Ν. Κορέα: Αμετάβλητες οι τιμές καταναλωτή τον Οκτώβριο

Δευτέρα, 01 Νοεμβρίου 2004 08:05

ΑΜΕΤΑΒΛΗΤΕΣ, για δεύτερο μήνα τον Οκτώβριο, διατηρήθηκαν οι τιμές καταναλωτή στη Ν. Κορέα, εξέλιξη που ενδέχεται να ωθήσει την Κεντρική Τράπεζα της χώρας να δεχτεί το αίτημα της κυβέρνησης, για μείωση των βασικών επιτοκίων δανεισμού, με στόχο την αύξηση των καταναλωτικών δαπανών.

Σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, οι τιμές αυξήθηκαν 3,8% τον μήνα που πέρασε, μετά την αναρρίχησή τους κατά 3,9% τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας.

«Οι πληθωριστικές πιέσεις, οι οποίες δεν άφησαν την Κεντρική Τράπεζα να μειώσει τα βασικά επιτόκια δανεισμού, για κάποιο λόγο μειώθηκαν», ανέφερε ο Lee Sang Jae, οικονομολόγος της Hyundai Securities Co., στη Σεούλ, συμπληρώνοντας: «Ωστόσο θα είναι μια δύσκολη απόφαση για την Bank of Korea, επειδή η Κίνα αύξησε αυτήν την εβδομάδα τα επιτόκιά της και όλοι προχωρούν στην αύξηση, παρά τη μείωσή τους».

Οι κεντρικές τράπεζες της Κίνας, της Ταϊβάν και των ΗΠΑ, αύξησαν τα βασικά επιτόκια δανεισμού το τελευταίο δίμηνο, επικαλούμενες τον κίνδυνο του πληθωρισμού. Η κεντρική τράπεζα της Ν. Κορέας διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια στις δύο τελευταίες της συνεδριάσεις, μετά τη μείωσή τους σε επίπεδα ρεκόρ στις 12 Αυγούστου.

Τα ομόλογα κινήθηκαν ανοδικά μετά τη σημερινή ανακοίνωση του πληθωρισμού. Ανοδικά κινήθηκαν οι μετοχές στον δείκτη Kospi κατά 0,6%, φθάνοντας στις 839,64 μονάδες, στις 10:03' π.μ., ώρα Σεούλ.

Ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Lee Hun Jai, είχε πει, ότι η απόφαση της τράπεζας στις 7 Οκτωβρίου για διατήρηση των βασικών επιτοκίων δανεισμού στα ίδια επίπεδα ήταν απογοητευτική. Ο ίδιος είχε πιέσει τα μέλη της στις 10 Σεπτεμβρίου να υιοθετήσουν μια τέτοια νομισματική πολιτική, που θα έχει στόχο την αύξηση της ζήτησης στην τρίτη σε μέγεθος οικονομία της Ασίας, καθώς οι εξαγωγές της κινήθηκαν πτωτικά.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα