Αναδημοσίευση από τη «Ναυτεμπορική».
Η φοροδιαφυγή ήταν και παραμένει το μεγαλύτερο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας, με κοινωνικές προεκτάσεις. Ελεγχοι γίνονται κι έχουν σημειωθεί σημαντικά βήματα, σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν. Ομως, από ό,τι φαίνεται στην πράξη, αυτά που πρέπει να γίνουν είναι πολύ περισσότερα. Γιατί πολύ απλά σε μια περίοδο που οι διάφορες προβληματικές λίστες κυκλοφορούν με μεγάλη συχνότητα, οι διαδρομές του μαύρου χρήματος αποκαλύπτονται ότι περνούν από ευυπόληπτες περιοχές υπεράνω υποψίας, ενώ ταυτόχρονα τα βάρη που έχουν επωμιστεί μεγάλα στρώματα του πληθυσμού μεγαλώνουν συνεχώς, πρέπει να καταστεί σαφές ότι το λογαριασμό δεν θα τον πληρώνουν μονίμως οι συνεπείς φορολογούμενοι.
Επί σειρά πολλών ετών ακούγεται ότι πρωταρχικός στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής, όμως επί της ουσίας τα οικονομικά οφέλη από την αντιμετώπιση του προβλήματος είναι πενιχρά ή ανύπαρκτα. Η υπόθεση μοιάζει με το παλαιό «ακουμπάμε την τρομοκρατία», σε εποχές που τα αντιτρομοκρατικά επιτεύγματα ήταν ανύπαρκτα. Και όσο το Δημόσιο δεν μπορεί να αποδείξει, με ατράνταχτα στοιχεία, ότι κερδίζει στη «μάχη» με τη φοροδιαφυγή, οι επιπτώσεις θα είναι σοβαρές, όχι μόνο εντός, αλλά και εκτός. Πρώτα απ’ όλα δεν πρέπει οι ιθύνοντες να λησμονούν ότι η μόνιμη «κόκκινη» κάρτα που μας δείχνει η τρόικα κάθε τρίμηνο, σε κάθε έλεγχο, αφορά τα πενιχρά αποτελέσματα που παρουσιάζουμε από το «μέτωπο» της φοροδιαφυγής.
Είναι αναπόφευκτο, λοιπόν, οι δανειστές μας να εξακολουθήσουν να ισχυρίζονται ότι δεν υπάρχει πολιτική βούληση για να παταχθεί το φαινόμενο και ως εκ τούτου να απαιτούν όλο και περισσότερα εισπρακτικά μέτρα για να κλείσουν οι «μαύρες» τρύπες. Αλλά ακόμη κι αν δεχθούν ότι υπάρχει η πολιτική βούληση, διαπιστώνουν όμως κάθε φορά ότι οι εισπράξεις παραμένουν στο ναδίρ, τότε και πάλι θα υποστηρίζουν ότι ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός του κράτους δεν μπορεί να «συλλάβει» τη φοροδιαφυγή, άρα δεν θα πείθονται για την απόδοση των όποιων μέτρων λαμβάνονται και θα ζητούν ολοένα και περισσότερα. Επομένως, φαύλος κύκλος.
Το «κλειδί» για λιγότερους φόρους, βάρη και χαράτσια είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής. Προφανώς τα δημοσιονομικά πλεονάσματα, για τα οποία επιχαίρει το υπουργείο Οικονομικών, δεν θα μπορέσουν να αποκτήσουν μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα αν συνεχίσουν να στηρίζονται όχι σε ισχυρή
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΡΟΣ - [email protected]