Σε φάση διόρθωσης και κατοχύρωσης κερδών έχει μπει από χθες το ελληνικό χρηματιστήριο, μετά από την σημαντική άνοδο των πρώτων ημερών του έτους, που έστειλε τον Γενικό Δείκτη στα υψηλά 30 μηνών με κέρδη πάνω του 11% και εκτόξευσε τον δείκτη των blue chips 25% υψηλότερα. Προς το παρόν, η πτώση δεν «φοβίζει» και θεωρείται «λογική», ωστόσο η προσοχή πρέπει να είναι μεγάλη τις επόμενες ημέρες. Ισχυρές πιέσεις στις τράπεζες.
Ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται στις 1.266,33 μονάδες με πτώση 1,52%, κινούμενος από την αρχή της συνεδρίασης σε αρνητικό έδαφος.
Ο τζίρος είναι πιο περιορισμένος σε σχέση με τις προηγούμενες συνεδριάσεις και διαμορφώνεται στα 48 εκατ. ευρώ, ενώ ο όγκος αγγίζει τα 24,4 εκατ. τεμάχια.
Ο τραπεζικός δείκτης κινείται 2,05% χαμηλότερα, ο δείκτης FTSE Large Cap υποχωρεί 1,66% και ο δείκτης FTSE Mid Cad σημειώνει πτώση 2,19%.
Ισχυρή είναι η πτώση στις τραπεζικές μετοχές μετά και την καθυστέρηση που θα υπάρξει στην κατάθεση του νόμου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, με την Εθνική να υποχωρεί 2,64%, την Alpha Bank να σημειώνει πτώση 3,42%, την Πειραιώς να καταγράφει απώλειες 0,57% και την Eurobank να κινείται 4,79% χαμηλότερα.
Στα υπόλοιπα blue chips, η εικόνα είναι σχεδόν απόλυτα πτωτική αφού μόνο η Folli Follie ( +0,41% ) κινείται ανοδικά.
Τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν οι Eurobank Properties -4,21%, MIG -3,93%, Τιτάν -3,67%, Ιντραλοτ -2,88%, ΕΥΔΑΠ -2,69%, Coca Cola -2,48%, EXAE -2,40% και ΕΛΠΕ -2,33%
Η δεύτερη αυτή μέρα σχετικά «ελεγχόμενης» διόρθωσης στο Χ.Α, θεωρείται λογική και επόμενη μετά την εντυπωσιακή επίδοση της αγοράς μέσα στις πρώτες συνεδριάσεις του έτους. Εδώ και μέρες σε αυτή τη στήλη έχουμε επισημάνει την ισχυρή πιθανότητα να υπάρξουν κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, με τους επενδυτές να μαζεύουν... δυνάμεις για την επόμενη κίνηση του Χ.Α προς τις 1.320 με 1.350 μονάδες, αρκεί να υπάρξει στήριξη από θετικές ειδήσεις για την Ελλάδα και αρκεί οι πτωτικές διαθέσεις και ο όγκος, να μην ανεβάσουν ταχύτητα.
Αξίζει να σημειώσουμε πως σημαντική θεωρείται για την αγορά η σημερινή έκθεση και ψήφος εμπιστοσύνης της JP Morgan για το ελληνικό χρηματιστήριο, όπου βλέπει το ράλι να συνεχίζεται, καθώς και για την ελληνική οικονομία, που εκτιμά ότι θα επιστρέψει φέτος σε ρυθμούς ανάπτυξης.