Γ. Προβόπουλος: Δυο φορές απαγόρευσα στο Τ.Τ. να δίνει επιχειρηματικά δάνεια

Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου 2014 12:12
UPD:12:28
FOSPHOTOS/MENELAOS MYRILLAS

Ο διοικητής της ΤτΕ αναφέρθηκε εκτενώς στις εποπτικές ενέργειες ξεκινώντας από το 2006 όταν δόθηκε στο Τ.Τ. άδεια λειτουργίας τραπεζικού ιδρύματος εν όψει της εισόδου του στο Χρηματιστήριο (φωτογραφία αρχείου).

Απαντήσεις για τις ενέργειες της Τράπεζας της Ελλάδος στην υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου έδωσε ο Διοικητής της Γ. Προβόπουλος ενημερώνοντας την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής. Ο Γ. Προβόπουλος ζήτησε να μην γίνονται «σχόλια γενίκευσης, που δίνουν την εσφαλμένη εντύπωση ενός σαθρού τραπεζικού συστήματος. Υπονομεύουν την εμπιστοσύνη των καταθετών και την ελληνική οικονομία». «Ενδεχόμενη επικράτηση κλίματος φοβίας μεταξύ των τραπεζικών στελεχών, θα οδηγούσε σε επιζήμια αποτελέσματα», προειδοποίησε.

«Η ΤτΕ έπραξε αυτό που έπρεπε, τα δέοντα. Όταν διαπίστωσε ασυνήθεις κινήσεις ενημέρωσε τις αρχές», δήλωσε ο Γ. Προβόπουλος, διαψεύδοντας τις καταγγελίες του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων Π. Καμμένου ότι δεν ενημέρωσε τις αρχές. «Η ΤτΕ βοήθησε τις ελεγκτικές αρχές παντιοτρόπως. Σε εμάς οι αρχές εξέφρασαν ευαρέσκεια», είπε χαρακτηριστικά.

Η ΤτΕ έπραξε τα δέοντα και ενημέρωσε τις αρχές όταν διαπίστωσε ασυνήθεις κινήσεις τόνισε ο διοιηκητής της ΤτΕ

«Ο σκοπός του θεσμικού πλαισίου για τις χρηματοδοτήσεις δεν είναι να μηδενίσει τον κίνδυνο για τις τράπεζες όταν χορηγούν δάνεια. Δεν υπάρχει ακίνδυνο δάνειο. Τα χρήματα που είχαν τοποθετήσει οι τράπεζες στο δημόσιο, διαπιστώθηκε ότι ήταν τεράστια, ενώ η Βασιλεία ΙΙ έδινε μηδενικό συντελεστή επικινδυνότητας», ανέφερε και πρόσθεσε ότι η ΤτΕ κάνει μόνο δειγματοληπτικούς ελέγχους και «δεν εμπλέκεται στις αποφάσεις χορήγησης δανείων. Δεν αποτελεί μία άτυπη προεγκρίνουσα αρχή. Η εγκριτική διαδικασία είναι αποκλειστική ευθύνη των εσωτερικών οργάνων κάθε τράπεζας».

Ο διοικητής της ΤτΕ αναφέρθηκε εκτενώς στις εποπτικές ενέργειες ξεκινώντας από το 2006 όταν δόθηκε στο Τ.Τ. άδεια λειτουργίας τραπεζικού ιδρύματος εν όψει της εισόδου του στο Χρηματιστήριο. Τότε η ΤτΕ τόνισε ότι αν το Τ.Τ. ήθελε να επεκταθεί πέραν της πίστης των καταναλωτών, θα έπρεπε να την ενημερώσει, διότι μέχρι το 2006 το σύστημα εσωτερικού ελέγχου του δεν ήταν εξειδικευμένο σε πιο σύνθετες μορφές τραπεζικών συναλλαγών, είπε και ανέφερε ότι «το 2006 έγιναν 2 επιτόπιοι έλεγχοι που εντόπισαν αδυναμίες στην εταιρική διακυβέρνηση και τα πληροφοριακά συστήματα. Γι’ αυτό βάλαμε δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 10% και όχι 8%».

«Δυο φορές απαγόρευσα ρητά στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο να δίνει επιχειρηματικά δάνεια με επιστολές των επόπτων», τόνισε.

Συνεχίζοντας την ενημέρωση ο Γ. Προβόπουλος σημείωσε πως όταν ανέλαβε τη διοίκηση της ΤτΕ το 2008 υποχρέωσε το Τ.Τ. να έχει υψηλότερο δείκτη κινδύνου (αντί για 100 να είναι 150) και ζήτησε να γίνει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Στις αρχές του 2009 διαπιστώσαμε δραστηριοποίηση του Τ.Τ. στη χρηματοδότηση επιχειρήσεων χωρίς να μας έχει ενημερώσει. Τον Απρίλιο του 2009 απαγορεύσαμε στο Τ.Τ. να χορηγεί επιχειρηματικά δάνεια χωρίς να προσαρμοστεί. 

Γ. Προβόπουλος, διοικητής της ΤτΕ

«Στις αρχές του 2009 διαπιστώσαμε δραστηριοποίηση του Τ.Τ. στη χρηματοδότηση επιχειρήσεων χωρίς να μας έχει ενημερώσει. Τον Απρίλιο του 2009 απαγορεύσαμε στο Τ.Τ. να χορηγεί επιχειρηματικά δάνεια χωρίς να προσαρμοστεί. Τον Ιούλιο το Τ.Τ. μας ενημέρωσε για διορθωτικές ενέργειες που είχε κάνει και για την πρόθεσή του να επεκταθεί στη χορήγηση επιχειρηματικών δανείων. Ζητήσαμε η σχεδιαζόμενη επέκταση να γίνει μόνο μετά από έλεγχο. Στον έλεγχο που κάναμε διαπιστώθηκαν αδυναμίες. Το 2010 επιβλήθηκε περιορισμός ότι τα επιχειρηματικά δάνεια μπορούν να δίνονται, αλλά μόνο σε εταιρείες με υψηλή πιστοληπτική διαβάθμιση», επεσήμανε και συνέχισε αναφερόμενος στην περίοδο που ακολούθησε μετά τον έλεγχο από την BlackRock.

«Το ποσοστό εκτιμώμενων ζημιών ήταν 33,2%, πολύ υψηλότερο της αγοράς. Ήταν υψηλότερο από άλλες τράπεζες και διαμορφώθηκε σε μία πολύ μικρή χρονική περίοδο, επρόκειτο για δάνεια που δεν είχαν ωριμάσει. Συνήθως τα δάνεια ''δεν σκάνε'' άμεσα. Η BlackRock επιβεβαίωσε αυτά τα ευρήματα χαρακτηρίζοντας την πολιτική του Τ.Τ. ως ''επιθετική''», είπε και συνέχισε: «στα τέλη του 2012 πραγματοποιήθηκε νέος έλεγχος από τον οποίο προέκυψαν ορισμένα ερωτηματικά και σκιές για κάποιες χρηματοδοτήσεις. Ενημερώσαμε την Αρχή για το «ξέπλυμα μαύρου χρήματος». Η Αρχή διαβίβασε τα πορίσματά της στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών».

Ο Γ. Προβόπουλος επεσήμανε πως «στο παρελθόν είχαν προβληθεί ισχυρισμοί ότι το Τ.Τ. ήταν υποδειγματική τράπεζα. Τα γεγονότα το διαψεύδουν αυτό. Δεν είχε υψηλή κερδοφορία ούτε στα ''χρυσά χρόνια'' των τραπεζών, είχε τότε χαμηλή κερδοφορία και το δημόσιο είχε προχωρήσει σε μεγάλες ενισχύσεις». Υπογράμμισε ακόμη ότι «από τις επενδύσεις σε πολύπλοκα προϊόντα το Τ.Τ. κατέγραψε μεγάλες απώλειες καθιστώντας αναγκαία την χρηματοδότησή του από το κράτος».

«Η δημοσιονομική κρίση δημιούργησε την τραπεζική»

Απαντώντας σε ερωτήματα βουλευτών μελών της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής ο κ. Προβόπουλος τόνισε ότι «θα ήταν έγκλημα να υπονομεύσουμε την χρηματοπιστωτική μας σταθερότητα με αβάσιμες γενικεύσεις εντυπωσιασμού».

Ο διοικητής της ΤτΕ απάντησε στην κριτική που του άσκησε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Π. Καμμένος λέγοντας πως «είναι πασιφανές ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που η δημοσιονομική κρίση δημιούργησε την τραπεζική κρίση», και δεν ισχύει η εκτίμηση Καμμένου ότι η κρίση είναι τραπεζική και μετατράπηκε σε δημοσιονομική. Υποστήριξε ακόμη πως «είναι λάθος» η άποψη ότι οι ιδιώτες τραπεζίτες χρέωσαν τις τράπεζες.

Ανέφερε ακόμη ότι το πόρισμα της BlackRock «δόθηκε στη δημοσιότητα, είναι στο site της ΤτΕ» και ξεκαθάρισε ότι «δεν αρνηθήκαμε να συνεργαστούμε με τις αρχές. Πάντα η συνεργασία μας είναι διακριτική και ουσιαστική, κυρίως διακριτική».

«Η ΤτΕ είναι υποχρεωμένη να τοποθετεί τα αποθεματικά σε ομόλογα»

FOSPHOTOS

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος.

Για την κριτική του Π. Καμμένου ότι δεν μετέτρεψε τα αποθεματικά των ταμείων σε έντοκα γραμμάτια και επέτρεψε να «κουρετούν» ο Γ. Προβόπουλος επεσήμανε ότι η ΤτΕ είναι υποχρεωμένη να τοποθετεί τα αποθεματικά σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου. Τα τοποθετούσε σε μακροπρόθεσμους τίτλους γιατί είχαν μεγαλύτερη απόδοση. «Όταν άρχισε η κρίση δεν ήταν δυνατόν να μετατραπούν σε έντοκα γραμμάτια» τόνισε και πρόσθεσε «το «κούρεμα» ήταν υποχρεωτικό, δεν ήταν δυνατόν να εξαιρεθούν, έπιασε τους πάντες, τι να βγάλουμε έξω;».

Απώλεια καταθέσεων 90 δισ.

Για τα χρήματα που βγήκαν από την Ελλάδα στο εξωτερικό απάντησε ότι «στο θέμα αυτό η ΤτΕ έχει μόνο στατιστική λειτουργία» και ότι τα στοιχεία ζητήθηκαν από τις τράπεζες και δόθηκαν στον ΣΔΟΕ. Υπογράμμισε ότι οι καταθέσεις που απωλέσθηκαν από τέλη 2009 έως Ιούνιο 2012 ήταν της τάξης των 90 δισ. ευρώ.

Πρώτα ο έλεγχος της BlackRock και μετά η ΑΜΚ της Eurobank

Για την αναβολή της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank είπε ότι πρέπει να ολοκληρωθεί πρώτα ο έλεγχος της BlackRock και αναρωτήθηκε πως θα ξεκινήσει μία τράπεζα να καλύψει τις ανάγκες αν δεν ξέρει τον αριθμό από την BlackRock.

«Τα 50 δισ. άφησαν και μεγάλο μαξιλάρι»

EUROKINISSI/ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ

Ενημέρωση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργο Προβόπουλο.

Για το απόθεμα που έχει το ΤΧΣ ανέφερε ότι «οι κεφαλαιακές ανάγκες που θα βγουν από την διαδικασία των stress test θα ικανοποιηθούν από το υπάρχον κεφαλαιακό απόθεμα. Είναι μεταξύ 8 και 9 δισ. ευρώ». Ο Γ. Προβόπουλος εκτίμησε ότι «η ΤτΕ προσπάθησε να κάνει και έκανε πολύ προσεκτική διαχείριση των 50 δισ. Τα 50 δισ. όχι μόνο έφθασαν, αλλά άφησαν και μεγάλο μαξιλάρι. Ξοδεύσαμε το ελάχιστο για να γίνει η δουλειά. Θεωρώ ότι είναι συνετή διαχείριση των χρημάτων, καθώς θα εξασφαλίσουμε επάρκεια μέχρι το τέλος του 2016».

«Μεγάλο πρόβλημα» για την οικονομία τα «κόκκινα» δάνεια

Αναφερόμενος στο θέμα των «κόκκινων δανείων» εκτίμησε ότι «το υψηλό ποσοστό «κόκκινων» δανείων είναι αποτέλεσμα της ύφεσης, που μείωσε το ΑΕΠ 25% και εκτόξευσε την ανεργία. Παρά ταύτα η πρόοδος που έχει γίνει στην αναδιάρθρωση του τραπεζικού μας συστήματος είναι εντυπωσιακή». Ωστόσο, συνέχισε, τα «κόκκινα» δάνεια «είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για την οικονομία, όχι μόνο για τις τράπεζες», οι οποίες «κουβαλώντας αυτό το βασανιστικό βάρος του 30% επισφαλών δανείων βρίσκονται σε αδυναμία να ανακυκλώσουν τα δάνεια».

«Εθνικό σπορ η φοροδιαφυγή»

Για το ζήτημα της άδικης φορολογικής επιβάρυνσης που είχε θέσει η βουλευτής της ΝΔ Ντ. Μπακογιάννη, ο Διοικητής της ΤτΕ υπενθύμισε πως «είχαμε πει ότι η κάλυψη των κενών έπρεπε να γίνει κατά τα 2/3 από δαπάνες και κατά το 1/3 από διεύρυνση φορολογικής βάσης. Αυτό δεν έγινε». «Είχαμε αστοχίες και καθυστερήσεις, αλλά για να είμαστε αντικειμενικοί πρέπει να πούμε ότι είναι δύσκολα πράγματα, διότι η φοροδιαφυγή στη χώρα μας είναι εθνικό σπορ», ανέφερε, εκτιμώντας όμως ότι «έχει γίνει πρόοδος, θα δούμε τα αμέσως επόμενα χρόνια αποτελέσματα., ήδη τα βλέπουμε, και θα μπορέσουμε να ελαφρύνουμε» την φορολογική επιβάρυνση.

newsroom naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΛΛ



Σχολιασμένα