Ασιατικά Χρηματιστήρια

Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου 2004 07:01

ΠΤΩΤΙΚΑ κινούνται οι ιαπωνικές μετοχών, ωθώντας τον δείκτη Nikkei, προς τις μεγαλύτερες απώλειες από τον Αύγουστο, μετά τον μεγαύτερο σεισμό που έπληξε τη χώρα από το 1995, αλλά και την υποχώρηση του δολαρίου έναντι του γιέν.

«Βλέπουμε ένα τεράστιο κύμα πωλήσεων, εξ αιτίας του σεισμού», ανέφερε ο Chua Soon Hock, ο οποίος διαχειρίζεται 41 εκατ. δολ. σε μετοχές, με την Asia Genesis Management Pte., στη Σιγκαπούρη.

Οι μετοχές του κλάδου της υψηλής τεχνολογίας στην Ασία, όπως της Kyocera Corp. και της Samsung Electronics Co. κινούντο πτωτικά. Ο δείκτης Nasdaq στη Ν. Υόρκη, σημείωσε τις μεγαλύτερες απώλειες σε χρονικό διάστημα περίπου δύο μηνών, μετά την ανακοίνωση της Microsoft Corp., ότι, οι πωλήσεις το τρέχον τρίμηνο ενδέχεται να μην διαμορφωθούν εντός των προβλέψεων των οικονομικών αναλυτών.

Ο Μorgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index, τον οποίον αποτελούν περισσότερες από 900 μετοχές εταιρειών της περιφέρειας, υποχωρούσε κατά 0,9%, φθάνοντας στις 89,44 μονάδες, στις 11:35' π.μ., ώρα Τόκυο, ενώ ο Information Technology Index σημείωνε τις μεγαλύτερες απώλειες μεταξύ των 10 κλάδων, υποχωρώντας σε ποσοστό 1,1%.

Ο Nikkei σημείωνε απώλειες 2,2%, οδεύοντας προς τη μεγαλύτερη πτώση που σημείωσε από τις 13 Αυγούστου, φθάνοντας στις 10.617,98 μονάδες. Στη Ν. Κορέα, ο δείκτης Kospi έχανε 2,6%, πλησιάζοντας να κλείσει στα χαμηλότερα επίπεδα, σε χρονικό διάστημα περίπου δύο μηνών.

Ολοι οι δείκτες στην περιφέρεια κινούντο πτωτικά, εκτός από τους δείκτες στην Κίνα. Κλειστό είναι το Χρηματιστήριο στην Ταϊβάν, λόγω του τυφώνα που πλησίαζε τη νήσο, αλλά και τα Χρηματιστήρια στην Ταϊλάνδη και τη Ν. Ζηλανδία, λόγω εθνικής εορτής.

Απώλειες σημείωναν οι μετοχές της περιφέρειας εξ αιτίας και της υποχώρησης του δολαρίου έναντι των ασιατικών νομισμάτων, γεγονός, που καθιστά τις εξαγωγές των προϊόντων της περιφέρειας, πιο ακριβές.

Οι μετοχές των ασφαλιστικών εταιρειών, κινούντο πτωτικά, καθώς έντονη ανησυχία επικρατεί, ότι ο σεισμός θα αυξήσει το κόστος που έχει σχέση με την καταβολή αποζημιώσεν από φυσικές καταστροφές. Σειρά σεισμικών δονήσεων στη βορειοδυτική Ιαπωνία, προκάλεσαν τον θάνατο 23 ανθρώπων και τον τραυματισμό περισσοτέρων από 2.000, των πλέον καταστροφικών που έπληξαν τη χώρα από το 1995.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα