπεδο των αναγνώσεων της εμπιστοσύνης μέσω των « flash » PMI στις ΗΠΑ και  στην Κίνα.

Η βελτίωση της εμπιστοσύνης έρχεται παράλληλα με την περαιτέρω βελτίωση της παγκόσμιας αγοράς εργασίας. Το ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ μειώθηκε στο 6,7 % το Δεκέμβριο , και αναμένουμε να συνεχίσει ωσότου μειωθεί στο 6,2 % το 4ο τρίμηνο του 2014. Μετά από αυτά, δεν περιμένουμε από τη συνεδρίαση της FOMC την επόμενη Τετάρτη την τελευταία που θα διευθύνει ο πρόεδρος Ben Μπερνάνκι  να περιέχει σημαντικές νέες κινήσεις. Δηλαδή, περιμένουμε να ανακοινώσει ένα επιπλέον κούρεμα 10 δις δολάρια στο ρυθμό των αγορών ομολόγων, πιστή στη διατήρηση ενός μετρημένου ίχνους μείωσης που θα οδηγήσει σε ένα τέλος το QE. Η οικονομική ανθεκτικότητα των ΗΠΑ είναι πιθανό να αποκαλυφθεί στην ανακοίνωση του ΑΕΠ τέταρτου τριμήνου την Πέμπτη όπου αναμένουμε μια ετήσια αύξηση 3,5%, μετά από 4,1% το 3ο τρίμηνο. Παρά το γεγονός ότι ειδικοί παράγοντες είναι πιθανό να έχουν προκαλέσει την άνοδο  στο ΑΕΠ σε κάθε τρίμηνο, τα αποθέματα στο τρίτο τρίμηνο, την κατανάλωση ενέργειας στο 4ο τρίμηνο, παρόλα αυτά είναι πιθανό να είναι στην ουσία ισχυρή αν ληφθεί υπόψη η ύπαρξη των σημαντικών αβεβαιοτήτων που σχετίζονται με την ατμόσφαιρα για το ανώτατο όριο του χρέους που επικράτησαν κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Σε καθεστώς ιδιότυπης «ομηρίας» βρίσκονται οι ελληνικές τράπεζες όσο η τρόικα δεν δίνει το πράσινο φως για τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της BlackRock. Ενώ σε τεχνοκρατικό επίπεδο, έχουν απαντήσει πλήρως, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στα αντεπιχειρήματα της τρόικας έναντι της αξιολόγησης από την ελληνική πλευρά, σε πολιτικό επίπεδο οι εξελίξεις στην τραπεζική αγορά μένουν δέσμιες της συνολικής διαπραγμάτευσης. Οι νεότερες εκτιμήσεις υπολογίζουν να υπάρξουν  ανακοινώσεις μέσα στις πρώτες ημέρες του Φεβρουαρίου, με την προϋπόθεση πάντοτε ότι θα υπάρξει σχετική συμφωνία με τους πιστωτές.

Εναλλακτικές προτάσεις για τα εκκρεμή ζητήματα απέστειλε το Σάββατο στην τρόικα η κυβέρνηση, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, όπου συναντήθηκαν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι ενημέρωσε τους κ. Σαμαρά και Βενιζέλο για τη διαπραγμάτευση με την τρόικα. «Συζητήσαμε εναλλακτικές λύσεις. Θα αποστείλουμε αύριο τις προτάσεις που υπολείπονται στην τρόικα», είπε. Και ο κ. Βενιζέλος επιχείρησε να διατηρήσει το κλίμα αισιοδοξίας για τις εξελίξεις στην οικονομία, επιβεβαιώνοντας παράλληλα ότι η προσπάθεια συνεχίζεται.

Κανονικά συνεχίζονται οι συζητήσεις με την Ελβετία για τηφορολόγηση των ελληνικών καταθέσεων διαβεβαιώνουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, έπειτα από τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η υπουργός Οικονομικών της Ελβετίας Έβελιν Βίντμερ-Σλουμπφ δήλωσε ότι η χώρα της δεν θα συνάψει συμφωνία για φόρους από καταθέσεις «μαύρου» χρήματος σε ελβετικές τράπεζες.

Για πρώτη φορά υπάρχει πρωτογενές πλεόνασμα και η Ελλάδα είναι σε καλό δρόμο, δήλωσε σε συνέντευξή του στη  γερμανική εφημερίδα «Bild» ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος υποστηρίζει ότι «η τρόικα δεν είναι πάνω από όλα» και ότι «είναι λάθος να εστιάζουμε μόνο στις περικοπές». Αναφερόμενος στο πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας, απορρίπτει την επισήμανση του δημοσιογράφου ότι αυτό επιτεύχθηκε επειδή η κυβέρνηση δεν πληρώνει τις υποχρεώσεις της. «Αυτό είναι μόνο εν μέρει σωστό. Η Ελλάδα πέτυχε το 2013 πρωτογενές πλεόνασμα σχεδόν 3 δισεκατομμυρίων. Η κυβέρνηση προτιμά να προωθήσει μέρος των χρημάτων σε επενδύσεις, παρά να εξυπηρετήσει παλιά χρέη. Το κατανοώ αυτό» λέει.

Ο Γερμανοελληνικός Επιχειρηματικός Σύνδεσμος (DHW) καλεί, με επιστολή του προς την Καγκελαρία,την Άγκελα Μέρκελ να ηγηθεί επιχειρηματικής πρωτοβουλίας για την Ελλάδα. Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο αντιπρόεδρος του DHW Φαίδων Κοτσαμπόπουλος, αναφερόμενος στην προγραμματική συμφωνία του κυβερνητικού συνασπισμού, ο Σύνδεσμος ευχαρίστησε την Γερμανίδα καγκελάριο «για τη δέσμευση της κυβέρνησής της να στηρίξει και να συνδράμει ενεργά την Ελλάδα και να τη βοηθήσει με συγκεκριμένα προγράμματα να βγει όσον το δυνατόν γρηγορότερα και όσο γίνεται πιο ανώδυνα από την κρίση».

«Το 2030 θα επιστρέψουμε στο επίπεδο του 2009» Από τη στιγμή που η Ελλάδα δεν απόφυγε μία δημοσιονομική προσαρμογή – σοκ, τώρα οφείλει να εξορθολογήσει τις δαπάνες προς όφελος των άπορων και να κάνει τα αδύνατα δυνατά για να προσελκύσει επενδύσεις πολλών δις με στόχο τη μείωση της ανεργίας, εκτιμά ο πρώην σύμβουλος της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας Ζαφείρης Τζαννάτος, ο οποίος σε συνέντευξη στο naftemporiki.gr 

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Ανοησία χαρακτήρισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε την άποψη του Όλι Ρεν, του Επιτρόπου για τις Οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις της Ε.Ε., σύμφωνα με την οποία ο παρατεταμένος χαμηλός πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα καταστήσει πιο δύσκολη την επανεξισορρόπηση της ευρωπαϊκής οικονομίας. Σε συνέντευξη του, που παραχώρησε στο Reuters, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, ο Σόιμπλε διεμήνυσε ότι θα πάρει αποστάσεις από τον Φιλανδό επίτροπο Ρεν, εάν πράγματι αυτή είναι η άποψη που εκφέρει με τον θεσμικό του ρόλο ως αξιωματούχος της Ε.Ε.

Η Ευρωζώνη απέχει πολύ από το να πετύχει το στόχο για τον πληθωρισμό και τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης κινδυνεύουν με αποπληθωρισμό, δήλωσε σήμερα στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ. Απαντώντας, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο Μάριο Ντράγκι, είπε ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να δράσει αν ο πληθωρισμός μειωθεί περισσότερο από το προβλεπόμενο και επανέλαβε ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν χαμηλά ή θα μειωθούν περαιτέρω για μία παρατεταμένη περίοδο.

«Μαύρη» Παρασκευή ξημέρωσε στις 24/1 για τους διεθνείς επενδυτές, επαναφέροντας ξαφνικά μνήμες του 1997, λόγω των αναδυόμενων χωρών, εν μέσω μαζικών ρευστοποιήσεων των νομισμάτων τους, που θεωρούνται οι μεγαλύτερες της τελευταίας πενταετίας. Οι πάλαι ποτέ «ατμομηχανές» της παγκόσμιας οικονομίας βρέθηκαν ξανά στο στόχαστρο, σκορπίζοντας τρόμο στους επενδυτές, οι οποίοι -φοβούμενοι για νέο φαινόμενο ντόμινο- άρχισαν να τρέπονται σε φυγή από το ρίσκο, αναζητώντας ασφάλεια στα παραδοσιακά «καταφύγια», το γιεν, τα γερμανικά και τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα και το χρυσό.

ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα