Ρεν: Δεν έγινε «κούρεμα» του χρέους το 2010 για να μη μεταδοθεί η κρίση

Τρίτη, 14 Ιανουαρίου 2014 15:23
UPD:19:10
REUTERS/CHIP EAST

O επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Όλι Ρεν (φωτογραφία αρχείου).

Το 2010 (όταν μπήκε η Ελλάδα στο μνημόνιο) δεν έγινε «κούρεμα» του ελληνικού χρέους προκειμένου να μη μεταδοθεί η κρίση, είπε ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν στην επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου για την τρόικα.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή, «στο ξεκίνημα της κρίσης την άνοιξη του 2010, και κάποιο διάστημα μετά, αν είχε άμεσα αναδιαρθρωθεί το ελληνικό χρέος, θα είχατε αντιμετωπίσει δραματικές συνέπειες μετάδοσης τόσο σε άλλα κράτη-μέλη όσο και μέσω του τραπεζικού διαύλου στην Ευρώπη».

«Άρα ήταν λογικό να "αγοράσουμε χρόνο" και να προσπαθήσουμε να το κάνουμε με κανονικό τρόπο» πρόσθεσε.

«Αρνητικός αντίκτυπος στην ανεργία από την ακαμψία των μισθών»

Ο κ. Ρεν τάχθηκε υπέρ της προσαρμογής των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, δηλώνοντας ότι σε μία κατάσταση ισχυρής συρρίκνωσης της οικονομικής δραστηριότητας και της συνεχιζόμενης ψηλής ανεργίας, οι μισθοί του ιδιωτικού τομέα πρέπει να προσαρμόζονται πιο άμεσα, ώστε να αντικατοπτρίζουν και να προωθούν την παραγωγικότητα.

«Όσο ισχυρότερος είναι ο βαθμός ακαμψίας των μισθών, τόσο μεγαλύτερος ο αρνητικός αντίκτυπος στην ανεργία» ανέφερε, προσθέτοντας ότι και οι μισθοί του δημόσιου τομέα έπρεπε να μειωθούν.

Το θεσμικό μέλλον της τρόικας

Σχετικά με το θεσμικό μέλλον της τρόικας, αναφέρθηκε στη δήλωση του γερμανού ΥΠΕΞ, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, ότι οι σωστοί θεσμοί αντιπροσωπεύονται στην τρόικα και ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ στην τρόικα δεν είναι μία απόφαση που σηκώνει κριτικής.

«Σεβάστηκα ό,τι είπε ο Φρανκ Στάινμαγιερ και με άλλα λόγια, η νέα μεγάλη συμμαχία της Γερμανίας είναι, χωρίς αμφιβολία, υπέρ της συνέχισης της συνεργασίας ανάμεσα στους τρεις θεσμούς. Επιπλέον, δεν είναι μυστικό ότι το Eurogroup και τα κράτη μέλη της ευρωζώνης συμμερίζονται αυτή την άποψη» δήλωσε ο κ. Ρεν.

Στην τοποθέτησή του, ο κ. Χουντής κατηγόρησε την Κομισιόν ότι για μεγάλο χρονικό διάστημα έκανε ότι δεν έβλεπε την κρίση στην Ευρωζώνη, επιτρέποντας στους «μαφιόζους των χρηματαγορών» και στους οίκους αξιολόγησης να «απειλούν και να εκβιάζουν τις χώρες της Ευρωζώνης. Παράλληλα, επιτέθηκε στις πολιτικές των μνημονίων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα