Απλώνεται η σκιά

Εντείνονται οι πιέσεις στις μετοχές
Σάββατο, 23 Οκτωβρίου 2004 00:01

ΤΟ ΝΕΟ ρεκόρ της τιμής πετρελαίου και η απογοήτευση των επενδυτών από τα αποτελέσματα κολοσσών, μεταξύ των οποίων Microsoft, Amazon.com, Ericsson, Broadcom, έριξαν νέα σκιά στην αμερικανική αγορά στο τέλος της εβδομάδας. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι ευρωπαϊκές αγορές έκλεισαν αμετάβλητες.

Στη Wall Street οι ζημίες διευρύνθηκαν με σημείο αιχμής αυτή τη φορά τον τεχνολογικό τομέα, καθώς τα έσοδα της Microsoft ήταν χαμηλότερα των προβλέψεων.

Η εξέλιξη αυτή επισκίασε τα καλύτερα από τα αναμενόμενα κέρδη της Google, τα οποία οδήγησαν τη μετοχή της σε άνοδο 18%, ενώ είχε ως αποτέλεσμα να χάσει ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq σχεδόν όλα τα προχθεσινά κέρδη. Σε όλα αυτά, θα πρέπει να προστεθεί και η αβεβαιότητα που δημιουργούν οι εκλογές στις ΗΠΑ.

Η Ευρώπη κινήθηκε στο απόηχο των μεικτών εταιρικών αποτελεσμάτων, της πτώσης του δολαρίου και των υψηλών τιμών πετρελαίου. Οι μετοχές όμως έμειναν αμετάβλητες, πολύ κοντά στα επίπεδα που άρχισαν την εβδομάδα, με το FTSEurofirst 300 να κλείνει στις 996,61 μονάδες και το DJ Euro Stoxx 50 στις 2.788.

Ο ασφαλιστικός τομέας, που τον τελευταίο καιρό βρίσκεται στο «μάτι του κυκλώνα», ανέκαμψε μετά την πτώση των τελευταίων ημερών, ενώ ο αεροπορικός κλάδος δέχθηκε στήριγμα από την εκτίναξη της μετοχής της EasyJet στα ύψη (16%), μετά από φήμες ότι αεροπορική εταιρεία της Ισλανδίας μπορεί να αγοράσει μερίδιο ή ακόμη να προχωρήσει σε εξαγορά. Στον αντίποδα, ο τεχνολογικός τομέας, ο οποίος δέχθηκε έντονες πιέσεις από την Ericsson, καθώς οι επενδυτές, παρά τα θετικά αποτελέσματα, εστίασαν την προσοχή τους στο σχόλιο ότι η ανάπτυξη της αγοράς μπορεί να επιβραδυνθεί το 2005.

Επίσης, οι υψηλές τιμές πετρελαίου σε συνδυασμό με την πτώση του δολαρίου αποτέλεσαν διπλό πλήγμα σε εξαγωγικούς ομίλους όπως αυτοκινητοβιομηχανίες. Η J.P.Morgan εκτιμά ότι μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2005, ο τομέας αυτοκινήτου θα συνεχίσει να δέχεται πιέσεις. Στο Τόκιο, ο δείκτης Nikkei έκλεισε με άνοδο 0,63%.

ΕΦΗ ΤΡΙΗΡΗ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα