Tι θα επηρεάσει τις αγορές αυτή την εβδομάδα

Κυριακή, 19 Ιανουαρίου 2014 13:22
UPD:19:14
REUTERS/ISSEI KATO

Tα πρώτα αποτελέσματα κερδοφορίας δ’ τριμήνου στην Wall Street ήταν ανάμεικτα, αλλά  οι αμερικάνικες μετοχές συνεχίζουν να κινούνται κοντά στα ιστορικά υψηλά επίπεδα. Αυτή την εβδομάδα, οι επενδυτές θα δουν αν η εικόνα που έδωσαν οι πρώτες εταιρείες στο μέτωπο της κερδοφορίας, είναι ένας προάγγελος του τι θα ακολουθήσει στη συνέχεια. Στα της Ευρώπης, η ανακοίνωση των δεικτών PMI της Ευρωζώνης αλλά και οι αποφάσεις της Fitch για την αξιολόγηση της Γερμανίας και της Moody’s για το rating της Γαλλίας, θα συγκεντρώσουν τα επενδυτικά βλέμματα.

WALL STREET

Περισσότερες από 60 από τις 500 συνολικά εταιρείες του  S&P 500 αναμένεται αυτή την εβδομάδα να δημοσιεύοσυν τα αποτελέσματά τους, συμπεριλαμβανομένων και αρκετών εταιρειών του δείκτη Dow Jones. Οι ανακοινώσεις δώσουν μία πληρέστερη εικόνα για την υγεία των εταιρειών και για το εάν η αγορά μπορεί να προχωρήσει περαιτέρω ανοδικά, καθώς Fed ξεκινά τη μείωση των μέτρων τόνωσης.

«Δεδομένου ότι οι μετοχές είναι αναμφισβήτητα υπερτιμημένες, τα κέρδη και τα έσοδα των εταιρειών είναι απαραίτητα  έτσι ώστε να δώσουν το σήμα για την περαιτέρω άνοδο της αγοράς», όπως σημειώνει ο Τζακ Αμπλιν, επικεφαλής επενδύσεων στη BMO Private Bank. «Υπάρχει μια λογική πιθανότητα να δούμε μια διόρθωση της τάξης του 10%, σε περίπτωση που υπάρξουν κάποιες σημαντικές απογοητεύσεις», όπως προσθέτει.

Η κερδοφορία των εταιρειών του S& P 500 εκτιμάται ότι θα σημειώσει άνοδο 7% κατά το δ’ τρίμηνο του 2013, κάτω από 7,6% που είχε προβλεφθεί στην αρχή του έτους.

Αν και η σεζόν ξεκίνησε με πολλές εταιρείες του χρηματοπιστωτικού κλάδου, συμπεριλαμβανομένων των JPMorgan Chase  και ηBank of America, οι οποίες ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, η Intel έδωσε μία άσχημη «γεύση», μετά τις πολύ αδύναμες προοπτικές για τα έσοδα.Η μετοχή της General Electric σημείωσε βουτιά, παρά τα υψηλότερα από τα αναμενόμενα έσοδα, γεγονός που υποδηλώνει ότι μπορεί να χρειαστεί να υπάρξει σημαντική βελτίωση στα αποτελέσματα των εταιρειών για να δικαιολογήσει τις υψηλές αποτιμήσεις.

Το 10% των εταιρειών του S&P 500 έχουν δημοσιεύσει μέχρι τώρα αποτελέσματα και το 50% ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών, πολύ κάτω από τον ιστορικό μέσο όρο του 63%, σύμφωνα με στοιχεία του Thomson Reuters. Περισσότερο από το 67% νίκησε τις εκτιμήσεις των αναλυτών για τα έσοδα, πάνω από το μακροπρόθεσμο μέσο όρο του 61%.

Η Procter & Gamble, η McDonald 's, η Microsoft,η  Johnson & Johnson, ηTexas Instruments, η Starbucks και η Verizon Communications είναι μεταξύ των εταιρειών του Dow Jones που αναμένεται να ανακοινώσουν αποτελέσματα αυτή τηνεβδομάδα.

Η Wall Street θα παραμείνει κλειστή τη Δευτέρα λόγω της αργίας της ημέρας του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ.

Ο Τζόναθαν Κρίνσκι, επικεφαλής τεχνικός αναλυτής της αγοράς στην MKM Partners , σημειώνει ότι η αγορά είναι «απολύτως ευάλωτη σε μια υποχώρηση αν υπάρξουν μεγάλες απογοητεύσεις από το μέτωπο της κερδοφορίας».

«Είνια πολύ πιο πιθανό η αγορά να διορθώσει λόγω απογοητεύσεων της κερδοφορίας , παρά να σημειώσει ράλι λόγω θετικής έκπληξης από αυτή», όπως τονίζει ο Μπρους Μπιτλς, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής στην Robert W. Baird. Υπάρχει πολύ περισσότερος καθοδικός κίνδυνος απ 'ό ανοδικός σε αυτά τα επίπεδα, όπως προσθεέτει.

ΕΥΡΩΠΗ

Η προσοχή της αγοράς αυτή την εβδομάδα θα στραφεί στις επιχειρηματικές έρευνες και τις κινήσεις των διεθνών οίκων αξιολόγησης.  Πρώτον, το μήνυμα που θα στείλουν οι προκαταρκτικοί δείκτες PMI για τις αρχές Ιανουαρίου θα παρακολουθηθούν στενά από τους επενδυτές. Θα επιβεβαιώσουν την ειοκόνα μιας σταδιακής βελτίωσης των συνθηκών ανάπτυξης εντός της Ευρωζώνης;

Στη συνέχεια, η Fitch θα ανακοινώσει την αξιολόγηση της Γερμανίας και η  Moody’s το review της για τη Γαλλία.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι προκαταρκτικοί δείκτες PMI της Ευρωζώνης για τον Ιανουάριο θα αντανακλούν την περαιτέρω βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος σε όλους τους κλάδους και τις χώρες στις αρχές του 2014. Ο σύνθετος δείκτης της Ευρωζώνης θα συνεχίσει πιθανότατα την ανοδική του τάση και αναμένεται να βρεθεί στο 52,7 από το 52,1 το Δεκέμβριο - το υψηλότερο επίπεδο για περισσότερο από δυόμισι χρόνια . Ο μεταποιητικός τομέας αναμένεται να συνεχίσει να ηγείται της ανάκαμψης , χάρη στη σταθερή αύξηση των νέων παραγγελιών στις εξαγωγές. Πράγματι , τα στοιχεία της μελλοντικής παραγωγής και οι νέες παραγγελίες σηματοδοτούν μια ισχυρή ανάκαμψη στον ΡΜΙ της μεταποίησης στην Ευρωζώνη τον Ιανουάριο, για έβδομο μήνα στη σειρά . Κάποια βελτίωση των επιχειρηματικών προσδοκιών στον κλάδο των υπηρεσιών είναι πιθανή , χάρη στην εύρωστη ανάκαμψη στο επιχειρηματικό κλίμα και την πρόσφατη βελτίωση στο μέτωπο της αγοράς εργασίας σε ορισμένες χώρες της περιφέρειας . Ωστόσο , η ανάκαμψη στον κλάδο των υπηρεσιών είναι πιθανό να παραμείνει πιο μέτρια από ό, τι στη βιομηχανία, λόγω των περιορισμών στην εγχώρια ζήτηση .

Ολα  τα μάτια θα είναι στραμμένα στους γαλλικούς δείκτες PMI, που συνεχίζουν να επιδεινώνονται παρά τη βελτίωση που σημειώθηκε σε ολόκληρη την Ευρωζώνη.

Παράλληλα αναμένονται και τα στοιχεία από την γαλλική έρευνα INSEE των επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία, τα οποία  πιθανότατα θα δείξουν  σταθεροποίηση ή ελαφρά μείωση λόγω του αρνητικού αντίκτυπου στην εμπιστοσύνη από την αύξηση του ΦΠΑ τον Ιανουάριο και των τρεχουσών προβλέψεων της INSEE για επιβράδυνση της ανάπτυξης στο α’ τρίμηνο του 2014 (στο 0,2% σε τριμηνιαία βάση).

Η Fitch αναμένεται να επιβεβαιώσει την αξιολόγηση ΑΑΑ για τη Γερμανία, με σταθερή προοπτική. Η ανάπτυξη της χώρας αναμένεται να επιταχυνθεί το 2013-2014, η δημοσιονομική κατάσταση είναι σχετικά ευνοϊκή και τα μακροπρόθεσμα επιτοκία θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα, ακόμη και αν κάποια αύξηση είναι αναμενόμενη. Ένα άλλο σημείο που θα τονιστεί από την Fitch είναι ότι οι κίνδυνοι που σχετίζονται με τις οικονομικές υποχρεώσεις της χώρας λόγω της κρίσης στην Ευρωζώνη, εξακολουθούν να μειώνονται.

Είναι λιγότερο εύκολο να εκτιμηθεί η απόφαση της Moody’s για την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Γαλλίας. Πριν από περισσότερο από ένα χρόνο, υποβάθμισε την Γαλλία κατά μία βαθμίδα στο Aa1, με αρνητικές προοπτικές. Οι κύριοι λόγοι για την κίνηση ήταν οι άσχημες μακροπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές, οι αβέβαιες δημοσιονομικές προοπτικές και η μη ανθεκτικότητα της γαλλικής οικονομίας σε ένα μελλοντικό σοκ από την υπόλοιπη Ευρωζώνη.

Πρόσφατα (στους τελευταίους δύο μήνες), με μια παρόμοια ανάλυση, η Fitch αποφάσισε να διατηρήσει την αξιολόγηση (ΑΑ +) και τη σταθερή προοπτική, ενώ η & P επέλεξε να μειώσει τη βαθμολογία σε AA με σταθερή προοπτική. Ίσως η πρόσφατη ανακοίνωση του Προέδρου Ολάντ θα παρακινήσει Moody’ s να δει το ποτήρι της χώρας... μισογεμάτο



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα