Στα υψηλότερα επίπεδα διαπραγματεύεται το αργό

Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου 2004 07:31

ΚΟΝΤΑ στα υψηλότερα επίπεδα της Παρασκευής στη Ν. Υόρκη, διαπραγματεύθηκε το πετρέλαιο, καθώς η έντονη ζήτηση από την Κίνα, ώθησε τις τιμές του κατά 70% υψηλότερα φέτος, ενώ ενδέχεται να τις οδηγήσει σε ακόμη πιο υψηλά επίπεδα.

Η οικονομία της Κίνας αναπτύχθηκε με ρυθμό 9,1% το τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της κυβέρνησης της χώρας την περασμένη Παρασκευή, ταχύτερα από την πρόβλεψη για ανάπτυξη 8,9% του Bloomberg News. Πέρυσι, η Κίνα ξεπέρασε την Ιαπωνία και βρέθηκε στη δεύτερη θέση της λίστας των χωρών, με τη μεγαλύτερη κατανάλωση πετρελαίου, μετά τις ΗΠΑ.

«Η οικονομία της Κίνας είναι πιο εύρωστη από ό,τι πίστευαν πολλοί, ακόμη και τώρα με τις πολύ υψηλές τιμές του πετρελαίου», ανέφερε ο Anthonyh Nuna, στέλεχος της Mitsubishi Corp. στο Τόκυο, που ασχολείται με την αγορά των πετρελαιοειδών.

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Δεκεμβρίου διαπραγματεύθηκε στα 55,21 δολ. το βαρέλι, επτά σεντς υψηλότερα, στις ηλεκτρονικές - μετά τη συνεδρίαση - συναλλαγές, στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης, στις 10:16' π.μ., ώρα Σιγκαπούρης. Νωρίτερα κατά τη διαπραγμάτευση, τα συμβόλαια αναρριχήθηκαν κοντά στα επίπεδα της περασμένης Παρασκευής, κατά την οποία έκλεισαν στα 55,50 δολ. το βαρέλι και τα υψηλότερα μιας ημέρας, από την έναρξη της διαπραγμάτευσης του πετρελαίου, το 1983.

Την Παρασκευή, η τιμή του αργού πετρελαίου αυξήθηκε 70 σεντς, ποσοστό 1,3%, κλείνοντας στα 55,17 δολ. το βαρέλι. Τα συμβόλαια του πετρελαίου ήταν κατά 84% υψηλότερα σε σύγκριση με πέρυσι, ενώ τα συμβόλαια του Δεκεμβρίου εκτινάχθηκαν 2,2% υψηλότερα την εβδομάδα που πέρασε.

Η κατανάλωση πετρελαίου στην Κίνα, εκτιμάται να αυξηθεί σε ποσοστό της τάξης του 15%, φθάνοντας στα 6,3 εκατ. βαρέλια ημερησίως, φέτος, σύμφωνα με την εκτίμηση της International Energy Agency, αυτόν τον μήνα. Η περιφέρεια εισάγει τρία βαρέλια πετρελαίου για κάθε ένα που παράγει.

Τα στοιχεία οικονομικής ανάπτυξης της Κίνας, θα ενισχύσουν κατά πάσα πιθανότητα την τιμή του πετρελαίου για τις ερχόμενες ημέρες», ανέφερε ο Daniel Hynes, αναλυτής του κλάδου των πηγών ενεργείας, της Australia & New Zealand Banking Group Ltd., στη Μελβούρνη.

Οι υψηλότερες τιμές πετρελαίου, έχουν αυξήσει τις ανησυχίες, ότι, σε κάποιες χώρες θα αυξηθεί ο πληθωρισμός και θα υποχωρήσει η οικονομική ανάπτυξη.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα