Στο 11,2% η ανεργία στο πρώτο τρίμηνο

Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου 2004 14:48

Στο 11,2% ανήλθε η ανεργία στο πρώτο τρίμηνο του 2004, παρουσιάζοντας αύξηση σε σχέση με το α' τρίμηνο του 2003, όταν το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 10%. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδος, η ανεργία που θα καταγραφεί στο γ' και το δ' τρίμηνο του 2004, θα είναι υψηλότερη, δεδομένου ότι κατά το διάστημα αυτό ολοκληρώθηκαν τα Ολυμπιακά έργα.

Το κύριο χαρακτηριστικό της ανεργίας είναι ότι το ποσοστό που καταγράφεται στις γυναίκες είναι υπερδιπλάσιο από εκείνο των ανδρών. Ειδικότερα το ποσοστό ανεργίας των γυναικών φθάνει το 16,8%, ενώ για τους άνδρες το ποσοστό εμφανίζεται 7,3%.

Ο γ.γ. της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδος Μανώλης Κοντοπυράκης είπε ότι η καταγραφή της ανεργίας είναι τώρα πιο αξιόπιστη από ό,τι στο παρελθόν, δεδομένου ότι αφενός λήφθηκε υπόψη η απογραφή του 2001 (και όχι του 1991 όπως γινόταν κατά εσφαλμένο τρόπο μέχρι τώρα) αλλά και διότι το δείγμα ήταν μεγαλύτερο.

Δύο άλλα χαρακτηριστικά που καταγράφονται από την έρευνα της Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδος είναι τα εξής:

- Τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας παρατηρούνται στους νέους ηλικίας 15-29 ετών, όπου το ποσοστό ανέρχεται στο 21,3%, στις δε γυναίκες το αντίστοιχο ποσοστό φθάνει το 28% του οικονομικού ενεργού πληθυσμού τους.

- Τα ποσοστά ανεργίας βρίσκονται πάνω από το συνολικό ποσοστό κυρίως στους αποφοίτους μέσης ή ανώτερης εκπαίδευσης, ενώ χαμηλότερα ποσοστά παρατηρούνται στα λεγόμενα «άκρα», δηλαδή στους αποφοίτους της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και όσους έχουν το πολύ απολυτήριο Δημοτικού.

Από το σύνολο των 523.843 ανέργων, το 40,7% αναζητά αποκλειστικά εργασία με πλήρη απασχόληση, ενώ το 48,6% είναι διατεθειμένο να εργαστεί είτε με πλήρη, είτε -στην ανάγκη- με μερική απασχόληση. Μόνο στο 4,8% των ανέργων έγινε κάποια πρόταση ανάληψης απασχόλησης, η οποία όμως απορρίφθηκε για διαφόρους λόγους, ο κυριότερος από τους οποίους ήταν οι μη ικανοποιητικές αποδοχές, σε ποσοστό 34,5%.

Τα ποσοστά ανεργίας των ατόμων με ξένη υπηκοότητα εμφανίζουν ποσοστό ανεργίας χαμηλότερο του μέσου εθνικού όρου, το δέ ποσοστό της απασχόλησής τους ανέρχεται στο 69,6% του αντίστοιχου συνολικού πληθυσμού.

Σύμφωνα με τον γ.γ. της Στατιστικής Υπηρεσίας, όταν γίνει καταγραφή της ανεργίας για το γ' και δ' τρίμηνο του 2004, η ανεργία των ατόμων αυτών θα είναι αυξημένη.

Σε ό,τι αφορά την ανεργία ανά περιφέρεια, η καταγραφή της έδειξε τα εξής: Το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται στα Ιόνια νησιά (18,7%) και ακολουθεί η Δυτική Μακεδονία με (16,2%). Υψηλά ποσοστά ανεργίας εντοπίζονται επίσης στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (13,9%), ενώ ποσοστό ανεργίας κάτω του 10% παρουσιάζουν μόνο η Πελοπόννησος (9,9%) και η Θεσσαλία και η Αττική με το ίδιο ποσοστό (9,7%).

Ο αριθμός των απασχολουμένων στο α' τρίμηνο του 2004 ανήλθε σε 4.150.000 άτομα. Κατά το χρονικό διάστημα αυτό βρήκαν απασχόληση 110.000 άτομα, τα οποία ήταν άνεργα πριν από ένα έτος. Αντίθετα 104.000 άτομα, τα οποία ένα χρόνο πριν ήταν απασχολούμενοι, σήμερα είναι άνεργοι. Επιπλέον 95.000 άτομα, που πέρυσι ανήκαν στον οικονομικά μη ενεργό πληθυσμό, εισήλθαν στην αγορά εργασίας αναζητώντας απασχόληση, αλλά παρέμειναν άνεργοι.

Τέλος, το ποσοστό μερικής απασχόλησης παραμένει χαμηλό, στο 4,6% του συνόλου των απασχολουμένων. Από τους μερικώς απασχολούμενους το 26,5% προέβη στην επιλογή αυτή, επειδή δεν ήθελε πλήρη απασχόληση, ενώ το 47,7% επειδή δεν κατέστη δυνατό να βρει πλήρη απασχόληση.

Πηγή: ΑΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα