Airbus: Προμήθεια περισσοτέρων εξαρτημάτων από την Κίνα

Προγραμματίζει τη δημιουργία τεχνικής βάσης στη χώρα
Δευτέρα, 01 Νοεμβρίου 2004 08:39

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ εξαρτήματα για τα αεροσκάφη της, σχεδιάζει να προμηθευτεί η μεγαλύτερη αεροπορική βιομηχανία στον κόσμο, Airbus SAS, από την Κίνα, όπου ετοιμάζεται να δημιουργήσει βάση μηχανικής υποστήριξης αεροσκαφών, σύμφωνα με τον επικεφαλής των εργασιών της στη χώρα.

Η προμήθεια στην Κίνα θα διπλασιαστεί από τα 60 εκατ. δολ. το έτος μέχρι το 2007, σε 120 εκατ. δολ. μέχρι το 2010, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Airbus China, Laurence Barron, σε δήλωσή του. Η εταιρεία επίσης σχεδιάζει να δημιουργήσει κέντρο μηχανικής υποστήριξης αεροσκαφών το επόμενο έτος στην Κίνα και να προσλάβει περίπου 200 μηχανικούς μέχρι το 2008, σύμφωνα με τον ίδιο.

Η Airbus με έδρα την Τουλούζη της Γαλλίας, η οποία ξεπέρασε την Boeing Co. του Σικάγο πέρυσι και είναι πλέον η ηγέτιδα στην παραγωγή αεροσκαφών, τον μήνα που πέρασε κέρδισε παραγγελία ύψους 3,4 δισ. δολ. για την κατασκευή 20 αεροσκαφών από την China Eastern Airlines Co. H Airbus μάχεται να κερδίσει παραγγελίες στην Κίνα, χώρα που η Boeing προβλέπει, ότι θα χρειαστεί 2.300 αεροσκάφη, αξίας 180 δισ. δολ. μέσα στις επόμενες δύο δεκαετίες.

«Η Airbus μάλλον προσπαθεί να εξασφαλίσει περισσότερες παραγγελίες από την αναπτυσσόμενη αγορά των αεροπορικών εταιρειών της Κίνας και με τη δημιουργία βάσης εκεί, ενδέχεται να το επιτύχει», ανέφερε ο Peter Hilton αναλυτής της αγοράς μεταφορών της Credit Suisse First Boston στο Χονγκ Κονγκ.

Το 1,3 δισ. ανθρώπων της Κίνας, πετά πιο συχνά, καθώς η οικονομική ανάπτυξη με ρυθμό περίπου 9% ετησίως, μεταφράζεται σε μεγαλύτερα εισοδήματα. Ο αριθμός των επιβατών που ταξιδεύουν εντός της χώρας ενδέχεται να αυξηθεί με ετήσιο ρυθμό 8,1% τις επόμενες δύο δεκαετίας, σύμφωνα με τα στοιχεία της Airbus. Σε παγκόσμιο επίπεδο η αύξηση των επιβατών θα είναι κατά μέσον όρο 5%.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών, ο αριθμός των ταξιδιωτών εκτός Κίνας θα αυξηθεί κατά 12,8% κατά μέσον όρο ετησίως – τριπλάσιος ρυθμός σε παγκόσμιο επίπεδο – στα περίπου 100 εκατ. επιβάτες το 2020.

«Η επιβατική κίνηση δεν είναι μονόδρομος. Η Κίνα θα καταστεί ο πρώτος προορισμός ταξιδιωτών μέχρι το 2020, ξεπερνώντας την Γαλλία, την Ισπανία, την Ιταλία και τις ΗΠΑ», συμπληρώνει ο Οργανισμός. Συνολικά 71 εκατ. ξένοι επισκέφθηκαν την Κίνα το οκτάμηνο του 2004.

Τα εξαρτήματα αεροσκαφών που κατασκευάζονται στην Κίνα, χρησιμοποιούνται σε περισσότερα από τα μισά Airbus που πετούν ανά τον κόσμο, ανέφερε ο Barron, μιλώντας χθες στο πλαίσιο της Ε' Διεθνούς Εκθεσης Αεροσκαφών και Αεροδιαστημικής στην Κίνα.

Συνολικά οι πωλήσεις εξαρτημάτων της Boeing που κατασκευάζονται στην Κίνα, προβλέπεται να τριπλασιαστούν μέχρι το 2010, φθάνοντας στο 1,5 δισ. δολ., σύμφωνα με τον επικεφαλής εργασιών της εταιρείας στη χώρα, David Wang, σε συνέντευξή του. Νωρίτερα η Boeing είχε πει ότι οι εν λόγω πωλήσεις θα είναι 1,3 δισ. δολάρια.

Η Air China με έδρα το Πεκίνο, η οποία σχεδιάζει τη δημόσια εγγραφή της για την άντληση 500 εκατ. δολ., προγραμματίζει την αγορά περισσοτέρων αεροσκαφών Boeing 737-700 αξίας 360 εκατ. δολ., σύμφωνα με την Boeing.

H Airbus, η οποία απέσπασε τον μήνα που πέρασε την παραγγελία έξι αεροσκαφών από την Air China, ανακοίνωσε ότι βρίσκεται στο στάδιο των διαπραγματεύσεων για την πώληση του αεροσκάφους της Α380, χωρητικότητας 550 θέσεων και ελπίζει ότι θα το επιτύχει φέτος. Περισσότερες από το ήμισυ των 129 παραγγελιών της εταιρείας για τα A380 έγιναν από ασιατικές αεροπορικές εταιρείες, σύμφωνα με την Airbus.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα