Στο ΥΠΟΙΚ η τρόικα

Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου 2013 11:33
UPD:11:47
REUTERS/YORGOS KARAHALIS

Ο επικεφαλής της τρόικας Πολ Τόμσεν φτάνει στο ΥΠΟΙΚ για το νέο γύρο αξιολόγησης του ελληνικού δημοσιονομικού προγράμματος (φωτογραφία αρχείου).

Σε εξέλιξη βρίσκεται συνάντηση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους της τρόικας στο υπουργείο Οικονομικών.

Χθες οι επικεφαλής της τρόικας συναντήθηκαν με τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, και συζήτησαν τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους και την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τις ομαδικές απολύσεις.

Σύμφωνα με δηλώσεις στελεχών του υπουργείου, η συνάντηση διεξήχθη σε θετικό κλίμα. «Ακούνε τις προτάσεις μας» είπε εξερχόμενος από τη συνάντηση ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Όπως έγινε γνωστό, ετέθη το ζήτημα της μείωσης του μη μισθολογικού κόστους κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες, ώστε με δεδομένη τη μείωση κατά 1,5 ποσοστιαίες μονάδες που έχει ήδη θεσμοθετηθεί από το 2012, η συνολική μείωση της εργοδοτικής εισφοράς να φθάσει συνολικά τις 5 ποσοστιαίες μονάδες.

Ωστόσο δεν έχει διευκρινιστεί το πώς θα καλυφθεί το κόστος των τουλάχιστον 800 εκατ. ευρώ ετησίως που αναμένεται να δημιουργηθεί.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, η τρόικα αντιμετώπισε θετικά τις θέσεις του υπουργείου Εργασίας, χωρίς όμως να υπάρχει μέχρι στιγμής συμφωνία.

Στη συζήτηση ετέθη και το θέμα των ομαδικών απολύσεων χωρίς επίσης να υπάρξει συγκεκριμένη συμφωνία. Η ελληνική πλευρά πάντως έχει καταστήσει σαφές ότι επιδιώκει την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου με την κατάργηση του δικαιώματος αρνησικυρίας του υπουργού Εργασίας, εκτιμώντας ότι επιδρά αρνητικά στην ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη ενώ γίνεται αιτία να κλείνουν επιχειρήσεις και να χάνονται θέσεις εργασίας.

Πηγή: ΑΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα