Κλ. Ρέγκλινγκ: Αναγκαίες οι παρεμβάσεις της τρόικας

«Η τρόικα δεν επιβάλλει, αλλά προτείνει», υποστήριξε ο επικεφαλής του ESM
Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου 2014 12:13
UPD:12:24
EPA/JULIEN WARNAND

Σχολιάζοντας τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα είναι μια ειδική και περίπλοκη περίπτωση γιατί διαφέρει από προηγούμενες εμπειρίες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου».

Αναγκαίες χαρακτήρισε τις παρεμβάσεις της τρόικας ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ, αν και αναγνώρισε ότι τα διαρθρωτικά μέτρα που επέβαλε δημιούργησαν δυσκολίες.

Κατά τη διάρκεια ακρόασής του αργά χθες το βράδυ από την επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου, που διερευνά τη νομιμότητα των ενεργειών της τρόικας στις υπερχρεωμένες χώρες της Ευρώπης, ο κ. Ρέγκλινγκ προέβλεψε στο εγγύς μέλλον θα υπάρχει στην Ευρώπη ένα σύστημα εποπτείας χωρίς το ΔΝΤ.

Σχολιάζοντας τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ο επικεφαλής του ESM υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα είναι μια ειδική και περίπλοκη περίπτωση γιατί διαφέρει από προηγούμενες εμπειρίες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου».

Όπως εξήγησε, το ΔΝΤ σε άλλες περιπτώσεις υπολογίζει τη βιωσιμότητα του χρέους σε βάθος δεκαετίας, γιατί σε αυτή την περίοδο επιθυμεί να έχει ολοκληρωθεί η αποπληρωμή του δανείου, αλλά και γιατί θεωρεί ότι είναι προϋπόθεση για την προσέλκυση επενδυτών.

«Στην περίπτωση της Ελλάδας έχουμε προσφέρει δάνεια για 30 χρόνια με τους μισούς τόκους σε σχέση με το ΔΝΤ, ενώ υπάρχει και δεκαετής περίοδος χάριτος, χωρίς καμία επιβάρυνση στον προϋπολογισμό. Το ύψος του χρέους δεν είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την περίοδο αυτή. Οι ιδιώτες επενδυτές που σκέφτονται να επενδύσουν στη χώρα δεν θα το κάνουν προς το παρόν για πάνω από δέκα χρόνια. Θα επιλέξουν μια πιο σύντομη περίοδο και για αυτούς είναι σημαντικό να μην υπάρχει επιβάρυνση από την εξυπηρέτηση χρέους τα επόμενα δέκα χρόνια», ανέφερε ο κ. Ρέγκλιγκ.

Οι ευρωβουλευτές της επιτροπής «troika report» δεν αποδέχθηκαν, πάντως, τη δήλωση του Κλάους Ρέγκλινγκ, ότι η τρόικα δεν επέβαλε μέτρα, αλλά έδινε μόνο συμβουλές για την αντιμετώπιση της κρίσης. Συγκεκριμένα, υποστήριξαν ότι οι κυβερνήσεις των χωρών που τέθηκαν υπό τον έλεγχο της τρόικας δεν διέθεταν κανένα περιθώριο να παρεκκλίνουν από τις «συμβουλές» που τους δίνονταν κι αυτό είχε ως αποτέλεσμα να καταστεί η τρόικα εφαρμοστής των όποιων μεταρρυθμίσεων, χωρίς να έχει καμία δημοκρατική νομιμοποίηση.

Στην απάντησή του, o επικεφαλής του ESM επέμεινε στην αρχική του τοποθέτηση ότι «η τρόικα δεν επιβάλλει, αλλά προτείνει μέτρα, αφήνοντας στη διακριτική ευχέρεια των κυβερνήσεων να επιλέξουν», αναφέροντας ως παράδειγμα την Πορτογαλία, όπου το Συνταγματικό Δικαστήριο απέρριψε μειώσεις συντάξεων και πρότεινε ισοδύναμα μέτρα τα οποία και εγκρίθηκαν.Πηγή: ΑΜΠΕ
 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα