Πώς λειτουργούσε το κύκλωμα «ελληνοποίησης» αμνοεριφίων

Στον εισαγγελέα τα πρώτα στοιχεία των ερευνών
Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου 2004 14:41
UPD:16:56

Ολοκληρώνονται οι έρευνες για την εξάρθρωση παράνομου κυκλώματος εισαγωγής αμνοεριφίων, που διεξήχθησαν κατ' εντολή του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αλέξανδρου Κοντού και αφορούσαν στην «ελληνοποίηση» χιλιάδων τόνων αμνοεριφίων από την Βουλγαρία και την Ρουμανία.

Ηδη τα πρώτα στοιχεία των ερευνών, που διεξήγαγαν οι Κτηνιατρικές Διευθύνσεις του υπουργείου σε συνεργασία με κλιμάκια του Σ.Δ.Ο.Ε., αποστέλλονται στον εισαγγελέα.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της έρευνας αποκαλύφθηκε πως ένα εκτενές και καλοστημένο δίκτυο εισαγωγέων, παχυντών - χονδρεμπόρων και κτηνιάτρων, «βάφτιζαν» το μεγαλύτερο ποσοστό των εισαγόμενων αμνοεριφίων ως «ελληνικά» με αποτέλεσμα, αφ' ενός ο καταναλωτής να επιβαρύνεται οικονομικά, αφ' ετέρου να δέχεται σημαντικό πλήγμα η ελληνική κτηνοτροφία.

Η έρευνα που διεξήχθη ξεκίνησε πριν από δυόμισι μήνες και κάλυψε όλη την ηπειρωτική χώρα, από την Μακεδονία και τη Θράκη μέχρι την Πελοπόννησο. Συγκεκριμένα, μερίδιο ευθύνης στο παράνομο κύκλωμα κατείχαν:

- Οι εισαγωγείς που δεν επιδείκνυαν τις άδειες διακίνησης, προφασιζόμενοι είτε ότι δεν έβρισκαν τους κτηνιάτρους, είτε ότι επείγοντο για τη μεταφορά των ζώων, είτε ότι τα εισαγόμενα ζώα ήταν δυνατόν να αναγνωριστούν από τα ενώτια. Απόρροια αυτού ήταν να καταθέτουν ελλιπή φορολογικά στοιχεία και να δικαιολογούνται ότι το έπραξαν άλλοτε εκ παραδρομής, άλλοτε γιατί τους το ζητούσε ο πελάτης.

- Οι Χοντρέμποροι που παρελάμβαναν από τους εισαγωγείς τα σφάγια Ρουμανίας και Βουλγαρίας όχι μόνο σφραγισμένα παράνομα με ελληνική σφραγίδα (χρώματος κυανούν), αλλά και με έτοιμα φορολογικά στοιχεία, στα οποία φρόντιζαν επιμελώς να μην αναγράφετε η προέλευση του ζώου. Στη συνέχεια, τα προωθούσαν στην αγορά ως ελληνικά σφάγια, φροντίζοντας πέραν της παράνομης σφραγίδας που έφεραν, να αναγράφεται και στα φορολογικά τους στοιχεία η ελληνική τους προέλευση.

- Τα Σφαγεία καθώς εκεί, στη συνέχεια, γινόταν το βάπτισμα των εισαγόμενων, με την τοποθέτηση της ελληνικής σφραγίδας (χρώμα λαμπρό κυανούν Ε 133). Αλλοτε με πιέσεις προς τους κτηνιάτρους (σε πολλές περιπτώσεις όμως και με τη σύμπραξή τους) τα σφαγεία παρέκαμπταν κάθε νόμιμη διαδικασία.

- Οι Κτηνίατροι, οι Κρεοσκόποι και οι Διευθύνσεις Κτηνιατρικής που συμμετείχαν ως αρμόδιοι φορείς σε αυτή τη δραστηριότητα, δεν έκαναν τους απαιτούμενους ελέγχους πριν από τη σφαγή, με αποτέλεσμα, μετά τη σφαγή και την αφαίρεση της κεφαλής να είναι εξαιρετικά δυσχερής έως και αδύνατος ο έλεγχος της ταυτότητας του ζώου. Στις περιπτώσεις αυτές τοποθετούσαν την ανάλογη σφραγίδα χαρακτηρισμού προέλευσης σύμφωνα με την δήλωση του εμπόρου και γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι ο έμπορος τα δήλωνε ως ελληνικά. Υπήρξε περίπτωση που κτηνίατροι κρεοσκόποι δήλωσαν στις υπηρεσίες του Υπουργείου ότι αν και γνώριζαν ότι τα ζώα προέρχονταν από τρίτες χώρες τα σφράγιζαν ως ελληνικά, κατόπιν αφόρητων πιέσεων. Οι Διευθύνσεις Κτηνιατρικής δεν ήλεγχαν επαρκώς τους κτηνιάτρους κρεοσκόπους κάνοντας έτσι πιο εύκολο το έργο των παρανομούντων κτηνιάτρων. Αξιοσημείωτο είναι ότι καθ’ όλη τη διάρκεια των ελέγχων δεν έγινε αντιληπτή ούτε μία αναφορά Διευθυντή σε κρεοσκόπο αν και η έκταση του θέματος ήταν ευρύτερα γνωστή. Επίσης δεν διαπιστώθηκε από την πλευρά των κρεοσκόπων κάποια αναφορά εναντίον κάποιου υπευθύνου εμπόρων ή σφαγείων. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα δεν προέβαιναν σε ενέργειες ενάντια των παχυντών που δεν είχαν προσέλθει να εγγραφούν στα αντίστοιχα μητρώα και να λάβουν κωδικό εκτροφής, στοιχείο απαραίτητο ωστόσο για τη νόμιμη άσκηση της δραστηριότητάς τους.

- Οι Κρεοπώλες σε πολλές περιπτώσεις, με τη σειρά τους, πίεζαν το κύκλωμα να εμφανίζει τα εισαγόμενα ως ελληνικά και δεν αναρτούσαν πινακίδες ώστε να ενημερώνουν τους καταναλωτές ότι πωλούν εισαγόμενα αμνοερίφια.

Σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Κοντού «οι έλεγχοι θα συνεχιστούν και τα πορίσματά τους θα παραδοθούν στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές προκειμένου να επιβληθούν όλες οι κυρώσεις που προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία».

Eκτακτη σύσκεψη

Σε έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, υπό την προεδρία του κ. Κοντού με τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, του Γενικού Γραμματέα του ΣΔΟΕ, εκπροσώπων του Υπουργείου Ανάπτυξης και της Ελληνικής Αστυνομίας, αποφασίστηκε η δημιουργία άτυπου διυπουργικού οργάνου για την τήρηση των ισχυουσών ρυθμίσεων τόσο της εισαγωγής όσο και της διακίνησης στο εσωτερικό της χώρας των αγροτικών προϊόντων και για τον έλεγχο της πιστής εφαρμογής των κείμενων διατάξεων από τα αρμόδια όργανα των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων.

Στο άτυπο διυπουργικό όργανο θα μετέχει ο εκπρόσωπος της αρμόδιας κατά προϊόν διεύθυνσης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, εκπρόσωπος του Υπουργείου Ανάπτυξης, του ΣΔΟΕ και της Ελληνικής Αστυνομίας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα