ΚΕΠΕ: Σημαντικές ενδείξεις για έξοδο από την κρίση

Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου 2014 18:22
UPD:18:26
FOSPHOTOS/Konstantinos Tsakalidis

Η Ελλάδα ανακτά σταδιακά την εμπιστοσύνη των επενδυτών και των αγορών χάρη στην εξάλειψη των δίδυμων ελλειμμάτων και τα μεταρρυθμιστικά βήματα που έχουν πραγματοποιηθεί υποστηρίζει το Κέντρο Προγραμματισμού Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) στο πρώτο τεύχος της «Ελληνικής Οικονομίας» το μηνιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων του ΚΕΠΕ.

Επίσης το ΚΕΠΕ παρουσιάζει το αναπτυξιακό όραμα για την Ελλάδα του 2020.

Το ΚΕΠΕ βασίζει την υπόθεσή του αυτή στο ότι η  διεθνής κατάταξη της ελληνικής οικονομίας βελτιώθηκε κατά 6 θέσεις, καθώς σύμφωνα με την  έκθεση «Doing Business 2014» της Παγκόσμιας Τράπεζας η χώρα μας έλαβε την 72η θέση μεταξύ 189 χωρών.

Επίσης όπως αναφέρει το ΚΕΠΕ τo 2013, η απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ έκλεισε στο 118% του στόχου, φτάνοντας τα 4,6 δισ. ευρώ, ενώ δαπανήθηκε το 100% του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Από τον Ιούλιο του 2012 έως το τέλος του 2013, η δημόσια δαπάνη έφθασε στα 7,7 δισ.ευρώ, δηλαδή επενδύθηκαν σχεδόν όσα είχαν επενδυθεί τα προηγούμενα 3,5 χρόνια. Το τρέχον έτος και το 2015, απομένουν προς απορρόφηση ακόμη 5,8 δισ ευρώ. από το ΕΣΠΑ.

Ακόμη μια ένδειξη για βελτίωση του κλίματος σύμφωνα με το ΚΕΠΕ είναι οι τουριστικές αφίξεις.Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΤΕ, το 2013 έκλεισε με διψήφια αύξηση, στο +10,79% σε σχέση με το 2012, με τον αριθμό επισκεπτών να φτάνουν στο επίπεδο ρεκόρ των 18 εκατ., με τα άμεσα έσοδα από τον τουρισμό να προσεγγίζουν τα 12 δισ. ευρώ. Η εκτίμηση του ΣΕΤΕ για το 2014 είναι ότι οι αφίξεις θα ξεπεράσουν τα 18 εκατ., ίσως και τα 18,5 εκατ. και τα άμεσα έσοδα τα 13 δισ. ευρώ.

Για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, αναφέρει ότι  παρουσίασε πλεόνασμα 2,2 δισ ευρώ. το 10μηνο του 2013, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Το πλεόνασμα οφείλεται αφενός στη σημαντική μείωση του εμπορικού ελλείμματος κατά 2,7 δισ. ευρώ και αφετέρου στη σημαντική αύξηση των πλεονασμάτων στο ισοζύγιο τρεχουσών μεταβιβάσεων κατά 2,2 δισ. ευρώ και υπηρεσιών κατά 1,5 δισ.ευρώ.

Για την ύφεση, αναφέρει ότι  παρουσιάζει σημαντική επιβράδυνση στο 3,5-3,8%1 του ΑΕΠ για το 2013, όταν το Μνημόνιο προέβλεπε ύφεση της τάξης του 4,2%, ενώ οι πλέον δυσοίωνες εκτιμήσεις έφταναν έως και το 5,3%. Η αποκλιμάκωση της ύφεσης προμηνύει ότι το 2014 θα είναι έτος εύθραυστης ανάκαμψης, δεδομένης της αβεβαιότητας και του πολιτικού κινδύνου, όπως περιγράφε ται και σε εκθέσεις διεθνών οργανισμών.

Επίσης το ΚΕΠΕ επικαλέστηκε και την πολύ σημαντική όπως λέει, μείωση του spread των ελληνικών ομολόγων στις 583 μονάδες βάσης από τις 2.980,6 μονάδες βάσηςπου είχε φτάσει τον Ιούνιο του 2012, λόγω της έντονης πολιτικής αβεβαιότητας και των σεναρίων για έξοδο από το ενιαίο νόμισμα (Grexit).

Στο συγκεκριμένο τεύχος παρουσιάζεται και η μελέτη του ΚΕΠΕ για το Αναπτυξιακό Όραμα για την Ελλάδα του 2020.

Κεντρικό στόχο του Οράματος αποτελεί η μακροχρόνια βιώσιμη, αειφόρος, έξυπνη και εξωστρεφής ανάπτυξη που θα δημιουργεί απασχόληση και θα εγγυάται την κοινωνική συνοχή και τη μείωση των περιφερειακών ανισοτήτων.

Βασικό χαρακτηριστικό του νέου οικονομικού μοντέλου είναι η αναδιάρθρωση του ΑΕΠ, προς την κατεύθυνση της αύξησης των μεριδίων των επενδύσεων και των εξαγωγών. Παράλληλα, η κατανάλωση δεν θα αποτελεί πλέον οδηγό της αναπτυξιακής πορείας της χώρας, ενώ θα διατηρεί ήπιους θετικούς ρυθμούς αύξησης, συμβατούς με τη σταδιακή ανάκαμψη της αποταμίευσης. Η ανασύνθεση των συνιστωσών του ΑΕΠ θα συμβάλλει καθοριστικά στην επίτευξη διατηρήσιμων ρυθμών ανάπτυξης και δημοσιονομικής σταθερότητας και την εξισορρόπηση του εξωτερικού ισοζυγίου.

Η υλοποίηση του σχεδίου ανάπτυξης του ΚΕΠΕ απαιτεί μια δέσμη αλληλένδετων πολιτικών και δράσεων με στρατηγικούς και επιμέρους στόχους και προτεραιότητες εφαρμογής σε βραχυχρόνιο και μακροχρόνιο ορίζοντα. Στο πλαίσιο αυτό διακρίνονται πέντε βασικοί άξονες δράσης:

  • Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις
  • Ενίσχυση ανθρωπίνων πόρων
  • Αποκατάσταση συνθηκών ρευστότητας – χρηματοδότησης
  •  Προώθηση εξωστρέφειας
  • Ανάπτυξη δυναμικών κλάδων της οικονομίας.


Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα