Κυβερνητικό σχέδιο «σωτηρίας» για την αποφυγή νέων μέτρων

Πλεόνασμα και κατάργηση του 25%-30% των φόρων υπέρ τρίτων θα χρησιμοποιηθούν για να κλείσει το «χάσμα» με τους δανειστές
Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου 2014 07:00
UPD:08:55
EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Αναδημοσίευση από τη «Ναυτεμπορική».

Σχέδιο για να κλείσει την «ψαλίδα» που τη χωρίζει με την τρόικα, όσον αφορά το δημοσιονομικό κενό, μέσω του υψηλότερου σε σχέση με το αναμενόμενο πρωτογενούς πλεονάσματος, επεξεργάζεται η κυβέρνηση.

Οι εντολές που έχουν δοθεί προς το οικονομικό επιτελείο έχουν διττό στόχο, αφενός να μην εμφανιστεί ότι υποχωρεί για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση στις απαιτήσεις των δανειστών, αφετέρου να αποφύγει τη λήψη νέων εισπρακτικών μέτρων. Η κυβέρνηση επιχειρεί να πείσει τους δανειστές μας ότι μέρος του πρωτογενούς πλεονάσματος θα χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη των «κενών» που εντοπίζονται.

Το ποσό πλεονάσματος που «προσφέρεται» υπολογίζεται στα 500 εκατ. ευρώ ενώ ταυτόχρονα επιταχύνεται και η κατάργηση φόρων υπέρ τρίτων ετήσιας αξίας 500 εκατ. Ευρώ. Ωστόσο, ο συγκυριακός χαρακτήρας του «πλεονάσματος» που θα εμφανίσει ο προϋπολογισμός του 2013 και ο υπέρμετρος ενθουσιασμός που επιχειρεί να μεταδώσει η κυβέρνηση, φοβίζει την τρόικα που σκληραίνει τη στάση της ζητώντας νέα, περισσότερα μέτρα.

Ολόκληρο το άρθρο στη «Ναυτεμπορική».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα