Σ. Ρομπόλης: Η ανεργία πολύ δύσκολα θα πέσει κάτω από το 17% έως το 2026

Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου 2014 20:35
UPD:17/01/2014 00:44
NAFTEMPORIKI.GR/ΜΑΡΙΑ ΠΕΤΕΙΝΑΡΑΚΗ

Ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ Σάββας Ρομπόλης.

A- A A+

Στην εκτίμηση πως «μετά τον κύκλο της ύφεσης στην Ελλάδα, η ανεργία πολύ δύσκολα θα διαμορφωθεί κάτω από το 17% μέχρι το 2026, ακόμη και με το πιο αισιόδοξο σενάριο ετήσιας αύξησης του ΑΕΠ κατά 3,5-4%» προέβη ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ Σάββας Ρομπόλης.

Κατά την ομιλία του στην εκδήλωση για την ανεργία που διοργανώνουν η «Ναυτεμπορική» και το ΚΕΠΕ, στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΕΒΕΑ, ο κ. Ρομπόλης μίλησε για απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, η οποία, κατά τη γνώμη του, δεν βελτιώνει την ανταγωνιστικότητα, αλλά αυξάνει τους φτωχούς και τάχθηκε υπέρ της αύξησης του κατώτατου μισθού.

Στη δική του παρέμβαση πάντως ο διοικητής του ΟΑΕΔ Θοδωρής Αμπατζόγλου εξέφρασε την εκτίμηση ότι «σύντομα, θα υπάρξει μείωση των εξωφρενικών, λόγω ύφεσης, δεικτών της ανεργίας».

Ο κ. Αμπατζόγλου μίλησε επίσης για ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης, με το κέντρο βάρος να πέφτει στους νέους.

Στο φαινόμενο της υψηλής ανεργίας των νέων και κατ’ επέκταση στο λεγόμενο brain drain που πλήττει αυτήν την περίοδο τη χώρα αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος.

Σημείωσε ακόμη πως η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων δεν διαμορφώνεται μόνο από το μισθολογικό κόστος εργασίας και ανέφερε ότι οι εργοδότες δεν βρίσκουν ικανοποιητική προσφορά ως προς τις δεξιότητες των υποψήφιων εργαζομένων.

Ο οικονομολόγος Χρήστος Ιωάννου από τον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας αναφέρθηκε στο ζήτημα των παραγωγικών επιλογών σε σχέση με το πρόβλημα της ανεργίας.

Συγκεκριμένα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι το ελληνικό ζήτημα της απασχόλησης δεν ταυτίζεται με το ευρωπαϊκό και ότι νέες θέσεις εργασίας θα δημιουργούνται όσο γρηγορότερα γίνονται οι ορθές παραγωγικές επιλογές.

Σε τέσσερις παράγοντες που μπορούν να αποτελέσουν τους αντίστοιχους πυλώνες για μια νέα διαδρομή της ελληνικής οικονομίας αναφέρθηκε ο καθηγητής της Σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ Γιάννης Καλογήρου.

Όπως είπε, αυτοί είναι η επένδυση στη γνώση, η ανάπτυξη και αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, η υποστήριξη της καινοτόμου επιχειρηματικότητας και η συγκρότηση ενός αποτελεσματικού και ευφυούς κράτους.

Ο κ. Καλογήρου μίλησε επίσης για την ανάγκη να δημιουργηθούν επιχειρήσεις οι οποίες θα αξιοποιούν τη γνώση και το εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό. 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή