Ασιατικά Χρηματιστήρια

Δευτέρα, 08 Νοεμβρίου 2004 07:01
UPD:07:07

ΠΤΩΤΙΚΑ κινούνται οι ασιατικές μετοχές. Τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν οι μετοχές των εξαγωγικών εταιρειών, συμπεριλαμβανομένης της Toyota Motor Corp. και της Hyundai Motor Co., καθώς έντονη ανησυχία επικρατεί, ότι, η υποχώρηση του δολαρίου έναντι των νομισμάτων της περιφέρειας, θα μειώσει την αξία των ασιατικών πωλήσεων στο εξωτερικό.

«Ενα περιβάλλον με αδύναμο δολάριο, θα επηρεάσει τη βάση των εξαγωγικών εταιρειών», ανέφερε ο Takashi Kamiya, ο οποίος διαχειρίζεται 16 δισ. δολ. σε μετοχές, με την T&D Asset Management Co. στο Τόκυο, συμπληρώνοντας: «Είναι αδύνατον να έχεις κέρδη αυτήν την ώρα, εάν έχεις επενδύσει σε μετοχές εξαγωγικών εταιρειών».

Ο Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index, τον οποίον αποτελούν περισσότερες από 900 μετοχές εταιρειών της περιφέρειας, υποχωρούσε κατά 0,2%, φθάνοντας στις 94,26 μονάδες, στις 12:05' μ.μ., ώρα Τόκυο. Εννέα από τους 10 κλάδους που αποτελούν τον δείκτη, κινούντο πτωτικά.

Στην Ιαπωνία, ο δείκτης Topix υποχωρούσε κατά 0,4%, φθάνοντας στις 1.107,79 μονάδες και στη Ν. Κορέα ο δείκτης Kospi έχανε 1,4%, φθάνοντας στις 848,91 μονάδες. Οι δείκτες, στις μεγαλύτερες αγορές της Ασίας, κινούντο πτωτικά, εκτός από τους δείκτες στο Χονγκ Κονγκ και στην Ταϊλάνδη.

Τα ισχυρά τοπικά νομίσματα, μειώνουν την αξία των εξαγωγών που πραγματοποιούνται σε δολάρια και καθιστούν τα καταναλωτικά προϊόντα προς τις ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη αγορά των Ασιατών εξαγωγέων, πιο ακριβά.

Οι μετοχές της Toyota, της μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας στον κόσμο, από πλευράς χρηματιστηριακής αξίας, έχαναν 0,5%, φθάνοντας στις 4.120 γιέν η μία. Τα ετήσια λειτουργικά κέρδη της εταιρείας, υποχώρησαν κατά 20 δισ. γιέν (190 εκατ. δολ.) για κάθε άνοδο ανά γιέν έναντι του δολαρίου, σύμφωνα με τον Koji Endo, αναλυτής της Credit Suisse First Boston στο Τόκυο.

Οι μετοχές της Sony Corp., έχαναν 1,1%, φθάνοντας στις 3.770 γιέν η μία. Η Sony, πραγματοποιεί το 1/3 των συνολικών της πωλήσεων στις ΗΠΑ.

Οι μεγαλύτερες ιαπωνικές βιομηχανίες προβλέπουν, ότι η ισοτιμία του γιέν το πρώτο εξάμηνο του έτους που άρχισε την 1η Απριλίου ήταν τα 106,98 έναντι του δολαρίου και το δεύτερο εξάμηνο θα είναι 106,12 γιέν, σύμφωνα με έκθεση της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας.

Στην Αυστραλία, ο S&P/ASX 200 Index υποχωρούσε κατά 0,3%, φθάνοντας στις 3.831,80 μονάδες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα