Στα χαμηλά 6 ετών οι επιθέσεις πειρατών

Μειωμένα κατά 40% σε σχέση με το 2011 τα περιστατικά
Κυριακή, 19 Ιανουαρίου 2014 07:01
EPA/LA(PHOT) DAVE JENKINS / BRITISH

Αναδημοσίευση από τη «Ναυτεμπορική».

Στα χαμηλότερα επίπεδα των έξι τελευταίων ετών έπεσαν οι πειρατικές επιθέσεις σε όλο τον κόσμο κατά τη διάρκεια του 2013. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του International Maritime Bureau (IMB), πέρυσι καταγράφηκαν 264 περιστατικά, μειωμένα κατά 40% σε σχέση με το 2011.  

Πιο συγκεκριμένα, το 2012 έγιναν 297 επιθέσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, το 2011 είχαν φτάσει τις 439, ενώ το 2008 καταγράφηκαν 293 περιπτώσεις πειρατικών επιθέσεων σε πλοία σε όλο τον κόσμο. Την ίδια χρονιά «φούντωσε» και το φαινόμενο των πειρατικών επιθέσεων στη Σομαλία, οι οποίες έφτασαν τις 111 σημειώνοντας μία αύξηση κατά 200% σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο.

Ωστόσο, πέντε χρόνια μετά, το 2013, έγιναν μόλις 15 επιθέσεις, ενώ το 2012 είχαν πέσει στις 75, έναντι 237 που είχαν καταγραφεί το 2011.

Pottengal Mukundan, διευθυντής του IMB: «Είναι επιτακτική ανάγκη να συνεχιστούν οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση της πειρατείας στη Σομαλία».

Η ετήσια έκθεση του IMB για την πειρατεία ωστόσο δείχνει ότι τα προβλήματα δεν έχουν ξεπεραστεί. Κι αυτό γιατί κατά τη διάρκεια της περσινής χρονιάς περισσότεροι από 300 άνθρωποι έπεσαν στα χέρια των πειρατών και κρατούνται ως όμηροι, ενώ ακόμα 21 τραυματίστηκαν.

Οσον αφορά τα αποτελέσματα, συνολικά 12 πλοία καταλήφθηκαν, σε 202 οι πειρατές κατάφεραν και ανέβηκαν στα πλοία, 22 ακόμα δέχτηκαν πυρά και τέλος σε 28 πλοία έγινε απόπειρα επίθεσης. Ο βασικότερος λόγος για την πτώση του αριθμού των πειρατικών επιθέσεων σε παγκόσμιο επίπεδο είναι η κάθετη μείωση της δραστηριότητας των πειρατικών ομάδων από τη Σομαλία στα ανοικτά των ακτών της Ανατολικής Αφρικής, δήλωσε ο Pottengal Mukundan, διευθυντής του IMB. Το IMB αναφέρει ότι οι Σομαλοί πειρατές έχουν αποθαρρυνθεί αφού έχουν πλέον να αντιμετωπίσουν ένα συνδυασμό παραγόντων που δυσχεραίνουν σε πολύ μεγάλο βαθμό τις επιχειρήσεις τους.

Πιο συγκεκριμένα, καθοριστικό ρόλο εξακολουθεί και διαδραματίζει η παρουσία των ναυτικών δυνάμεων, η εκπαίδευση των πληρωμάτων, η παρουσία των ένοπλων φρουρών, αλλά και η σταθεροποίηση που παρατηρείται τελευταία στη χώρα.  

«Είναι επιτακτική ανάγκη να συνεχιστούν οι συνδυασμένες διεθνείς προσπάθειες για την αντιμετώπιση της πειρατείας στη Σομαλία. Κάθε εφησυχασμός σε αυτό το στάδιο θα μπορούσε να αναζωπυρώσει το ενδιαφέρον των πειρατών», προειδοποίησε ο Captain Mukundan.
Σημειώνεται ότι τα 15 περιστατικά πειρατείας του 2013 είναι τα λιγότερα από το 2006 και μετά, όταν και είχαν γίνει μόλις 10 επιθέσεις.

Στη Νιγηρία

Την ίδια περίοδο, όμως, οι επιθέσεις στην άλλη πλευρά της Αφρικής, που αυξάνονται σταδιακά τα δύο τελευταία χρόνια, δημιουργούν έντονο προβληματισμό στη διεθνή κοινότητα. Πιο συγκεκριμένα, πέρυσι καταγράφηκαν 31 ένοπλες ληστείες, 51 επιθέσεις (19% του συνόλου των επιθέσεων έγιναν από Νιγηριανούς πειρατές), ενώ απήγαγαν 85 ανθρώπους. Οι Νιγηριανοί πειρατές έχουν επεκτείνει το πεδίο δραστηριοποίησής τους αφού πλέον επιχειρούν στη Γκαμπόν, στην Ακτή Ελεφαντοστού αλλά και στο Τόγκο.  

Ενοπλη επίθεση δέχτηκαν τουλάχιστον τα μισά πλοία που έπιασαν στην Ινδονησία κατά τη διάρκεια του 2013. Σύμφωνα με το IMB, οι επιθέσεις δεν έχουν τη βαρύτητα των επιθέσεων στην Αφρική, ωστόσο καταγράφουν συνεχή αύξηση τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Tο 2013 οι επιθέσεις στην Ινδία έφτασαν τις 14 και στο Μπαγκλαντές τις 12.     

Το κόστος

Η πειρατεία αποτελεί σοβαρή διεθνή απειλή για την περιφερειακή ασφάλεια, το διεθνές εμπόριο, τη θαλάσσια μεταφορά και την παγκόσμια οικονομία, αλλά κυρίως συνιστά απειλή της ζωής και της ασφάλειας των ναυτικών. Οσον αφορά την επίδραση στην οικονομία, το ετήσιο κόστος της εκτιμάται σε 7-12 δισ. δολάρια.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα