Αναδημοσίευση από τη «Ναυτεμπορική».
Η εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ προκαλεί προσωρινή ανακούφιση στο υπουργείο Οικονομικών, αλλά η σημασία της είναι πολύ μικρότερη από εκείνη που θέλει να εμφανίζει η κυβέρνηση. Τα δύσκολα είναι μπροστά, όταν, μετά τις γιορτές, θα αρχίσει η επώδυνη φάση των διαπραγματεύσεων και στο τραπέζι των συζητήσεων η τρόικα έχει βάλει ήδη πακέτο μέτρων, το ύψος του οποίου είναι τουλάχιστον 5 δισ. ευρώ, για την προσεχή τριετία, 2014-2016.
Κατ’ αρχήν η δόση του 1 δισ. ευρώ εκταμιεύεται με καθυστέρηση έξι μηνών, δεδομένου ότι έπρεπε να δοθεί από τον Ιούλιο. Τότε, σε εκείνο το Eurogroup και ενώ η δόση επρόκειτο να εκταμιευτεί ολόκληρη το καλοκαίρι, παρενέβη ο Β. Σόιμπλε και πρότεινε να κρατηθεί 1 δισ. ευρώ για τον Οκτώβριο, ως πίεση στην Ελλάδα να τηρήσει τα συμφωνηθέντα.
Το αποτέλεσμα και οι τρεις επισκέψεις της τρόικας για τα τέσσερα προαπαιτούμενα δικαίωσαν τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, γιατί αν παίρναμε τη δόση από τον Ιούλιο, προφανώς δεν θα υλοποιούσαμε κανένα από τα προαπαιτούμενα. Ολόκληρη η δόση του 1 δισ. ευρώ θα ξαναφύγει από τον ειδικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος όπως ήρθε. Θα διατεθεί για να καλύψει το 50% των ομολόγων που λήγουν στις 11 Ιανουαρίου, ύψους 2 δισ. ευρώ.
Εμειναν όμως σε εκκρεμότητα οι διαπραγματεύσεις για τα μεγάλα ζητήματα, δηλαδή για τα δημοσιονομικά κενά, που θα φέρουν νέα μέτρα. Στα μέσα Ιανουαρίου, που θα επιστρέψει η τρόικα, θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία για το δημοσιονομικό κενό του 2014.
Οι ελεγκτές θεωρούν πως ο προϋπολογισμός που συντάχθηκε μονομερώς από το ΥΠΟΙΚ είναι ελλιπής και χρειάζεται πρόσθετα μέτρα ύψους 1,2 δισ. ευρώ. Το ΥΠΟΙΚ παραδέχεται πως υπάρχουν ελλείψεις, αλλά το ύψος των μέτρων το υπολογίζει σε 500 - 600 εκατ. ευρώ. Επονται τα μέτρα για τη διετία 2015-16, που η τρόικα τα υπολογίζει σε 4 δισ. ευρώ. Συνολικά δηλαδή 5 δισ. ευρώ, για την προσεχή τριετία.
Το ερώτημα είναι πώς θα εξοικονομηθούν, από πού θα βρεθούν; Από τις δαπάνες και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις απαντά το ΥΠΟΙΚ, αλλά μακάρι να ήταν τόσο εύκολο. Μείωση των σημερινών δαπανών -μετά τις περικοπές που έχουν ήδη υποστεί- επιπλέον κατά 5 δισ. ευρώ, θα σημάνει, απλά, πως δεν θα λειτουργεί ούτε υποτυπωδώς το κράτος. Γι’ αυτό, το θέμα της αύξησης των εσόδων ας μην το ξεγράφουμε.
Επίσης, δεν θα υπάρχει η πολυτέλεια του χρόνου για καθυστερήσεις της συμφωνίας, αφού η χώρα πρέπει να λάβει τη δόση των 4,9 δισ. ευρώ, του περασμένου Δεκεμβρίου, αλλά και τη δόση του πρώτου τριμήνου του 2014, γιατί έρχεται και ο δύσκολος Μάιος με χρεολύσια περίπου 9 δισ. ευρώ.
ΠΑΝΟΣ Φ. ΚΑΚΟΥΡΗΣ - [email protected]