Αναδημοσίευση από τη «Ναυτεμπορική».
Τη διαδικασία της αδειοδότησης του ψηφιακού παρόχου, της εταιρείας που θα αναλάβει τη μεταφορά του ψηφιακού σήματος στη χώρα και θα ολοκληρώσει την ψηφιακή μετάβαση, αποφάσισαν να προσβάλουν οι περιφερειακοί τηλεοπτικοί σταθμοί. Από τη διαδικασία αυτή εξαρτάται και το ψηφιακό μέρισμα, από το οποίο το κράτος περιμένει σημαντικά έσοδα.
Οι σταθμοί αυτοί θεωρούν ότι πλήττονται τα συμφέροντά τους από τους όρους και τις προϋποθέσεις που περιλαμβάνει η ΕΕΤΤ στο διαγωνισμό και φοβούνται, όπως αναφέρθηκε σε σχετική ενημέρωση που έκαναν, ότι ουσιαστικά μέσα από αυτόν οδηγούνται σε λουκέτο. Είναι εύλογο μια επιχείρηση να προσπαθεί να διασφαλίσει τα συμφέροντά της. Αυτό που δεν είναι εύλογο είναι με τέτοιου είδους τακτικές να πηγαίνει πίσω μια ολόκληρη χώρα.
Αν κοιτάξει κανείς την «ιστορία» του ραδιοτηλεοπτικού πεδίου στη χώρα μας, θα δει ότι δύο φορές ακυρώθηκαν διαδικασίες αδειοδότησης τηλεοπτικών σταθμών (εθνικής και περιφερειακής εμβέλειας) από προσφυγές των περιφερειακών καναλιών. Πίσω από τις κινήσεις αυτές δεν κρύβεται τίποτε άλλο παρά η προσπάθεια να παραμείνει το καθεστώς ημινομιμότητας, ώστε να επιβιώσουν επιχειρήσεις που σε ένα δομημένο περιβάλλον δεν θα έπαιρναν ποτέ άδεια λειτουργίας. Υπάρχουν τηλεοπτικοί σταθμοί της περιφέρειας, από τους συνολικά 150 που λειτουργούν, οι οποίοι μόνο ως μέσα ενημέρωσης δεν λειτουργούν.
Υπάρχουν βέβαια και αυτοί που λειτουργούν με πρότυπο τρόπο, δυστυχώς ωστόσο δεν μοιάζει να αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση. Μόλις πριν από λίγα χρόνια το σκάνδαλο Χρηστίδη, με τα στημένα τηλεπαιχνίδια, είχε δείξει το πρόβλημα των καναλιών της περιφέρειας. Σήμερα και ενώ όλες οι χώρες του κόσμου θα περάσουν στην ψηφιακή τηλεόραση το αργότερο έως τον Ιούνιο του 2015, εμείς για μια ακόμη φορά προσπαθούμε να πετάξουμε την μπάλα στην εξέδρα για να αποτελέσουμε την εξαίρεση της εξαίρεσης.
Στην παρούσα φάση και δεδομένων των συνθηκών -διεθνής υποχρέωση για μετάβαση- δεν μπορεί να γίνει αυτό. Εκείνο που προσωπικά εντυπωσιάζει είναι ότι κάποιοι, όπως φαίνεται, έπειτα από τρία μνημόνια και ύστερα από όλα αυτά που έχουμε βιώσει σε αυτή τη χώρα, αντί να στρέψουν τη δημιουργικότητά τους στο να γίνουν καλύτεροι και να μπορέσουν με ίσους όρους να αντεπεξέλθουν στις υψηλές -η αλήθεια είναι- προδιαγραφές ενός διαγωνισμού, προσπαθούν να περάσουν και πάλι από την πίσω πόρτα διαιωνίζοντας το καθεστώς της ημιπαρανομίας. Οταν ψάχνεις μονίμως την πίσω πόρτα, δεν μπορεί να έρθει ανάπτυξη.
ΣΤΕΛΙΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ - [email protected]