Ciba: 22% η αύξηση των κερδών, σχέδια μείωσης προσωπικού

Τετάρτη, 27 Οκτωβρίου 2004 10:33

ΑΥΞΗΣΗ, σε ποσοστό της τάξης του 22%, σημείωσαν το τρίτο τρίμηνο της χρήσης, τα καθαρά κέρδη της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής λευκαντικών στον κόσμο, Ciba Specialty Chemicals AG, μετά την απορρόφηση της φινλανδικής εταιρείας παραγωγής χάρτου, Raisio. Η Ciba, ανακοίνωσε επίσης, ότι θα προχωρήσει στη μείωση του αριθμού των εργαζομένων, κατά 950 ανθρώπους.

Τα καθαρά της κέρδη ανήλθαν στ 132 εκατ. ελβετικά φράγκα (109,9 εκατ. δολ.) από 108 εκατ. δολ. που ήταν κατά την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο, όπως αναφέρεται στη σχετική της ανακοίνωση.

Επίσης, ανέφερε, ότι θα έχει κόστος 125 εκατ. ελβετικών φράγκων επιπλέον, μέσα στην επόμενη τριετία, στο πλαίσιο της μείωσης του προσωπικού της, η οποία θα της αποφέρει 90 εκατ. ελβετικά φράγκα ετησίως.

Η Ciba μειώνει τον αριθμό των εργαζομένων της, κλείνει μονάδες και μειώνει την τελευταία διετία το χρέος της. Νωρίτερα φέτος, είχε ανακοινώσει ότι επιπλέον ποσόν ύψους 100 εκατ. ελβετικών φράγκων θα δαπανηθεί μέσα στο 2004, στο πλαίσιο της αναδιάρθωσής της μετά την απορρόφηση της Raisio.

Σημειώνεται, ότι, η εταιρεία καλείται να αντιμετωπίσει το υψηλότερο κόστος των πρώτων υλών, καθώς η τιμή του αργού πετρελαίου σημείωσε αύξηση μεγαλύτερη του 50% το τελευταίο εξάμηνο, φθάνοντας στα περίπου 54 δολ. το βαρέλι. Σύμφωνα με τη διοίκησή της, οι τιμές των προϊόντων της μειώθηκαν κατά 0,3% το τρίτο τρίμηνο.

Τα κέρδη της υπερέβησαν τις προβλέψεις των 14 οικονομικών αναλυτών, οι οποίοι εκτιμούσαν κατά μέσον όρο, ότι αυτά θα ανέλθουν σε 83 εκατ. ελβετικά φράγκα. Τα αποτελέσματα, δεν περιλαμβάνουν το κόστος της αναδιάρθρωσής της.

Τα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων κέρδη, σημείωσαν αύξηση της τάξης του 14%, φθάνοντας στα 284 εκατ. ελβετικά φράγκα, ή 13% επί πωλήσεων, ύψους 1,856 δισ. ελβετικών φράγκων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα