Στα ύψη η Ευρώπη

Ελπίδες επενδυτών για καλύτερες ημέρες
Παρασκευή, 12 Νοεμβρίου 2004 00:01

ΣΤΑ ΥΨΗ τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια χθες και άνοδος στη Wall Street, καθώς οι επενδυτές αρχίζουν να ελπίζουν σε καλύτερες ημέρες αφού οι τιμές πετρελαίου συνέχισαν και χθες την πτωτική πορεία τους και τα εταιρικά αποτελέσματα τρίτου τριμήνου ήταν τουλάχιστον τόσο καλά όσο ανέμεναν οι αναλυτές.

Την ίδια στιγμή, η Φέντεραλ Ρεζέρβ έδωσε τις απαντήσεις που περίμεναν οι επενδυτές, καθώς διαβεβαίωσε για μία ακόμη φορά ότι είναι σε θέση να προχωρήσει σε «μετρημένες» αυξήσεις των επιτοκίων.

Οι αγορές εξακολουθούν να «γιορτάζουν» για τα ενθαρρυντικά στοιχεία απασχόλησης στις ΗΠΑ, το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών και κυρίως για την προχθεσινή απόφαση της Fed να αυξήσει τα επιτόκια μένοντας πιστή στο «μετρημένο» ρυθμό των αυξήσεων που είχε προαναγγείλει.

Το σημαντικό είναι ότι αρχίζει να αλλάζει η ψυχολογία των επενδυτών, και στο πλαίσιο αυτό ίσως τα αρνητικά νέα να μην βαραίνουν και τόσο πολύ την αγορά.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εκτινάχθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα δυόμισυ ετών, με τη μετοχή της Deutsche Telekom να καταγράφει ιδιαίτερη άνοδο, 4,4%, μετά τη δέσμευσή της για αύξηση του μερίσματός της, δίδοντας ώθηση σε ολόκληρο τον κλάδο τηλεπικοινωνιών.

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε με άνοδο 1%, στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο του 2002, ενώ ο DJ Euro Stoxx 50 με άνοδο 1,1%.

Εκτός από τους παραπάνω παράγοντες που προσφέρουν στήριξη στις μετοχές, αναλυτές επικαλούνται και το γεγονός ότι η σημερινή περίοδος του έτους θεωρείται ιστορικά ιδιαίτερα καλή για τις μετοχές.

Μεγάλη άνοδος και στη Wall Street, με τις μετοχές τεχνολογίας να καθοδηγούν τις τάσεις. Η μετοχή της Microsoft εκτινάχθηκε στα υψηλότερα δυόμισυ ετών, μία ημέρα αφότου αποκάλυψε το όραμά της για τη δημιουργία μηχανής αναζήτησης στο Διαδίκτυο, ενώ της Intel 1,2%, μετά την αναθεώρηση του στόχου της UBS για τη μετοχή της στα 28 από τα 25 δολάρια.

Το Τόκιο έκλεισε με πτώση 1,35% μετά την απρόσμενη πτώση των παραγγελιών για βασικό μηχανολογικό εξοπλισμό.

ΕΦΗ ΤΡΙΗΡΗ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα