Market Beat: Τάση θα διαμορφώσουν τα ομόλογα, που αποτυπώθηκε επιστροφή προβληματισμών

Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου 2014 10:11
UPD:10:59
FOSPHOTOS /MENELAOS MYRILLAS

Η αγορά της Αθήνας ξέκοψε από το κοπάδι της ευρωζώνης, αν και αρκετούς μήνες τώρα, με τον τρόπο της, παρακολούθησε την δυναμική που αναπτύχθηκε με βάση την αντίληψη των θεσμικών όλου του κόσμου πως η ευρωζώνη βγαίνει από την ύφεση. Απόδειξη η βουτιά στη δευτερογενή αγορά ομολόγων, την περασμένη  εβδομάδα, στις αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων της περιφέρειας της ευρωζώνης, με εξαίρεση τα ελληνικά που οι αποδόσεις τους αυξήθηκαν κατά 14 μονάδες βάσης. Παράλληλα συνεχίστηκε η άνοδος των χρηματιστηρίων με εξαίρεση και εκεί το ΧΑ που υποχώρησε κατά ποσοστό πάνω από -2%.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Κάτι άλλαξε χωρίς αμφιβολία στην οπτική των επαγγελματιών αυτό το πενθήμερο και νομίζουμε, πως συνέβαλλε σε αυτό η αναβολή της επίσκεψης της τρόικας. Δηλαδή η υπογράμμιση της συνέχειας στις διαφωνίες μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και δανειστών. Θα λέγαμε ότι μειώθηκε η διάθεση για ανάληψη ρίσκου, καθώς αυξήθηκαν οι πιθανότητες να γίνει πιο περιπετειώδης η σχέση της ελληνικής οικονομίας με τους στόχους που έπρεπε να επιτύχει σύμφωνα με το μνημόνιο.

Σήμερα ήρθε η έκθεση της Barclays για την Ελλάδα και τιτλοφορείται: Ελλάδα: Η βελτίωση της οικονομίας στηρίζει την κυβέρνηση, η οποία είναι ήδη σε κατάσταση μάχης

«Πρόσφατα οικονομικά στοιχεία δείχνουν ότι η ελληνική οικονομία βελτιώνεται. Αν και αυτό δεν είναι αρκετό για να αλλάξει τις τρέχουσες επιφυλακτικές προβλέψεις μας για την ανάπτυξη, παρέχει ωστόσο κάποια υποστήριξη στην κυβέρνηση, καθώς εισέρχεται σε μια πολύ δύσκολη περίοδο, έχοντας αναλάβει την προεδρία της ΕΕ, και επίσης αντιμετωπίζει τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και την εγχώρια πολιτική αντιπολίτευση. Απολύτως κρίσιμο είναι το αν ή όχι θα είναι σε θέση η σημερινή κυβέρνηση να αποφύγει νέα μέτρα λιτότητας, να προβεί στην αναδιανομή μερικών κεφαλαίων από όσα προέκυψαν ως πλεόνασμα και να επιτύχουν την ελάφρυνση του χρέους μετά την επίσημη αναγνώριση της επιτυχούς εκτέλεσης του προϋπολογισμού. Αν η κυβέρνηση αποτύχει να ανταποκριθεί σε αυτές τις προκλήσεις , οι πολιτικοί κίνδυνοι είναι πιθανό να επανεμφανιστούν».

Με αρνητική εικόνα για την πλειονότητα των μετοχών του 25άρη και άρνηση για μια υπολογίσιμη αντίδραση της Παρασκευή, η εκτίμησή μας είναι πως το ΧΑ μπαίνει στην περιπέτεια που θα σκηνοθετήσουν οι θεσμικοί στην αγορά ομολόγων. Οι επαγγελματίες στο ΧΑ λοιπόν θα συμμετέχουν στις συναλλαγές με το ένα μάτι στο ταμπλό και το άλλο στις αποδόσεις των δεκαετών ελληνικών ομολόγων.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας

ΗΠΑ  - Ευρώπη - Κόσμος


Η αναποφασιστικότητα ήταν για πολλούς μια από τις αιτίες που την Παρασκευή, αντίθετα με όσα ίσχυαν το 2013, εμφανίστηκε το φαινόμενο ο Dow να έχει μικρά κέρδη ενώ ο S&P500 και ο Nasdaq είχαν ελαφρά πτώση. Οι αγορές των ΗΠΑ αργούν την Δευτέρα 20/1 λόγω της επετείου της Ημέρας του Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ και πιθανά, αυτό να έπαιξε κάποιο ρόλο στο κλείσιμο μιας εβδομάδας, που οι αγορές μετοχών και ομολόγων κινήθηκαν προς διαφορετικές κατευθύνσεις ανά περιοχή.      

Για την εβδομάδα ο S&P500 έπεσε κατά -0,2% έχοντας πτώση -0,5% έναντι του τέλους του 2013, ενώ ο Dow κέρδισε +0,1% με πτώση -0,7% στο 2014. Ο S&P400 της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε οριακά με επίδοση +0,4% φέτος, και ο Russell 2000, της μικρής κεφαλαιοποίησης, ανέβηκε κατά +0,3% με επίδοση έτους +0,4 %. Ο δε Nasdaq100 αν και κέρδισε +0,7% είναι αμετάβλητος το 2014. Η τιμή του χρυσού κατάφερε να κερδίσει 6 δολάρια, ο δείκτης HUI ανέβηκε +6,5% και στο τρέχον έτος κερδίζει +9,9%. Οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων ΗΠΑ υποχώρησαν κατά 4bps στο 2,82% και στο 2014 είναι κάτω κατά 21 μονάδες βάσης, ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων μακράς διάρκειας μειώθηκαν, αυτή τη βδομάδα, κατά 5bps στο 3,75%. Η διαφορά αποδόσεων μεταξύ των MBS αναφοράς και 10ετούς Treasury αυξήθηκε δυο μονάδες βάσης και είναι στα 62bps.

Οι αποδόσεις των δεκαετών πορτογαλικών ομολόγων βυθίστηκαν κατά 14bps στο 5,23% και είναι κάτω κατά 90bps από την αρχή του έτους. Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων Ιταλίας έχασαν 9 μονάδες βάσης και κατέληξαν στο 3,82% και από την αρχή του 2014 είναι κάτω κατά 30bps. Οι αποδόσεις 10-ετών της Ισπανίας έπεσαν κατά 10bps στο 3,71% μειωμένες κατά 44bps φέτος. Των γερμανικών bund μειώθηκαν κατά 9bps στο 1,75% υποχωρώντας το 2014 κατά 18bps. Οι αποδόσεις στα Γαλλικά υποχώρησαν κατά 9bps στο 2,41 % και το spread ανάμεσα σε Γαλλικά και Γερμανικά 10ετή δεν άλλαξε παραμένοντας στο υψηλό των 66bps, μέγιστη τιμή σε βάθος έξη μηνών. Οι αποδόσεις του ελληνικού 10ετούς ανέβηκαν 14bps στο 7,85% και έχουν φέτος τη δεύτερη μεγαλύτερη μείωση κατά 57bps με αισθητά καλύτερα τα Πορτογαλικά. Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων του Ενωμένου Βασιλείου εμφάνισαν την πτώση στο 2014, αυτή τη βδομάδα. Ήταν 4 μονάδες βάσης, φθάνοντας την Παρασκευή στο 2,83% και έχουν πέσει στο 2014 19bps.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας, έχασε -1,1% και η ετήσια επίδοσή του είναι -3,4%. Ο γερμανικός δείκτης μετοχών DAX ενισχύθηκε κατά +2,9% σημειώνοντας άνοδο +2,00% από το τέλος του 2013. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας σημείωσε άνοδο 1,7% και κερδίζει πια στο 2014 +5,5%. Ο  δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία αυξήθηκε κατά +2,1% και έχει φέτος άνοδο +5,3%. Οι αναδυόμενες αγορές ήταν ως επί το πλείστον υπό πίεση. Ο δείκτης Bovespa της Βραζιλίας υποχώρησε κατά -1,00% και έχει μείωση -4,5% το τρέχον έτος, ενώ ο Bolsa του Μεξικού με πτώση -1,3% έφθασε να χάνει το 2014 -1,9%. Ο  δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα κέρδισε +0,3% και χάνει φέτος -3,3%. Ο δείκτης Sensex για τις μετοχές στην Ινδία εκτινάχθηκε κατά +1,5% και από το τέλος του 2013 χάνει -0,5%. Το χρηματιστήριο της Κίνας στη Σαγκάη Exchange βυθίστηκε -0,5% και το 2014 χάνει -5,25%.

Στις ΗΠΑ λοιπόν φάνηκε ότι κερδίζουν τα ομόλογα, αφού πέφτουν οι αποδόσεις τους ενώ υποχωρούν οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες. Γιατί στις αγορές σταθερής απόδοσης, πτώση στις αποδόσεις σημαίνει άνοδο στην αξία των ομολόγων. Αν όμως συγκρίνουμε τις αγορές ομολόγων των ΗΠΑ με εκείνη της ευρωζώνης, είναι σαφές πως καλύτερη εικόνα συνολικά έχουν τα ομόλογα της ζώνης του κοινού νομίσματος, αν και τη βδομάδα που πέρασε ανέβηκαν οι αποδόσεις των Ελληνικών. Ακόμα μεγαλύτερη και σαφής είναι η υπεροχή των αγορών μετοχών του ευρώ έναντι της Wall Street.

Γιατί «γοητεύει» η ευρωζώνη

Στην παγκόσμια χρηματιστηριακή αγορά, η νέα χρονιά έχει αρχίσει με την Ευρώπη να κινείται αρκετά μπροστά από το κοπάδι των χρηματιστηρίων, με επικεφαλής τις περιφερειακές χώρες της Ευρωζώνης. Οι τρεις καλύτερες επιδόσεις μετά το πέρας της δεύτερης εβδομάδας του έτους σημειώθηκαν στην Ελλάδα +12,4%, την Ιρλανδία +7,1%, και η Πορτογαλία +5,0% ενώ Ισπανία και η Ιταλία ήταν μεταξύ των 10 καλύτερων, με κέρδη 3,6 % και 3,2 %. Η ενίσχυση των αγορών αυτών καταγράφεται επειδή πέφτουν οι αποδόσεις των ομολόγων των περιφερειακών χωρών της Ευρωζώνης, καθώς οι επενδυτές έσπευσαν να αρπάξουν ομόλογα που εξέδωσαν πρόσφατα οι κυβερνήσεις και τις τράπεζες τους. Η τρίτη εβδομάδα ψαλίδισε τα κέρδη του ΧΑ αλλά επαύξησε των υπολοίπων και στην ουσία δεν άλλαξε την μεγάλη εικόνα, αφού επιδεινώθηκε μόνο για την ελληνική κεφαλαιαγορά.

Τεχνική ανάλυση

Οι επενδυτές στα παράγωγα και ειδικά στα ΣΜΕ του 25άρη, έχτισαν βιαστικά τις θέσεις τους στην σειρά Φεβρουαρίου την περασμένη εβδομάδα, αφού από τα 1.530 ανοικτά συμβόλαια την Παρασκευή 10/1, μετά το κλείσιμο της περασμένης Παρασκευής 17/1, οι ανοικτές θέσεις είχαν ανέλθει στις 43.250. Το μεγαλύτερο μέρος τους σχηματίστηκε στις συνεδριάσεις της περασμένης Τετάρτης και Πέμπτης, όταν από τα 5.234 ανοικτά συμβόλαια έφθασαν τα 41.075. Οι τιμές τότε ήταν μεταξύ των 412 και 427 μονάδων και εκτιμούμε πως η απόσταση από τον υποκείμενο δείκτη του ΣΜΕ, που από σήμερα θα είναι κυρίαρχη σειρά, εκφράζει επιφυλακτικότητα παρά αισιοδοξία αναφορικά με τη βραχυπρόθεσμη κίνηση του δείκτη των blue chip και των παραγώγων.     

Με βάση προσωπικά στατιστικά δεδομένα, οι traders στα παράγωγα όταν θέλουν να αναπτύξουν long στοιχήματα στα ΣΜΕ του FTSE επιλέγουν να προσδίδουν απόσταση του ΣΜΕ από τον υποκείμενο δείκτη πάνω από τρεις μονάδες. Τότε είναι που οι προσδοκίες τους για άνοδο είναι αυτό που πρεσβεύουν οι περισσότεροι και συνήθως, δεν πέφτουν έξω. Κάθε τιμή πάνω από το κλείσιμο, αλλά που να αντιστοιχεί σε απόσταση μικρότερη των τριών μονάδων, υποδηλώνει επιφύλαξη και μας παραπέμπει σε αναζήτηση πιο σαφών μηνυμάτων από την εικόνα των συναλλαγών στα options. Υπό την αίρεση του αν η συναλλακτική δραστηριότητα που αφορούσε σε αυτά, προσφέρει την απαιτούμενη κρίσιμη μάζα στατιστικών δεδομένων, που είναι ικανά να σχηματίσουν μηνύματα με νόημα.

Η σειρά των calls που από σήμερα ως τις 21 Φεβρουαρίου θα είναι κυρίαρχη έχει ως τώρα 20 ανοικτά συμβόλαια στις 400 μονάδες και 1021 ανοικτά συμβόλαια είναι τοποθετημένα στο call των 410 μονάδων και ακολουθούν 68 στις 420 μονάδες, 265 στις 425 μονάδες, 268 στις 430, 12 ανοικτές θέσεις στις 440, 70 είναι στις 445 και 30 στις 445 μονάδες. Είναι σαφές πως οι πιθανότητες που δίνουν οι traders στον 25άρη γίνονται πιο πυκνές στα επίπεδα των 400 μονάδων δηλαδή 16 μονάδες κάτω από τα τρέχοντα επίπεδα. Από τα ανοικτά συμβόλαια στα puts η εικόνα περιλαμβάνει 21 ανοικτές θέσεις για τις 380 μονάδες, 128 για τις 385, 200 για τις 390 μονάδες, 357 στις 400 μονάδες, 6 μόνο στις 405 και 481 στις 410 που είναι η μεγαλύτερη έκθεση των traders στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Φεβρουαρίου. Ακολούθησαν 9 ανοικτά συμβόλαια για τις 415 μονάδες και 36 στις 420, 40 για τις 425, 22 για τις 430 και 30 για τις 440.

Είναι σαφές ότι οι πλειονότητα των επενδυτών στα παράγωγα βλέπουν τον 25άρη ως τις 400 μονάδες και θεωρούμε ότι προβλέπουν υποχώρηση για τον Φεβρουάριο ή ως τον Φεβρουάριο, που θα τον φέρει, το πολύ, ελαφρά χαμηλότερα από τις 400 μονάδες.  

Η εβδομάδα στο Χ.Α.

Μετά από μια άνοδο μέσα στο 2014 που ξεχώριζε σε παγκόσμια κλίμακα τις δυο πρώτες  εβδομάδες του Ιανουαρίου, οι θεσμικοί κίνησαν το ΧΑ αρκετές μέρες κόντρα στην κατεύθυνση που είχαν οι ξένες αγορές. Έτσι προσέδωσαν στους βασικούς δείκτες απώλειες της τάξης του -2,2% ενώ ο FTSEM έχασε -3,2% σε πέντε συνεδριάσεις, αφού η εβδομάδα δεν είχε αργίες όπως οι προηγούμενες.

Ήταν μια καθαρά πτωτική εβδομάδα, με ένα ανοδικό διάλλειμα στο μέσον, η εβδομάδα μετά την εγγραφή του υψηλού για το 2014, στις 10/1, που ήταν και υψηλό τελευταίων 12 μηνών αλλά και υψηλό για το ΧΑ από το καλοκαίρι του 2011. Στο τέλος της εξέπνευσαν οι σειρές Ιανουαρίου στα ΣΜΕ και τα options του 25άρη, που σαν σύνολο αποτελούν τον μεγαλύτερο «χορηγό» του ημερησίου τζίρου τα παράγωγα, εκτός εξαιρέσεων που προκαλούνται από ξεσπάσματα των συναλλαγών στην αγορά δανεισμού μετοχών.

Βασικό χαρακτηριστικό για τη σημασία των συναλλαγών που έγιναν την τρίτη χρηματιστηριακά εβδομάδα του Ιανουαρίου είναι, ότι τα μέγιστα και ελάχιστα που σημειώθηκαν, δεν άλλαξαν τα μέγιστα και ελάχιστα των τελευταίων 30 ημερών, ή των τελευταίων 3 στους βασικούς δείκτες που ορίστηκαν στο διάστημα από τις 7/1 ως τις 10/1. Υπογραμμίζοντας  την βαρύτητα των εξελίξεων τη προηγούμενη και δεύτερη εβδομάδα του 2014. Στατιστικά, τα ελάχιστα αυτής της εβδομάδας ήταν ψηλότερα των ελάχιστων της προηγούμενης, αλλά τα μέγιστα ήταν κατώτερα, εκτός ορισμένων εξαιρέσεων που εμφανίστηκαν στην εικόνα των blue chip. Αυτές ήταν οι μετοχές ΑΛΦΑ ΦΦΓΚΡΠ ΟΠΑΠ και ΟΤΕ που σημείωσαν υψηλό εβδομάδας που έγινε και υψηλό τελευταίων 12 μηνών. Ωστόσο καμία από αυτές δεν εμφάνισε στο τέλος θετική εβδομαδιαία μεταβολή.

Οι απώλειες των επιμέρους μετοχών του 25άρη, επειδή αφορούν εκείνες με τον μικρότερο συντελεστή βαρύτητας στο δείκτη, είναι μεγάλες. Καθώς  οι μετοχές με μεταβολή μεγαλύτερη του δείκτη και του μέσου όρου του ΧΑ είναι πάνω από τις μισές και χωρίζονται σε δυο ομάδες Η πρώτη περιλαμβάνει τις ΤΕΝΕΡΓ -10,23%, ΦΡΙΓΟ -9,4%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ -7,5%, ΣΩΛΚ -7,1%, ΕΛΠΕ -5,6%, ΕΥΠΡΟ -5,2% και ΓΕΚΤΕΡΝΑ -5,2%. Η δεύτερη περιλαμβάνει όσες έχασαν πάνω από τον 25άρη αλλά κάτω από -5% ήτοι ΜΥΤΙΛ -4,65%, ΑΛΦΑ -4,2%, ΟΛΠ -4,1%, ΕΧΑΕ και ΟΠΑΠ -3,8%, και ΔΕΗ -2,9% και ΕΕΕ-2,8%. Στον αντίποδα κέρδη +9,5% για την ΜΙΓ ενώ η ΠΕΙΡ ενισχύθηκε +4,55% η ΙΝΛΟΤ +2,8% και η ΜΟΗ +2,4%. Τα υπόλοιπα blue chip έκλεισαν με εβδομαδιαίες απώλειες κάτω από -2,2%.

Σήμερα

Από την Κίνα ανακοινώθηκε το ποσοστό αύξησης της οικονομικής ανάπτυξης που ήταν ένα κλάσμα μπροστά από τις προβλέψεις, αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό για να λαμπρύνει τη γενική διάθεση για ανάληψη κινδύνου. Οι περισσότερες αγορές μετοχών της περιοχής έμεινε στο κόκκινο με το χρηματιστήριο στο Τόκιο κάτω -0,6%, στο Σίδνεϊ -0,17% και -0,62% της Σαγκάης. Για αυτό και ο δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας - Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας αν και στις 07:00 είχε καλύψει τις αρχικές απώλειές του, ήταν ακόμα κάτω κατά -0,2%.

Η ρευστότητα έλειπε, πιθανά γιατί οι αγορές των ΗΠΑ είναι κλειστές τη Δευτέρα για διακοπές. Υπήρχε επίσης ένα προβάδισμα από την επίδραση που είχε η Wall Street, όπου ο Dow έκλεισε την περασμένη εβδομάδα με αύξηση +0,1%, ενώ ο S&P 500 έχασε -0,2% για την εβδομάδα.

Η ετήσια οικονομική ανάπτυξη της Κίνας επιβραδύνθηκε ένα κλικ στο 7,7% το τελευταίο τρίμηνο, μέτρηση η οποία ήταν μπροστά από τις προβλέψεις της αγοράς, που ανέμεναν ένα 7,6% και τουλάχιστον με αυτή θα αντιμετωπιστεί ο φόβος, ότι η νομισματική σύσφιξη που αποφάσισαν στην Κίνα θα μπορούσε να προκαλέσει μια έντονη υποχώρηση στο ρυθμό του ΑΕΠ.

«Η οικονομία μπορεί να είναι λίγο πιο ισχυρή από ό, τι οι άνθρωποι νόμιζαν για το 2014» είπε ο Tim Condon , οικονομολόγος της ING Group στη Σιγκαπούρη. Τα άλλα δεδομένα που γνωστοποιήθηκαν ήταν σε μεγάλο βαθμό σύμφωνα με τις προβλέψεις, με τις λιανικές πωλήσεις να σημειώνουν αύξηση 13,6% το Δεκέμβριο από το προηγούμενο έτος, ενώ η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 9,7%.

Η ανθεκτικότητα της Κινέζικης ανάπτυξης θεωρείται θετική για την Αυστραλία αφού η Κίνα είναι η μεγαλύτερη αγορά για τις εξαγωγές της, και βοήθησε το δολάριο Αυστραλίας να σκαρφαλώσει από τα κατώτερα επίπεδα για μια τριετία των 0,8756 δολαρίων για να φτάσει 0,8797 δολάρια. Ωστόσο, το νόμισμα της Αυστραλίας παραμένει σε δυσμένεια έχει πέσει 2,4% την περασμένη εβδομάδα.

Αντίθετα, το δολάριο ΗΠΑ κέρδισε 0,9% την περασμένη εβδομάδα έναντι ενός καλαθιού βασικών νομισμάτων από τις προσδοκίες ότι η Federal Reserve θα παραμείνει πιστή στα σχέδια για την σταδιακή μείωση των ρυθμών αγοράς ομολόγων στη συνάντηση επί της πολιτικής αργότερα αυτό το μήνα.

Το γιεν είχε ζήτηση, σήμερα καθώς η γενική διάθεση αποστροφής κινδύνου οδήγησε τους κερδοσκόπους να περικόψει τις short θέσεις, που ήταν ένα πολύ δημοφιλές trading για μήνες τώρα. Η Τράπεζα της Ιαπωνίας έχει συνάντηση επί της πολιτικής της την Τρίτη και την Τετάρτη και αναμένεται να διατηρήσει μαζικό πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της.

Η Deutsche Bank ξεκίνησε την εβδομάδα με την υποβολή έκθεσης για μια ζημία προ φόρων έκπληξη ύψους 1,15 δις ευρώ για το τέταρτο τρίμηνο του 2013, εξαιτίας του μεγάλου κόστους από προσφυγές, αλλά και την αναδιάρθρωση μέσω μειώσεων του ισολογισμού της. Η τράπεζα είχε προγραμματιστεί αρχικά να ανακοινώσει τα αποτελέσματά της στις 29 Ιανουαρίου, αλλά η Wall Street Journal ανέφερε την Παρασκευή ότι η προειδοποίηση επί της κερδοφορίας της ήταν δυνατή .

Η απρόσμενη απώλεια είναι πιθανό να επιτείνει τα προβλήματα που ταλανίζουν την τράπεζα από το παρελθόν έτος, κυρίως μια μεγάλη λίστα αγωγών εναντίον της και από μια σειρά κανονιστικά θέματα. Αυτό θα διπλασιάσει τις πιέσεις στους συν- διευθύνοντες σύμβουλους  Anshu Jain και Juergen Fitschen να αποδείξουν το σχέδιο ανάκαμψης της Deutsche Bank είναι σε καλό δρόμο. – Στην αγορά μετοχών των ΗΠΑ η μετοχή της Deutsche Bank έκλεισε με απώλειες 3% στα 52,27 δολάρια την Παρασκευή.

Τα Τριμηνιαία κέρδη αυτή την εποχή από επιχειρήσεις της  ΕΕ ανεβάζουν ταχύτητα αυτή την εβδομάδα. Οι Εταιρείες του STOXX Europe 600 θεωρείται πως υστερούν από τα προσδοκόμενα από τους αγοραίους έσοδα κατά 0,4%, και κατά 0,9% επί των κερδών, σύμφωνα με την StarMine SmartEstimates. Στις αγορές εμπορευμάτων, η τιμή spot του χρυσού έκανε άλμα σε μια κορυφή πέντε εβδομάδων των 1.259,46 δολαρίων η ουγγιά, εν μέρει χάρη στην φήμη για ισχυρή φυσική ζήτηση από την Ασία. Το μπρεντ για παράδοση Μαρτίου ήταν κάτω 21 σεντς στα 106,27 δολάρια το βαρέλι , ενώ η τιμή του αμερικανικού αργού υποχώρησε 59 σεντς, φθάνοντας στα 93,78 δολάρια.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Δεν διαπιστώσαμε την ύπαρξη αναλύσεων με ενδιαφέρον που να προσθέτουν στα ως τώρα γνωστά για τη δυναμική του ΧΑ.

Ξένοι αναλυτές

Barclays:
Απαγορεύοντας στους δράκους να εμφανιστούν

Με την ανεργία σε εμφανή σημαντική πτωτική τάση στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο , και την αύξηση στις ενδείξεις σταθεροποίησης στη ζώνη του ευρώ, κύριος στόχος των κεντρικών τραπεζών, είναι πιθανό να γίνει ο πληθωρισμός .Η κ Lagarde του ΔΝΤ έθεσε τους Κεντρικούς Τραπεζίτες ενώπιον των ευθυνών τους σχετικά με τη διατήρηση όσο το δυνατό πιο μακριά από τον κίνδυνο να εισέλθουν σε μια παγίδα αποπληθωρισμού οι οικονομίες που εποπτεύουν, σχολιάζοντας αυτή την εβδομάδα ότι « Εάν ο πληθωρισμός είναι το τζίνι , τότε ο αποπληθωρισμός είναι ο δράκος που πρέπει να καταπολεμηθεί αποφασιστικά».

Στις ΗΠΑ, το ποσοστό ανεργίας φαίνεται πιθανό να περάσει κάτω από το όριο της Fed 6,5 % κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους  μετά την πιο πρόσφατη ανάγνωση στο 6,7 %, αλλά δεν φαίνεται η Fed της Yellen να χαμηλώνει το ποσοστό ανεργίας κάτω από το οποίο θα ενεργήσει. Αντίθετα, πιστεύουμε ότι η Fed θα συνεχίσει να ακολουθεί  τους άλλους δείκτες της αγοράς εργασίας, εκτός από το ποσοστό ανεργίας, ενώ, θα δώσουν επίσης έμφαση στον πληθωρισμό.

Σε μια εποχή που η αύξηση του ΑΕΠ έχει επιταχυνθεί, αλλά όχι υπερβολικά, η Fed αναμένουμε να απέχει από την αύξηση των επιτοκίων μέχρι τον Ιούνιο του 2015.

Στη ζώνη του ευρώ, η εξέλιξη του πληθωρισμού έχει μεγαλύτερη σαφήνεια στην κάθοδό του. Τον περασμένο μήνα η ΕΚΤ προέβλεπε ότι ο πληθωρισμός εκτός τροφίμων και ενέργειας θα αυξηθεί κατά 1,1% το 2013 για να φθάσει στο 1,3% το 2014 και 1,4% το 2015. Αλλά με το ρυθμό Δεκεμβρίου μόλις στο 0,7% που είναι ρεκόρ χαμηλού, ο πυρήνας του πληθωρισμού θα πρέπει να αυξηθεί εξαιρετικά γρήγορα αυτό το έτος για να δημιουργήσει στο 2014 μια μέση αύξηση κατά ποσοστό ανώτερο από το τέλος του 2013. Έτσι, φαίνεται ότι υπάρχει υψηλός κίνδυνος η επόμενη σειρά των προβλέψεων της ΕΚΤ, που αναμένεται στις 6 Μαρτίου, να έχει μειώσει περαιτέρω τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό. Με τη σειρά του αυτό θα μπορούσε να τροφοδοτήσει τις προσδοκίες για περαιτέρω χαλάρωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Σχέδιο για να κλείσει την «ψαλίδα» που τη χωρίζει με την τρόικα, όσον αφορά το δημοσιονομικό κενό, μέσω του υψηλότερου σε σχέση με το αναμενόμενο πρωτογενούς πλεονάσματος, επεξεργάζεται η κυβέρνηση. Οι εντολές που έχουν δοθεί προς το οικονομικό επιτελείο έχουν διττό στόχο, αφενός να μην εμφανιστεί ότι υποχωρεί για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση στις απαιτήσεις των δανειστών, αφετέρου να αποφύγει τη λήψη νέων εισπρακτικών μέτρων. Η κυβέρνηση επιχειρεί να πείσει τους δανειστές μας ότι μέρος του πρωτογενούς πλεονάσματος θα χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη των «κενών» που εντοπίζονται.

Διπλής ανάγνωσης είναι τα οικονομικά μεγέθη των εταιρειών που αποτυπώνουν την πορεία του ελληνικού επιχειρείν μέσα στο 2013, καθώς από τη μια μεριά διαπιστώνεται βελτίωση στην εικόνα των αποτελεσμάτων όπως και του τζίρου, από την άλλη όμως, ο βραχνάς του δανεισμού επιδεινώνεται. Σύμφωνα με τα πρώτα δημοσιευμένα στοιχεία εταιρειών οι οποίες κλείνουν οικονομική χρήση στις 30/6/2013 φαίνεται πως από τη μια μεριά οι ελληνικές εταιρείες καταφέρνουν να σταθεροποιήσουν το τζίρο τους έναντι υποχώρησης 6,4% την προηγούμενη χρονιά ενισχύοντας παράλληλα κέρδη και EBITDA, από την άλλη όμως ο βραχυπρόθεσμος δανεισμός τους δείχνει αύξηση της τάξης του 13%.

Απορρίφθηκε η συμφωνία εξυγίανσης που έχει συνάψει η PC Systems, σύμφωνα με τα άρθρα 106α & 106β του νόμου 3588/1997, με τη νόμιμη πλειοψηφία των πιστωτών της, η οποία είχε υποβληθεί προς επικύρωση στο αρμόδιο Δικαστήριο την 12/6/2013. Η εταιρεία ανακοίνωσε πως θα υποβάλει έφεση κατά της απόφασης απόρριψης επικύρωσης της συμφωνίας, προσδοκώντας την ευδοκίμησή της.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Η Deutsche Bank ξεκίνησε την εβδομάδα με την υποβολή έκθεσης για μια ζημία προ φόρων έκπληξη ύψους 1,15 δις ευρώ για το τέταρτο τρίμηνο του 2013, εξαιτίας του μεγάλου κόστους από προσφυγές, αλλά και την αναδιάρθρωση μέσω μειώσεων του ισολογισμού της. Η τράπεζα είχε προγραμματιστεί αρχικά να ανακοινώσει τα αποτελέσματά της στις 29 Ιανουαρίου, αλλά η Wall Street Journal ανέφερε την Παρασκευή ότι η προειδοποίηση επί της κερδοφορίας της ήταν δυνατή

Τι θα επηρεάσει τις αγορές αυτή τη βδομάδα: Τα πρώτα αποτελέσματα κερδοφορίας δ’ τριμήνου στην Wall Street ήταν ανάμεικτα, αλλά  οι αμερικάνικες μετοχές συνεχίζουν να κινούνται κοντά στα ιστορικά υψηλά επίπεδα. Αυτή την εβδομάδα, οι επενδυτές θα δουν αν η εικόνα που έδωσαν οι πρώτες εταιρείες στο μέτωπο της κερδοφορίας, είναι ένας προάγγελος του τι θα ακολουθήσει στη συνέχεια. Στα της Ευρώπης, η ανακοίνωση των δεικτών PMI της Ευρωζώνης αλλά και οι αποφάσεις της Fitch για την αξιολόγηση της Γερμανίας και της Moody’s για το rating της Γαλλίας, θα συγκεντρώσουν τα επενδυτικά βλέμματα.

Βέλγιο, Σιγκαπούρη και Ιρλανδία κατάφεραν, χάρη στα ευνοϊκά φορολογικά τους συστήματα, να βρεθούν στην κορυφή της λίστας των χωρών που προσείλκυσαν τις μεγαλύτερες ξένες άμεσες επενδύσεις στην πενταετία από την έναρξη της χρηματοπιστωτικής κρίσης, σύμφωνα με τη νέα μελέτη του διεθνούς δικτύου ορκωτών ελεγκτών/λογιστών και συμβούλων επιχειρήσεων UHY International.

Στη διάρκεια της πενταετίας 2008-2012, το Βέλγιο προσείλκυσε ξένες άμεσες επενδύσεις που ισοδυναμούν στο 91% του ΑΕΠ (συνολικά του 442 δισ. δολάρια), ενώ η Σιγκαπούρη προσείλκυσε το ισοδύναμο του 74% του ΑΕΠ της (203 δισ. δολάρια συνολικά) και η Ιρλανδία 44% (συνολικά 93 δισ. δολάρια).

ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα