ΥΠΟΙΚ: Δύσκολη διαπραγμάτευση αλλά θα υπάρξει συμφωνία

Ομιλία του Γ. Στουρνάρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου 2014 14:32
UPD:16:59
ΑΠΕ-ΜΠΕ/CHRISTOS DOGAS

Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα είναι δύσκολες και θα κρατήσουν όσο πρέπει να κρατήσουν, όμως, στο τέλος θα υπάρξει συμφωνία, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Γερούν Ντέισελμπλουμ ότι η καθυστέρηση επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα οφείλεται στην ελληνική κυβέρνηση, ο ΥΠΟΙΚ παρέπεμψε σε πρόσφατη ομιλία του προέδρου του Eurogroup στο ολλανδικό κοινοβούλιο, κατά την οποία αναγνώρισε ότι υπάρχει μεγάλη πρόοδος στην Ελλάδα, ότι έχουν τηρηθεί όλα τα προαπαιτούμενα του Δεκεμβρίου, αλλά σημείωσε ότι υπάρχουν ακόμα εκκρεμότητες. 

«Αυτές τις εκκρεμότητες κουβεντιάζουμε με την τρόικα, είμαστε στο τέλος του προγράμματος. Είναι δύσκολη αυτή η αξιολόγηση. Ως ελληνική κυβέρνηση προσπαθούμε να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό για τον ελληνικό λαό. Γι΄ αυτό οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα θα κρατήσουν όσο πρέπει. Στο τέλος θα έχουμε συμφωνία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε την «πολύ μεγάλη πρόοδο» που έχει συντελεστεί στην Ελλάδα, η οποία, όπως είπε, έχει πετύχει αριθμητικά, στόχους που δεν ήταν εύκολο να επιτευχθούν. Έχουμε κάθε λόγο να αναμένουμε ότι θα υπάρξει βελτίωση στην οικονομία, τόνισε.

Ερωτηθείς για τον ρόλο της τρόικας, ο Γ. Στουρνάρας απάντησε ότι οι θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης αποτυπώνονται στην απάντηση που έστειλε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα είναι ανοιχτή σε προτάσεις σχετικά με τη δημοκρατική νομιμοποίηση της τρόικας.

Αναφορικά με το δημόσιο χρέος της Ελλάδας, ο ΥΠΟΙΚ υπενθύμισε ότι στο Eurogroup τού Νοεμβρίου 2012 τέθηκε η νομική βάση για περαιτέρω μείωσή του με τους κατάλληλους τρόπους, εφόσον τηρηθούν οι προϋποθέσεις. Η βασικότερη προϋπόθεση, είπε, είναι να πετύχει η Ελλάδα πρωτογενές πλεόνασμα, που το πέτυχε το 2013. «Περιμένουμε να τελειώσει η αξιολόγηση της τρόικας, ώστε στο Eurogroup να ξεκινήσει η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.

newsroom naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ
 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα