Ολα πάνε καλά

Ευφορία στα διεθνή χρηματιστήρια
Σάββατο, 06 Νοεμβρίου 2004 00:01

TO ΜΕΤΕΚΛΟΓΙΚΟ ράλι της Wall Street βρήκε χθες στήριγμα στα ενθαρρυντικά αμερικανικά στοιχεία για την απασχόληση, τα οποία αναθέρμαναν τις ελπίδες για ανάκαμψη της οικονομίας. Τα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία δημιουργήθηκαν 337.000 νέες θέσεις εργασίας τον Οκτώβριο, ήταν τα καλύτερα στη διάρκεια του τελευταίου επταμήνου και πολύ καλύτερα από τις προσδοκίες των αναλυτών. Οι τιμές πετρελαίου συνέχισαν να προσφέρουν και αυτές στήριγμα στην αγορά, καθώς η τιμή του αργού υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα έξι εβδομάδων. Ομως, τα κέρδη της αμερικανικής χρηματιστηριακής αγοράς συγκρατήθηκαν από την εξασθένηση του δολαρίου, το οποίο υποχώρησε σε νέα ιστορικά χαμηλά επίπεδα έναντι του ευρώ, εν μέσω ανησυχιών για το διογκούμενο εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ. Επιπλέον, αρκετοί επενδυτές έδειξαν σημάδια κόπωσης από το διήμερο ράλι σε συνδυασμό με την ανησυχία που εξακολουθεί να επικρατεί για τον πόλεμο στο Ιράκ, την τρομοκρατία και την κατάσταση της υγείας του Παλαιστίνιου ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ.

Στην Ευρώπη, οι μετοχές έκλεισαν σε νέα υψηλά επίπεδα εξαμήνου, στον απόηχο των θετικών στοιχείων στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού αλλά και της ανόδου του τεχνολογικού τομέα. Ωστόσο, τα κέρδη της ευρωπαϊκής αγοράς συγκρατήθηκαν μετά την εκτίναξη του ευρώ σε νέα ιστορικά επίπεδα ρεκόρ. Η μείωση των τιμών πετρελαίου έδωσε ανάσα στον αεροπορικό τομέα, με τη μετοχή της British Airways να ενισχύεται 4,2% και της EasyJet κατά 2,8%. Ο δείκτης FTSEurofirst 300 ενισχύθηκε 0,57%, κλείνοντας στις 1.022,4 μονάδες, χαμηλότερα από τα υψηλότερα επίπεδα της ημέρας που ήταν οι 1.027,6 μονάδες. Σε εβδομαδιαία βάση, ο δείκτης ενισχύθηκε 2,4%. Ο δείκτης DJ Euro Stoxx 50 κατέγραψε άνοδο 0,53%. Σύμφωνα με αναλυτές, οι επενδυτές δείχνουν προτίμηση για τομείς ασφαλέστερους και μεγαλύτερους με ισχυρά κέρδη στις εγχώριες αγορές τους, όπως τηλεπικοινωνίες, εταιρείες κοινής ωφελείας και τράπεζες.

Στο Τόκιο, ο δείκτης Nikkei έκλεισε με άνοδο 1,06% για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση, στηριζόμενος από τα κέρδη κορυφαίων χρηματιστηριακών εταιρειών.

ΕΦΗ ΤΡΙΗΡΗ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα