Ιαπωνία: Απρόσμενη μείωση του ΑΕΠ το γ' τρίμηνο

Παρασκευή, 12 Νοεμβρίου 2004 07:08

ΑΠΡΟΣΔΟΚΗΤΗ υποχώρηση, σημείωσε η οικονομική ανάπτυξη της Ιαπωνίας το τρίτο τρίμηνο, αφού επεκτάθηκε με ρυθμό 0,3% σε ετήσια βάση, καθώς οι επιχειρήσεις μείωσαν τις επενδύσεις τους και η ζήτηση από το εξωτερικό περιορίστηκε.

Ο ρυθμός ανάπτυξης, στη δεύτερη σε μέγεθος οικονομία στον κόσμο, ήταν

χαμηλότερος, έναντι του αναθεωρημένου 1,1%, το δεύτερο τρίμηνο και της πρόβλεψης 26 οικονομικών αναλυτών του Bloomberg News, για ανάπτυξη 2,1%. Οι δαπάνες των εταιρειών μειώθηκαν κατά 0,9%, σύμφωνα με σημερινή έκθεση της Στατιστικής Υπηρεσίας στο Τόκυο.

Οι υψηλότερες τιμές πετρελαίου, μείωσαν τα χρήματα των καταναλωτών στις ΗΠΑ και την Ευρώπη για δαπάνες και αποθάρρυναν τους Ιάπωνες εξαγωγείς από τις αγορές εξαρτημάτων που κατασκευάζουν προμηθευτές, συμπεριλαμβανομένης και της Advantest Corp., προκειμένου να επεκτείνουν τα εργοστάσιά τους. Η Ιαπωνία βασίζεται στις δαπάνες των καταναλωτών, οι οποίες έχουν άμεση σχέση με τη μείωση της ανεργίας, προκειμένου να διατηρηθεί η ανάπτυξη για έκτο τρίμηνο.

«Η μείωση των εξαγωγών βαρύνουν τις δαπάνες των εταιρειών», ανέφερε ο Takuji Aida, οικονομικός αναλυτής της Merrill Lynch Japan Securities, συμπληρώνοντας: «Η αύξηση των καταναλωτικών δαπανών καταδεικνύει, ότι, η εσωτερική ζήτηση ανακάμπτει, κάτι το οποίο είναι ένα σημαντικό στοιχείο».

Η μείωση των τιμών του πετρελαίου στη Ν. Υόρκη, περιόρισε τις ανησυχίες για την υποχώρηση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης, ωθώντας ανοδικά τις τιμές των ιαπωνικών μετοχών. Ο δείκτης Nikkei, κέρδιζε 1,2%, φθάνοντας στις 10.980,82 μονάδες, στη 1:06' μ.μ., ώρα Τόκυο. Οι τιμές του πετρελαίου έχουν υποχωρήσει σε ποσοστό της τάξης του 15%, από τις 25 Οκτωβρίου, ημέρα κατά την οποία αναρριχήθηκαν στα 55,67 δολ. το βαρέλι.

Η ετήσια οικονομική ανάπτυξη της Ιαπωνίας υστέρησε της αντίστοιχης των ΗΠΑ, η οποία το τρίτο τρίμηνο ήταν 3,7%. Η οικονομία των 12 χωρών μελών που συναλλάσσονται με το ευρώ, αναπτύχθηκε κατά 0,5% το δεύτερο τρίμηνο σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Το ΑΕΠ της Ιαπωνίας αυξήθηκε κατά 0,1% το τρίτο τρίμηνο έναντι του δευτέρου (εποχιακώς προσαρμοσμένο). Πριν από ένα χρόνο το ΑΕΠ σημείωσε αύξηση σε ποσοστό 3,9%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα