Market Beat: Η στατιστική επιβάλλει συνέχεια στην κάθοδο, χωρίς εκτροχιασμό από το ανοδικό κανάλι

Παρασκευή, 17 Ιανουαρίου 2014 10:16
UPD:10:33
REUTERS/YIORGOS KARAHALIS

Η δικαιολογία, που εμφάνισαν ως ισχυρή αρκετοί εγχώριοι παράγοντες, για την στροφή που πήρε η κατεύθυνση στην πορεία των τιμών των μετοχών και των βασικών δεικτών χθες, ήταν οι δηλώσεις το κ Προβόλπουλου για την εικόνα των τραπεζών. Ωστόσο, σε αυτή την θέση «καρφί» ήταν η επίδοση της ΠΕΙΡ, που κινήθηκε ανοδικά και έκλεισε με κέρδη. Η στήλη εκτιμά πως εκείνο που βάρυνε στο φρόνημα των επενδυτών και κύρια των ξένων θεσμικών, ήταν η εικόνα της αγοράς με βάση τη στατιστική ανάλυση των συναλλαγών και η πληροφορία πως η τρόικα θα έρθει στο τέλος του μήνα. Αυτό σημαίνει, ότι στην κορυφαία για την ευρωζώνη συνάντηση του Ιανουαρίου, δεν θα δοθεί λύση στα ζητήματα που «καίνε» για την ελληνική περίπτωση. Άρα, τα του χρηματοδοτικού κενού και της κάλυψής του μεταφέρονται, στην καλύτερη περίπτωση, για τη συνάντηση του Φεβρουαρίου.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Για τη στήλη αυτό που έγινε χθες, μπορεί να εκτιμηθεί με βάση τη στατιστική ανάλυση.  Καθώς στην πρώτη ώρα επιχείρησαν οι συναλλασσόμενοι χθες να οδηγήσουν τους βασικούς δείκτες ξανά στην πρόσφατη κορυφή για το 2014. Αξίζει να τονιστεί, ότι το χθεσινό υψηλό ημέρας (426,7 μονάδες) για τον 25άρη το δείκτη των θεσμικών, ήταν πάνω από το καλύτερο κλείσιμο στο 2014 (425,05). Αλλά ελαφρά κάτω από το απόλυτο μέγιστο για το έτος (428,64) που ήταν το υψηλό, την ημέρα της κορύφωσης, την Παρασκευή 10/1 που πέρασε.  Χονδρικά ωστόσο, την Πέμπτη το πρωί οι επενδυτές του ΧΑ επανέλαβαν την προσπάθεια να προσεγγιστούν οι 430 μονάδες και αποδείχθηκε ότι γύρω από εκείνα τα επίπεδα, ξεκινάνε πιέσεις ισχυρές και σαφείς που στέλνουν τις τιμές χαμηλότερα για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες.

Άρα υπάρχει μια αντίσταση που η στήλη την ανέμενε στις 430 μονάδες, αλλά οι αλλαγές και τα φίλτρα που χρειάζονται για να ενσωματωθούν στις ιστορικές τιμές του δείκτη FTSE, την μετατόπισαν  δυο μονάδες χαμηλότερα από εκεί που προέκυπταν με βάση τις συναλλαγές του 2011. Κάθε αντίσταση είναι αποδεκτή και αν στηρίζεται σε στατιστικά δεδομένα καλοδεχούμενη, αφού είναι επίσης γνωστό ότι κάθε αντίσταση όταν έρθει η ώρα και ωριμάσουν οι συνθήκες ξεπερνιέται.

Τα δεδομένα σήμερα από την παγκόσμια αγορά εστιάζονται στις λιανικές πωλήσεις για το Ηνωμένο Βασίλειο, για το Δεκέμβριο όπου από την Barclays αναμένουν άνοδο. Στις  ΗΠΑ ενδιαφέρουν οι ενάρξεις ανέγερσης κατοικιών, η βιομηχανική παραγωγή , και η εμπιστοσύνη των καταναλωτών που θα είναι επίσης στο επίκεντρο σήμερα.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ


Οι Dow και S&P 500 υποχώρησαν την Πέμπτη, και ο δεύτερος έπεσε από τα επίπεδα ρεκόρ υψηλών της προηγούμενης συνεδρίας, καθώς τα κέρδη της Goldman Sachs και άλλων τραπεζών απογοήτευσαν τους επενδυτές.

Οι εταιρίες του χρηματοπιστωτικού τομέα ήταν η μεγαλύτερη τροχοπέδη για την αγορά αφού η Goldman Sachs Group Inc και η Citigroup Inc ανέφεραν ότι τα έσοδα από την δραστηριοποίηση στην αγορά ομολόγων προκάλεσαν ένα δάγκωμα στα τα τριμηνιαία κέρδη τους. Τα κέρδη της Goldman μειώθηκαν 21%. Τα κέρδη της Citigroup ήταν κατωτέρα από τις προσδοκίες. Τα αποτελέσματα ακολούθησαν ένα θετικό ξεκίνημα στον χρηματοπιστωτικό τομέα με τις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων από την Bank of America Corp, την JPMorgan Chase & Co και την Wells Fargo & Co, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Η μετοχή της Goldman υποχώρησε 2% για να κλείσει στα 175,17 δολάρια. Ήταν η μεγαλύτερη τροχοπέδη για τον Dow . Ο τίτλος της Citigroup στο τέλος υποχώρησε 4,4% στα 52,60 δολάρια και ήταν το μεγαλύτερο βαρίδι για τον S&P 500. Ο δείκτης του χρηματοπιστωτικού τομέα ήταν ο μεγαλύτερος χαμένος ανάμεσα στους 10 κλάδους του S&P500. Οι αναλυτές δήλωσαν ότι με δεδομένη την άνοδό του κατά +30% πέρυσι, η αγορά δεν χρειάζεται πολύ σημαντικές αρνητικές εξελίξεις για να το ρίξουν οι επενδυτές στις πωλήσεις.

Έτσι το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης έκλεισε με πτώση μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό και την αγορά εργασίας, αλλά και την υποχώρηση της μετοχής τηςGoldman Sachs καθώς και άλλων τραπεζών. Ο Dow Jones ^DJI-0,39% σημείωσε πτώση 0,39% καταλήγοντας στις 16.417,01 μονάδες. Με άνοδο έκλεισαν οι μετοχές της McDonald’s Corp και της International Business Machines Corp, ενώ στον αντίποδα βρέθηκαν οι μετοχές της UnitedHealth Group Inc και της Goldman Sachs Group Inc
Ο S&P υποχώρησε  0,13% στις 1.845,89, ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq ^IXIC+0,09%  κατάγραψε οριακά κέρδη +0,09% και οδηγήθηκε στις 4.218,69 μονάδες.

Ευρώπη

Σε αρνητικό έδαφος έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές, λίγο χαμηλότερα από τα υψηλά 5,5 ετών, με τις ισχυρές επιδόσεις από τον κλάδο της εξόρυξης να βοηθούν ωστόσο, στο να μετριαστεί η πίεση που προκάλεσαν στην αγορά τα αδύναμα αποτελέσματα από τον κλάδο του  λιανικού εμπορίου.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης  FTSEurofirst 300 έκλεισε 0,2% χαμηλότερα στις 1,337.62 μονάδες , έχοντας κερδίσει σχεδόν 2% μέχρι στιγμής φέτος.

Στον FTSE 100 ^FTSE-0,07% Index της Βρετανίας, ο  οποίος έκλεισε 0,07% χαμηλότερα, ο κλάδος των πρώτων υλών υπεραπέδωσε σήμερα, καθώς η  Rio Tinto ανακοίνωσε ισχυρά στοιχεία για την παραγωγή και  η Citigroup δήλωσε ότι είναι πολύ αισιόδοξη για τις προοπτικές της εταιρείας.

Ο δείκτης DAX ^GDAXI-0,17% υποχώρησε 0,17%, ο CAC 40 ^FCHI-0,30%σημείωσε απώλειες 0,30%, ο ΙΒΕΧ 35 έκλεισε με πτώση 0,66% και ο FTSE MIB κατέγραψε απώλειες 0,85%.

Τεχνική ανάλυση

Αναμένουμε, με το κλίμα στις διεθνείς αγορές ουδέτερο και με την εικόνα των ασιατικών αγορών μικτή, ο 25άρης να συνεχίσει σήμερα την κάθοδο μετά από την προσέγγιση, για δεύτερη φορά μέσα σε πέντε συνεδριάσεις, του υψηλού για το 2014 πάνω από τις 425 μονάδες και την υποχώρησή του, αμέσως μετά χθες.

Αξίζει να τονιστεί, ότι το χθεσινό υψηλό ημέρας (426,7 μονάδες) για τον 25άρη το δείκτη των θεσμικών, ήταν πάνω από το καλύτερο κλείσιμο στο 2014 (425,05). Αλλά ελαφρά κάτω από το απόλυτο μέγιστο για το έτος (428,64) που ήταν το υψηλό, την ημέρα της κορύφωσης, την Παρασκευή 10/1 που πέρασε. Άρα υπάρχει μια αντίσταση που η στήλη την ανέμενε στις 430 μονάδες, αλλά οι αλλαγές έγιναν στη σύνθεσή του και τα φίλτρα που χρειάζονται για να ενσωματωθούν στις ιστορικές τιμές του δείκτη FTSE, την μετατόπισαν  δυο μονάδες χαμηλότερα από εκεί που προέκυπταν με βάση τις συναλλαγές του 2011.

Στο Χ.Α.

Αν και ξεκίνησε με καλές διαθέσεις και το βλέμμα εστραμμένο στις 1.300 μονάδες, κατά τα μέσα της συνεδρίασης το ελληνικό χρηματιστήριο γύρισε σε αρνητικό έδαφος, βλέποντας σταδιακά τις πιέσεις να εντείνονται. Η δικαιολογία για τις πιέσεις, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς ήταν οι δηλώσεις του Γ. Προβόπουλου πως κάποιες τράπεζες ίσως χρειαστούν κεφάλαια μετά την ολοκλήρωση των stress tests. Πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές. Ανοδικά όμως έκλεισε η Πειραιώς. Υπεραπόδοση σε ΕΥΔΑΠ ΕΥΔΑΠ+2,68% και ΕΧΑΕ. ΕΧΑΕ+1,84%

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.271,31 μονάδες με πτώση 0,97%, παρόλο που ξεκίνησε με ανοδικές διαθέσεις αγγίζοντας το υψηλό ημέρας των 1.298,13 μονάδων με κέρδη +1,12%, ενώ στη συνέχεια και λίγο μετά τις 14:00 το μεσημέρι, γύρισε στα αρνητικά και σταδιακά οι πωλητές πήραν τον πρώτο λόγο οδηγώντας τον στο χαμηλό ημέρας των 1.262,96 μονάδων με πτώση 1,62%.

Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα… συνηθισμένα το τελευταίο διάστημα επίπεδα και στα 102,27 εκατ. ευρώ, ενώ ο όγκος έφθασε στα 48 εκατ. τεμάχια.

Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε 0,82% χαμηλότερα, ο δείκτης FTSE Large Cap υποχώρησε 1,00% και ο δείκτης FTSE Mid Cad σημείωσε πτώση 1,09%.

Σχετικά έντονη ήταν η πτώση στις τραπεζικές μετοχές, με την Εθνική να υποχωρεί 1,20%, την Alpha Bank ΑΛΦΑ να σημειώνει πτώση 3,03%, την Eurobank να κλείνει 0,85% χαμηλότερα, ενώ η Πειραιώς κατέγραψε κέρδη 1,10%.

Στα υπόλοιπα blue chips του δείκτης FTSE Large Cap η εικόνα ήταν γενικότερα πτωτική, χωρίς ωστόσο να σημειώνονται εντάσεις, ενώ μόνο η ΕΥΔΑΠ στο +2,68%, η ΕΧΑΕ στο +1,84%, η Ιντραλοτ στο +0,95%, η Folli Follie στο +0,57% και η Jumbo με κέρδη 0,08%, έκλεισαν στα θετικά.

Από τις υπόλοιπες, τις μεγαλύτερες ζημιές «έγραψαν» η Τέρνα Ενεργειακή –3,11%, Ελλάκτωρ ΕΛΛΑΚΤΩΡ-3,09% –3,09%, ΕΛΠΕ –2,09%, ΟΛΠ ΟΛΠ-2,44%–2,44%, Τιτάν –1,48%, Μυτιληναίος ΜΥΤΙΛ-1,45% –1,45%, ΟΤΕ ΟΤΕ-1,55% –1,55%, Eurobank Properties ΕΥΠΡΟ-1,37% –1,37% και Coca Cola –1,37% επίσης.

Την έναρξη κάλυψης της μετοχής του ΟΠΑΠ, με σύσταση "buy" και τιμή στόχο 12,30 ευρώ ανά μετοχή, γνωστοποίησε η Wood Company. Σε αύξηση της τιμής-στόχου για τον ΟΤΕ, στα 13,50 ευρώ ανά μετοχή από 10,50 ευρώ προηγουμένως, προχώρησε η Citigroup, δίνοντας σύσταση "Buy".

Σήμερα

Το δολάριο πάλεψε για να κινηθεί ανοδικά καθώς οι ασιατικές μετοχές κινήθηκαν προς τα κάτω στις αρχές των συναλλαγών σήμερα, καθώς οι επενδυτές δεν ήταν σε θέση να διαχωρίσουν την επίδραση των απαισιόδοξων αποτελεσμάτων στη Wall Street από τις προοπτικές των μετοχών στην Ασία.

Ο δείκτης δολαρίου , που παρακολουθεί το δολάριο έναντι ενός καλαθιού με  έξι εκ των κυριότερων νομισμάτων, διατηρήθηκε σήμερα αμετάβλητος στο 80,943. Όμως, το δολάριο υποχώρησε 0,1% του γεν 104,34 γεν, αλλά διατήρησε την απόστασή του από το  χαμηλό τεσσάρων εβδομάδων των 102,85 γεν που είχε οριστεί για τη Δευτέρα. Έναντι του ευρώ, το δολάριο υποχώρησε στο 1,3612 δολάρια. Ο δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας - Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας υποχώρησε 0,2%, ενώ οι μετοχές της Αυστραλίας υποχωρούν -0,21% και στην Ιαπωνία ο δείκτης Nikkei υποχώρησε ως -0,8% αλλά κατόπιν οι απώλειές του έχουν περιοριστεί στο -0,12%. Στο δεύτερο μέρος των συναλλαγών εμφάνισε οριακά κέρδη που έφθασαν ως το +0,14% στις 09:00 ώρα Ελλάδας.

Οι αμερικανικές εταιρείες των οποίων τα κέρδη έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία απογοήτευσαν την αγορά, τόσο, ώστε να ενεργοποιήσουν την διάθεση για πώληση. Στις ΗΠΑ τα futures αργού αυξήθηκαν περίπου 0,1% στα 94,07 δολάρια το βαρέλι, τιμή που δεν απέχει πολύ από την κορυφή δύο εβδομάδων των 94,64 δολαρίων που σημείωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα αφού η κυβέρνηση των ΗΠΑ εμφάνισε δεδομένα που έδειξαν μεγαλύτερη του αναμενομένου πτώση στα αποθέματα.

Ο χρυσός ήταν σταθερός στην έναρξη των συναλλαγών σήμερα και ελαφρώς ψηλότερα στα 1.243,60 δολάρια η ουγγιά, από τότε που τα στοιχεία από τις ΗΠΑ έδειξαν ότι η ανάπτυξη έχει περισσότερη από την αρχικά υπολογισμένη δύναμη.

Αγορές πιάστηκαν στον ύπνο πριν από μία εβδομάδα, όταν οι αριθμοί για την αύξηση της μισθοδοσίας στις ΗΠΑ έδειξε ότι η ανάπτυξη των θέσεων απασχόλησης είχε αποδυναμωθεί απροσδόκητα. Αλλά τα επόμενα στοιχεία ήταν ενθαρρυντικά, συμπεριλαμβανομένης της ευρωστίας των καταναλωτικών δαπανών, και διέλυσαν ορισμένες από τις ανησυχίες.

Εκ των δεδομένων της Πέμπτης για τις ΗΠΑ φάνηκε ότι οι τιμές καταναλωτή τον Δεκέμβριο, σημείωσαν τη μεγαλύτερη άνοδο σε έξι μήνες, σύμφωνα με τις προσδοκίες , καθώς και ότι ο αριθμός των Αμερικανών που κατέθεσαν νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας μειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα για δεύτερη εβδομάδα στη σειρά. Όμως ο δείκτης της Philadelphia Fed των επιχειρηματικών συνθηκών στις ΗΠΑ στην περιοχή Mid-Atlantic υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο.

Εν τω μεταξύ, το δολάριο Αυστραλίας υποχώρησε 0,2% στα 0,8806 δολάρια, αφού είχε πέσει περισσότερο από 1% την Πέμπτη στα 0,8777 δολάρια - ένα χαμηλό δεν έχουμε δει από τον Αύγουστο του 2010. Το δολάριο Αυστραλίας υποχώρησε μετά την είδηση πως η οικονομία της Αυστραλίας έχασε 22.600 θέσεις εργασίας τον Δεκέμβριο, όταν οι οικονομολόγοι ανέμεναν μικρή αύξηση.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Μια καθαρά αισιόδοξη στάση έναντι των εξελίξεων στο ταμπλό έχει ο Σέργιος Μελαχροινός αναλυτής της Solidus Sec. Καθώς θεωρεί εντυπωσιακή την τελευταία ανοδική κίνηση της Αγοράς που ξεκίνησε από τις 23/12 και το ενδοσυνεδριακό χαμηλό των 1095 μονάδων και έφθασε τον Γενικό Δείκτη, δύο φορές στην περιοχή των 1300 μονάδων. Στο παραπάνω διάστημα, μόνο βραχύβιες ή ενδοσυνεδριακές διορθώσεις σημειώθηκαν στο Χ.Α., μέχρι την περιοχή των 1250 μονάδων. μια διόρθωση, μέχρι την περιοχή των 1225 μονάδων θα μπορούσε να χαρακτηριστεί απόλυτα ελεγχόμενη, χωρίς να επηρεαστεί το ανοδικό momentum.
 
Όσον αφορά επιμέρους Δεικτοβαρείς τίτλους, την καλύτερη συμπεριφορά επέδειξε η μετοχή του ΟΤΕ, η οποία, όμως, έχει οδηγηθεί σε ξεκάθαρα υπεραγορασμένα επίπεδα και δεν μπορεί να αποκλειστεί βραχυχρόνια διορθωτική κίνηση, μέχρι τα 10,50 ευρώ, χωρίς να αλλάξει η βραχυπρόθεσμη ανοδική τάση. Αναφορικά με τις Τραπεζικές μετοχές, πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη τα αποτελέσματα ελέγχου της BlackRock τα οποία αναμένεται να δείξουν τις ανάγκες περαιτέρω κεφαλαιακής ενίσχυσης, αλλά και το τελικό νομοσχέδιο που θα αφορά την ιδιωτικοποίηση των συστημικών Τραπεζών.
 
Η μετοχή της Εθνικής δείχνει πιο "αδύναμη", σε σχέση με Πειραιώς και Alpha Bank, πιθανώς και λόγω των γεγονότων στην Τουρκία, ενώ κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις εκπλήσσει θετικά η κίνηση της Πειραιώς που δείχνει να σταθεροποιείται υψηλότερα από την τιμή της σχετικά πρόσφατης ΑΜΚ (1,70 ευρώ). Βάσει των μέχρι στιγμής δεδομένων, κάθε περαιτέρω διόρθωση, μπορεί να εκληφθεί σαν ευκαιρία τοποθετήσεων για τα χαρτοφυλάκια που παραμένουν εκτός Αγοράς.

Ξένοι αναλυτές

Barclays:
Η όρεξη για ανάληψη κινδύνου παίρνει μια ανάσα

Η διάθεση ανάληψης κινδύνου σε παγκόσμια κλίμακα ήταν σε υποχώρηση κατά τη διάρκεια της νύχτας, μετά από τις εκθέσεις για  τραπεζικά κέρδη στις ΗΠΑ που είχαν αποδειχθεί κατώτερα από τις προσδοκίες. Οι αγορές συναλλάγματος την εβδομάδα που έληξε το δολάριο ήταν σε γενικές γραμμές πιο σταθερό. Αξίζει να σημειωθεί ότι, το AUD έχει υπο-αποδώσει αισθητά αυτή την εβδομάδα. Η ανάκαμψη των ΗΠΑ παραμένει σε καλό δρόμο, ενώ ο πληθωρισμός , αν και υπήρξε μια ομαλοποίηση σε υψηλότερα επίπεδα, ήταν πιο ήπια από ό, τι περιμέναμε. Στο μέτωπο της ανάπτυξης, ο δείκτης Philly ξεπέρασε τις προσδοκίες,  για τον Ιανουάριο, και  οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας διατηρούνται κάτω.  Διαπιστώνουμε διαφοροποίηση στις «αρκούδες» που  βλέπουν τώρα  υψηλές αποδόσεις στις Αναδυόμενες αγορές . Πιστεύουμε ότι η Ινδία , η Βραζιλία και η Ινδονησία είναι τώρα σε μια διαφορετική κατηγορία από τη Νότια Αφρική και την Τουρκία.

Τα δεδομένα σήμερα εστιάζονται στις λιανικές πωλήσεις για το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου αναμένουμε άνοδο για το Δεκέμβριο. Στις  ΗΠΑ ενδιαφέρουν οι ενάρξεις ανέγερσης κατοικιών, η βιομηχανική παραγωγή , και η εμπιστοσύνη των καταναλωτών που θα είναι επίσης στο επίκεντρο σήμερα.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

  • Αρνητικό πληθωρισμό κατέγραψε η Ελλάδα τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Εurostat. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας, ο ετήσιος εναρμονισμένος πληθωρισμός στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στο -1,8% τον Δεκέμβριο, καταγράφοντας αύξηση σε σχέση με τον Νοέμβριο. Στην Κύπρο, ο πληθωρισμός σημείωσε μείωση για τρίτο συνεχόμενο μήνα, με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί στο -1,3% έναντι -0,8% τον Νοέμβριο. Στο 0,8% ο πληθωρισμός Όσον αφορά στο σύνολο της Ευρωζώνης, ο ετήσιος ρυθμός του πληθωρισμού υποχώρησε τον Δεκέμβριο στο 0,8%, κινούμενος περαιτέρω κάτω από τον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
  • Αναγκαίες χαρακτήρισε τις παρεμβάσεις της τρόικας ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ, αν και αναγνώρισε ότι τα διαρθρωτικά μέτρα που επέβαλε δημιούργησαν δυσκολίες. Κατά τη διάρκεια ακρόασής του αργά την Τετάρτη το βράδυ από την επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου, που διερευνά τη νομιμότητα των ενεργειών της τρόικας στις υπερχρεωμένες χώρες της Ευρώπης, ο κ. Ρέγκλινγκ προέβλεψε στο εγγύς μέλλον θα υπάρχει στην Ευρώπη ένα σύστημα εποπτείας χωρίς το ΔΝΤ. Σχολιάζοντας τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ο επικεφαλής του ESM υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα είναι μια ειδική και περίπλοκη περίπτωση γιατί διαφέρει από προηγούμενες εμπειρίες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου».
  • Την υπογραφή συμφώνου μεταξύ της θυγατρικής του εταιρείας ΔΕΛΤΑ Τρόφιμα Α.Ε. και της Granarolo, της μεγαλύτερης ιταλικής εταιρείας παραγωγής γάλακτος και γιαουρτιού, ανακοίνωσε ο όμιλος Vivartia. Η συνεργασία, η οποία έχει άμεση εφαρμογή, αφορά στο λανσάρισμα και την αποκλειστική διανομή αυθεντικού ελληνικού στραγγιστού γιαουρτιού και ελληνικού τυριού στις αγορές της Ιταλίας και της Γαλλίας, τα οποία θα παράγονται στις εγκαταστάσεις της ΔΕΛΤΑ στην Ελλάδα και θα διανέμονται από τα δίκτυα της Granarolo.
  • Μέγας Χορηγός του Διεθνούς Συνεδρίου «ICE Conferences 2014», που θα πραγματοποιηθεί στο Λονδίνο, στις 3-5 Φεβρουάριου, θα είναι η Intralot. ΙΝΛΟΤ+0,95%  Η εταιρεία θα έχει ενεργό ρόλο στο πρόγραμμα του συνεδρίου με τρία από τα κορυφαία στελέχη της ως κεντρικούς ομιλητές στις θεματικές ενότητες «International Casino», «Mobile Gaming» και «Next Generation Lotteries Conferences».  Ταυτόχρονα θα παρουσιάσει στην Έκθεση ICE, που διεξάγεται στις 4-6 Φεβρουαρίου, το ολοκληρωμένο χαρτοφυλάκιο πρωτοποριακών προϊόντων και υπηρεσιών της.
  • Διερευνητικές επαφές, οι οποίες όμως βρίσκονται ακόμα σε πολύ αρχικό στάδιο, πραγματοποιεί η Γενική Τράπεζα, ΓΤΕ+20,00% έχοντας ως στόχο να ενισχυθεί με διεθνείς συνεργασίες. Τονίζει, ωστόσο, πως, όπως της επιβεβαίωσε και η μητρική της εταιρείαΤραπεζα Πειραιως ΠΕΙΡ+1,10% Α.Ε., «τη στιγμή αυτή δεν υφίσταται κάποιο γεγονός που θα έπρεπε να γνωστοποιηθεί στο επενδυτικό κοινό». Απαντώντας σε σχετική επιστολή της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ηΓενική Τράπεζα επισημαίνει πως βρίσκεται σε φάση οργανωτικής αναδιάρθρωσης, προκειμένου να δημιουργηθούν οι δομές που θα υποστηρίξουν τη μελλοντική της πορεία και λειτουργική εξέλιξη και το νέο διοικητικό σχήμα ανέλαβε καθήκοντα μόλις πριν λίγο χρόνο.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

  • Απίθανο θεωρεί ο Γερούν Ντέισελμπλουμ το ενδεχόμενο να μειωθεί περαιτέρω ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης και εκτιμά ότι το επίπεδο που βρίσκεται σήμερα δεν αποτελεί μεγάλη απειλή για την οικονομική ανάκαμψη. Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη έδειξαν ότι ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης επιβραδύνθηκε στο 0,8% τον Δεκέμβριο από 0,9% τον Νοέμβριο, τείνοντας προς το χαμηλό τετραετίας (0,7%) που καταγράφηκε τον Οκτώβριο.
  • Το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού της Γαλλίας έφτασε τα 74,9 δισεκατομμύρια ευρώ το 2013, δηλαδή είναι 2,7 δισεκατομμύρια περισσότερα από τις επίσημες προβλέψεις του προηγούμενου φθινοπώρου, όπως αναφέρει σε σημερινό άρθρο της η γαλλική εφημερίδα Les Echos. Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters,  η Γαλλια δέχεται πίεση από τους ευρωπαίους εταίρους της για να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ της ως το 2015, αφού έλαβε διετή παράταση για να πετύχει τον στόχο αυτό που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
  • Τη μεγαλύτερη αύξηση των τελευταίων έξι μηνών κατέγραψαν οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο, χάρη στην ανάκαμψη που παρουσίασαν οι τιμές της βενζίνης. Όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,3%, έχοντας παραμείνει στάσιμος τον αμέσως προηγούμενο μήνα. Εν τω μεταξύ, στο 12μηνο μέχρι τον Δεκέμβριο, οι τιμές καταναλωτή στη χώρα σημείωσαν άνοδο 1,5%, έναντι ανόδου 1,2% τον Νοέμβριο. Τα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου ήταν σε αντιστοιχία με τις προβλέψεις των οικονομολόγων.

ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα