Γ. Στουρνάρας: Δεν έχει σκληρύνει η στάση της τρόικας

Σάββατο, 18 Ιανουαρίου 2014 19:29
UPD:19/01/2014 12:15
FOSPHOTOS/Menelaos Myrillas

Αμέσως μετά τη σύσκεψη του Μαξίμου ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας υποστήριξε ότι η στάση της τρόικας δεν σκλήρυνε, «η στάση είναι ίδια από την αρχή». «Δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι ούτε σκληρή ούτε μαλακή», πρόσθεσε (φωτογραφία αρχείου).

Μίνι υπουργικό συμβούλιο συγκάλεσε το Σάββατο στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, προκειμένου να συντονίσει τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης, δεδομένης της νέας εμπλοκής στις συζητήσεις με την τρόικα.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών απορρίπτουν σειρά μέτρων που τους έχει κοινοποιήσει το υπουργείο Οικονομικών για το δημοσιονομικό κενό της διετίας 2014 - 2015 και ζητούν περισσότερα, προκειμένου να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Αμέσως μετά τη σύσκεψη του Μαξίμου ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας υποστήριξε ότι η στάση της τρόικας δεν σκλήρυνε, «η στάση είναι ίδια από την αρχή». «Δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι ούτε σκληρή ούτε μαλακή», πρόσθεσε.

Όπως είπε, «εμείς έχουμε επιχειρήματα, στέλνουμε ό,τι πρέπει να στείλουμε και θα έρθουν τις επόμενες μέρες».

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους αν η τρόικα απορρίπτει τα ισοδύναμα μέτρα που έχει προτείνει η κυβέρνηση για τον ΦΠΑ στην εστίαση και τον φόρο ακινήτων, ο υπουργός Οικονομικών απάντησε: «Δεν είπα ότι δεν τα δέχονται. Υπάρχουν ισοδύναμα και ισοδύναμα».

Στη σύσκεψη πήραν μέρος, εκτός του κ. Στουρνάρα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης και ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης.

ΣΥΡΙΖΑ: Ένα μνημόνιο τελειώνει, ένα άλλο έρχεται

«Οι τελευταίες αξιώσεις της τρόικας σχετικά με την κάλυψη του χρηματοδοτικού και δημοσιονομικού κενού δεν αφήνουν περιθώρια παρανόησης για το ότι στην πραγματικότητα ένα μνημόνιο τελειώνει, αλλά ένα άλλο έρχεται», σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

ΔΗΜΑΡ: Η κυβέρνηση να αποκρούσει τις απαράδεκτες αξιώσεις της τρόικας

Κάλεσμα στην κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει στην τρόικα ότι «η χώρα δεν πρόκειται να δεχθεί τη λήψη νέων μέτρων, οριζόντιων ή στοχευμένων που επιβαρύνουν την κοινωνία» απευθύνει η ΔΗΜΑΡ.

Ειδικότερα, την καλεί «να αποκρούσει τις απαράδεκτες αξιώσεις της τρόικας και να διεκδικήσει ουσιαστικές αλλαγές στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, ώστε να αντικατασταθούν τα μέτρα που αποδείχθηκαν αναποτελεσματικά και να συνδεθεί αυτό με δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, με την ανασυγκρότηση της δημόσιας διοίκησης, την αναζωογόνηση της αγοράς, τη δημιουργία πλαισίου κοινωνικής προστασίας».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα