Eθνικό σχέδιο απασχόλησης για 230.000 νεοεισερχόμενους

Το πρόβλημα της ανεργίας και οι λύσεις στο επίκεντρο της ημερίδας που διοργάνωσαν η «Ναυτεμπορική» και το ΚΕΠΕ
Παρασκευή, 17 Ιανουαρίου 2014 07:00
UPD:14:09
ΑΠΕ - ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές

Από αριστερά, ο πρόεδρος του δ.σ. και επιστημονικός διευθυντής του ΚΕΠΕ Νικόλαος Φίλιππας, ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννης Βρούτσης, ο γενικός διευθυντής της «Ναυτεμπορικής» Γιάννης Περλεπές, και ο πρόεδρος του ΚΕΕΕ και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος στο πάνελ της εκδήλωσης.

Με καινοτόμες δράσεις που θα θέτουν στο επίκεντρό τους την ενίσχυση της απασχόλησης θα δοθεί η «μάχη» για την αντιμετώπιση της ανεργίας, που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα σήμερα στην Ελλάδα. Το πρόβλημα και οι λύσεις που προτείνονται συζητήθηκαν διεξοδικά χθες σε ειδική εκδήλωση που διοργάνωσαν η «Ναυτεμπορική» και το ΚΕΠΕ, στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΕΒΕΑ.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος ανακοίνωσε ότι «η κυβέρνηση έχει καταθέσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ένα ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο για την απασχόληση, με μια μεγάλη γκάμα επιμέρους εξειδικευμένων δράσεων, περιμένουμε τις παρατηρήσεις της Επιτροπής και το πρόγραμμα θα αρχίσει μέχρι το Μάιο. Με την παρέμβαση αυτή θα προσφερθεί μια δυνατή ευκαιρία να εισέλθουν στην αγορά εργασίας περίπου 230.000 νέοι έως 24 ετών, όσοι δηλαδή είναι οι νέοι που αυτή τη στιγμή ούτε εργάζονται αλλά ούτε συμμετέχουν σε κάποιο κύκλο εκπαίδευσης ή κατάρτισης. Το πρόγραμμα έχει συνολικό προϋπολογισμό 340 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 170 προέρχονται από το ειδικό κονδύλι της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την Πρωτοβουλία των Νέων και τα υπόλοιπα 170 εκατ. από το νέο ΕΣΠΑ».

Επίσης ο υπουργός ανέφερε ότι τα ενεργητικά προγράμματα απασχόλησης θα εντατικοποιηθούν μέσα στο 2014, με την αξιοποίηση και των πόρων του νέου ΕΣΠΑ για την περίοδο 2014-2020. Τους πρώτους μήνες του 2014 θα προκηρυχθούν άμεσα προγράμματα συνολικής δαπάνης 350 εκατ. ευρώ, που θα ωφελήσουν περίπου 74.000 ανέργους. Προανήγγειλε ότι «με ορίζοντα το 2016, η κυβέρνηση σκοπεύει να περικόψει κατά 3,9 ακόμη μονάδες τις ασφαλιστικές εισφορές. Δεν είναι ένα εύκολο εγχείρημα» είπε «καθώς θα πρέπει να βρεθούν δημοσιονομικά ισοδύναμα. Ωστόσο, αξίζει να επιμείνουμε γιατί η ίδια η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών εμπεριέχει μια θετική δυναμική. Οικονομετρικά υποδείγματα», εξήγησε ο υπουργός, «φανερώνουν ότι μια μείωση των εισφορών κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες θα οδηγήσει σε πρόσληψη τουλάχιστον 30.000 ατόμων, περιορίζοντας σημαντικά την αναζήτηση δημοσιονομικών ισοδυνάμων από τα 800 εκατ. ευρώ σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα».

Ανοιχτό άφησε ο υπουργός το ενδεχόμενο να υπάρξουν αλλαγές στο καθεστώς των ομαδικών απολύσεων, ενώ ανέφερε ότι στο «οπλοστάσιο» της κυβέρνησης βρίσκονται πλέον και σύγχρονα πληροφοριακά συστήματα, για την πληρέστερη καταγραφή και την αντιμετώπιση των στρεβλώσεων στην αγορά εργασίας, κυρίως με την αντιμετώπιση του φαινομένου της αδήλωτης εργασίας.

Ο υπουργός Εργασίας, μετά το τέλος των τοποθετήσεων, απαντώντας σε ερωτήσεις, μεταξύ άλλων, ανακοίνωσε:

* Με νομοθετική ρύθμιση θα παραταθεί για ένα χρόνο η δυνατότητα ανανέωσης βιβλιαρίων ασθενείας με 50 ένσημα.

* Το πληροφοριακό σύστημα Εργάνη θα εμπλουτιστεί και οι επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να δηλώνουν και τις ανάγκες που θα έχουν σε ανθρώπινο δυναμικό.

* Παράλληλα θα διευρυνθούν οι υπηρεσίες που παρέχονται ηλεκτρονικά από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Η πρόβλεψη του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ είναι ότι αν δεν υπάρξουν δραστικές παρεμβάσεις, η ανεργία στην Ελλάδα το 2014 θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στο επίπεδο του 30%-31% (1.525.000 άτομα), από 28,5%-29% (1.450.000 άτομα) το 2013.

Για την αντιμετώπιση της ανεργίας, εκτιμάται ότι θα πρέπει να υπάρξουν λύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ειδικότερα η ένταξη της πολιτικής καταπολέμησης της ανεργίας στη μακροοικονομική πολιτική. Αυτό σημαίνει, κατ’ αρχήν, την προσφυγή στη στρατηγική της ισομερούς ανάπτυξης μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και την προσθήκη στα τρία κριτήρια του Μάαστριχτ (χρέος, έλλειμμα, πληθωρισμός) τέταρτου κριτηρίου, που θα αναφέρεται στο επίπεδο της απασχόλησης ή της ανεργίας, ως αναγκαίο μέτρο ουσιαστικής και αποτελεσματικής αντιμετώπισης της ανεργίας στην Ευρώπη.

Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν επίσης ο διοικητής του ΟΑΕΔ κ. Θεόδωρος Αμπατζόγλου, ο πρόεδρος του ΚΕΕΕ και του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ/ ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ κ. Σάββας Ρομπόλης, από τον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας ο οικονομολόγος κ. Χρήστος Ιωάννου και ο καθηγητής της Σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ κ. Γιάννης Καλογήρου. Χαιρετισμούς απηύθυναν ο πρόεδρος του δ.σ. και επιστημονικός διευθυντής του ΚΕΠΕ κ. Νικόλαος Φίλιππας και ο γενικός διευθυντής της «Ναυτεμπορικής» κ. Γιάννης Περλεπές. Ακολουθούν στις επόμενες σελίδες οι τοποθετήσεις των ομιλητών. 

Οι δράσεις του ΟΑΕΔ για το 2014

▼ Ο ΟΑΕΔ, εντός του 2014, σχεδιάζει την προώθηση και υλοποίηση των εξής προγραμμάτων:

- Επιταγή εισόδου στην αγορά εργασίας για ανέργους νέους έως 29 ετών.

- Επιταγή εισόδου στην αγορά εργασίας για ανέργους νέους έως 29 ετών στον κλάδο του τουρισμού.

- Τοπικά σχέδια για την απασχόληση, προσαρμοσμένα στις ανάγκες των τοπικών αγορών εργασίας - «ΤοπΣΑ» και Τοπικές δράσεις κοινωνικής ένταξης για ευάλωτες ομάδες - «ΤοπΕΚΟ» για την πρόσληψη 10.000 ανέργων.

- Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την πρόσληψη 10.000 ανέργων ηλικίας 30 έως 66 ετών.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της τεχνικής βοήθειας της Task Force for Greece, για την αναμόρφωση της λειτουργίας και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών απασχόλησης του φορέα, ο ΟΑΕΔ στοχεύει στον επαναπροσδιορισμό του επιχειρησιακού του μοντέλου (Business Model Reengineering), με γνώμονα το σχετικό οδικό χάρτη (Roadmap). Σε αυτό το στόχο θα συμβάλλουν φορείς της Γερμανίας, της Σουηδίας και του Ην. Βασιλείου.

Τα βασικά συμπεράσματα

* Η υψηλή ανεργία έχει φέρει την Ελλάδα να έχει πλέον το χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην Ε.Ε. και στην Ευρωζώνη, μακράν του μέσου όρου, καθώς επίσης και το χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στον ΟΟΣΑ, έχοντας ήδη συγκλίνει με την Τουρκία. Στην Ελλάδα το ποσοστό απασχόλησης μειώθηκε από 62% το 2008 (β’ τρίμηνο) σε 49,2% το 2013 (β’ τρίμηνο), ενώ στην Τουρκία την ίδια περίοδο αυξήθηκε από 45,2% σε 49,7%.

* Οι νέες και βιώσιμες θέσεις εργασίας δεν δημιουργούνται ούτε με νομοθετήματα ούτε με υπουργικές αποφάσεις. Δημιουργούνται από υγιείς και δυναμικές επιχειρήσεις. Και αυτός ακριβώς είναι -πέρα από τη δημοσιονομική εξυγίανση- ο ουσιαστικός στόχος του προγράμματος διάσωσης της ελληνικής οικονομίας.

* Η μετάβαση σε ένα άλλο, βιώσιμο, εξωστρεφές και παραγωγικό μοντέλο οικονομίας, με μια επιχειρηματικότητα υψηλού ανταγωνιστικού δυναμισμού, αποτελεί κύρια πηγή δημιουργίας νέων, ποιοτικών θέσεων εργασίας.

* Η ανάπτυξη θα πρέπει να στηριχθεί σε νέους κλάδους και δραστηριότητες με εξωστρεφή προσανατολισμό.

*  Η λύση στην ανεργία δεν είναι να βάλουμε λουκέτο στις επιχειρήσεις. Στις μέρες μας η αδιαλλαξία, από κάθε πλευρά, είναι ασυγχώρητη.

* Η ανεργία αντιμετωπίζεται ουσιαστικά μόνο στο πλαίσιο μιας οικονομίας που αναπτύσσεται και δημιουργεί θέσεις εργασίας.

* Ο ΟΑΕΔ θα συμβάλει στις πολιτικές εξόδου από την κρίση και επιστροφής στο δρόμο της ανάπτυξης.

* Κρίσιμο ζητούμενο η εξισορρόπηση της εξειδικευμένης επιστημονικής γνώσης με την πρακτική γνώση.

* Απαιτείται η σύνδεση των δημόσιων πολιτικών με το χαρακτήρα και τη διάρθρωση του παραγωγικού συστήματος της χώρας, καθώς και η βελτίωση του πλέγματος των αλληλεξαρτήσεων των ηγετικών κλάδων παραγωγής.

* Οι νέοι άνεργοι σήμερα δεν είναι χωρίς προσόντα, όπως τις δεκαετίες του ‘50 και του ‘60, που έφευγαν στις βιομηχανικές χώρες ως ανειδίκευτοι εργαζόμενοι. Είναι επιστήμονες, κάτοχοι πτυχίων, μεταπτυχιακών τίτλων με διαρκή έφεση για μάθηση και ανήσυχο πνεύμα.

Το προβλημα της ανεργίας στο επίκεντρο ημερίδας που διοργάνωσαν η Ναυτεμπορική και το ΚΕΠ

Περιεχόμενα

Και νέες περικοπές στις εργοδοτικές εισφορές που θα οδηγήσουν σε προσλήψεις 30.000 ατόμων

Αναμόρφωση με γνώμονα τη μελλοντική παγκόσμια ζήτηση

Ενα πολύπλοκο και περίπλοκο θέμα

Πολιτικές για την επίλυση της κρίσης

Ποια προγράμματα υλοποιεί ο ΟΑΕΔ

Η υψηλή δομική ελληνική ανεργία, η μονομερής προσαρμογή και οι προκλήσεις του σήμερα

Αναγκαία η ρύθμιση της αγοράς εργασίας

Απασχόληση και παραγωγική ανασυγκρότηση



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα