Market Beat: Η άμυνα του Χ.Α. με μια ακόμα πτωτική συνεδρίαση τεχνικά απειλείται σημαντικά

Παρασκευή, 06 Δεκεμβρίου 2013 10:06
UPD:10:06
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Ο προβληματισμός των αναλυτών αλλά και των ιδιωτών επενδυτών είναι ότι δεν υπάρχει στον ορίζοντα, σχηματισμένο, ένα κίνητρο για τους αγοραστές. Όλοι περιμένουν κάποιες ειδήσεις που θα λειτουργήσουν καταλυτικά με το κίνητρο από την υποβάθμιση στους δείκτες MSCI να είναι πλέον παρελθόν και τις τράπεζες να βρίσκονται σε δυσμένεια, που μπορεί να σχετίζεται με μια σειρά από διαφορετικής ποιότητας  αίτια.

Αυτά αρχίζουν από την σκοπιμότητα της πώλησης θέσεων για την απόκτηση ρευστότητας που θα επιτρέψει την συμμετοχή στην εξάσκηση μέρους των warrants που κατέχουν μετά την ΑΜΚ της κάθε μιας από τις τρεις συστημικές τράπεζες που κατάφεραν να προσελκύσουν κεφάλαια ιδιωτών και φθάνουν ως τις επιπτώσεις στους ισολογισμούς τους από την εκκρεμότητα που προέκυψε από το ζήτημα των πλειστηριασμών

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Είναι δύσκολο μετά τη χθεσινή πτώση να κλείσει η εβδομάδα με θετική μεταβολή για το πρώτο πενταήμερο του Δεκεμβρίου, αφού με την μεταβολή των βασικών δεικτών, το μαξιλάρι ασφαλείας και απορρόφησης των μετοχών που σχηματίστηκε τη Δευτέρα δεν «άντεξε». Αλλά αυτό μπορεί να ήταν και  συνειδητή επιλογή των θεσμικών, που πίεσαν στις δημοπρασίες τόσο ώστε οι δείκτες να γράψουν νέα χαμηλά ημέρας τις τιμές κλεισίματος. Στόχος πλέον για τους δείκτες είναι να επιστρέψουν σήμερα στα επίπεδα που βρέθηκαν την περασμένη Παρασκευή. Αυτή η επιστροφή απαιτεί κέρδη πέντε έξη μονάδων για τον 25άρη και ενώ δεν αποκλείεται, δεν είναι δυνατόν να την θεωρήσουμε ως την κατεύθυνση με τις μεγαλύτερες πιθανότητες.

Οι εξελίξεις στις θυγατρικές της Βιοχάκλο με τις ΓΣ στις ΣΙΔΕΝΟΡ, ΧΑΛΚΟΡ, ΕΛΒΑΛ, Σωληνουργεία Κορίνθου, ΕΤΕΜ και ΣΙΔΜΑ με μοναδικό θέμα: Συζήτηση και λήψη απόφασης από τους μετόχους μειοψηφίας επί του ζητήματος της υποβολής ή μη υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης για το σύνολο των μετοχών της εταιρίας εκ μέρους της βελγικής εταιρίας Viohalco SA/NV-Έκδοση ψηφίσματος.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας 

Ευρώπη

Άλλη μια πτωτική συνεδρίαση προστέθηκε χθες για τα χρηματιστήρια της ευρωζώνης. Λεπτομέρειες υπάρχουν στο site.
Η παγκόσμια χρηματιστηριακή εμπειρία θέλει, όταν ξεσπούν έντονα καιρικά φαινόμενα ψύχους, η ψυχολογία των επενδυτών να οδηγεί τότε στην αποφυγή της ανάληψης ρίσκου. Αυτό δυσκολεύει σε ένα βαθμό τα χρηματιστήρια της ευρωζώνης στην παραλαβή της σκυτάλης από τις ασιατικές αγορές, που σήμερα φάνηκε πως πήραν μια ανάσα από την πίεση που ασκεί μια σειρά καθοδικών κλεισιμάτων. Ωστόσο, η εμφανής απουσία ειδήσεων με ισχύ ικανή να κινήσει την αγορά σε οιαδήποτε κατεύθυνση, υπογραμμίζει ότι απομένει η τεχνική ανάλυση και η επίδραση του διεθνούς κλίματος ως διαμορφωτές της γενικής τάσης Γιατί επί της τάσης που ισχύει για επιμέρους κλάδους και μετοχές αναφερθήκαμε χθες.

ΗΠΑ

Η κατεύθυνση από τη Wall Street ήταν και πάλι εις βάρος της διάθεσης για ανάληψη κινδύνου με τους Dow Jones  και S&P 500 να τελειώνουν αμφότεροι κάτω κατά -0,43%. Αυτό σηματοδότησε την πέμπτη συνεχόμενη ημέρα απωλειών καθώς οι επενδυτές έχουν ταραχθεί σχετικά, από τον κίνδυνο μήπως η Federal Reserve αρχίσει τη σταδιακή μείωση των μηνιαίων αγορών χρέους της ύψους 85 δισεκατομμύρια δολάρια μετά τη συνεδρίαση για τη χάραξη της πολιτικής της στις 17 και 18 Δεκεμβρίου.

Κρίσιμης σημασίας για την εν λόγω απόφαση θα μπορούσε να είναι η έκθεση για τις μισθοδοσίες για τον Νοέμβριο που αναμένεται αναμένεται αργότερα σήμερα. Η μέση πρόβλεψη αφορά σε αύξηση κατά 180.000 σε μισθοδοσίες με το ποσοστό ανεργίας σταθερό στο 7,2%. Στην αγορά τείνουν να βλέπουν οποιαδήποτε εγγραφή  πάνω από τις 200.000 σαν ώθηση σε μεγάλο βαθμό στην πιθανότητα να αρχίσει το tapering αυτό το μήνα, ενώ ένα αποτέλεσμα κάτω από 150.000 θα απομάκρυνε αυτόν τον κίνδυνο. Παρόλα αυτά, αξίζει να θυμηθούμε ότι η συνολική απασχόληση στις ΗΠΑ είναι πάνω από 136 εκατομμύρια, ώστε η διαφορά για τη μηνιαία αύξηση των θέσεων εργασίας της τάξης των 150.000 ή 200.000 είναι στατιστικά ασήμαντη, όμως έχει τη δύναμη να κινήσει τις αγορές μαζικά.

Τεχνική ανάλυση

Ακόμα και για λόγους αυτοσυντήρησης και διατήρησης των παραδόσεων του τελευταίου  τριμήνου, στο ΧΑ φέτος δεν έχουν σημειωθεί περισσότερες από τρεις στη σειρά καθοδικές συνεδριάσεις για τον δείκτη των blue chip, αναμένουμε σήμερα μαζί με τους traders των παραγώγων, ανοδική αντίδραση. Διαφορετικά θα λέγαμε πως σήμερα οι τιμές πιθανότατα να διακυμανθούν μεταξύ των 386 και 393 μονάδων που ήταν η ζώνη τιμών της συνεδρίασης της 28/11 την Πέμπτη της περασμένης βδομάδας που προετοίμασε το άλμα ως την κορυφή των 405,35 μονάδων που ήταν το υψηλό της Τρίτης από το οποίο ξεκίνησε η τρέχουσα κάθοδος την εκτόνωση της οποίας πιθανά να δούμε σήμερα.

Αξίζει να αναφέρουμε πως οι ξένοι θεσμικοί του ΧΑ επηρεάζονται κατά την εκτίμηση μας από την ατμόσφαιρα που επικρατεί αυτή την εποχή διεθνώς. Οι αγορές μετοχών εμφανίζουν μια αλυσίδα καθοδικών συνεδριάσεων για διάφορα αίτια με κυριότερο την ανησυχία για πιθανή απόφαση της FOMC για να ξεκινήσει την μείωση του προγράμματος μηνιαίων αγορών ομολόγων ύψους 85 δις δολαρίων για τη στήριξη της οικονομίας των ΗΠΑ καθώς υπάρχουν ενδείξεις βελτίωσής της.

Στο ΧΑ

Η θέση της στήλης χθες ήταν ότι η πτώση δεν μπορούσε να αποκλειστεί ως συνέχεια των προηγούμενων συνεδριάσεων αλλά αυτή δεν θα ήταν πολύ μεγάλων διαστάσεων. Τεχνικά βλέπαμε ως τιμή για το κλείσιμο του 25άρη κοντά στις 395 μονάδες αλλά οι επιλογές των θεσμικών έγιναν ξεκάθαρες μετά την συμπλήρωση σχεδόν επτά λεπτών ελεύθερης διαπραγμάτευσης. Πίεσαν σταθερά, μετά την εγγραφή του υψηλού στις 1214,9 μονάδες για τον ΓΔ, τις τιμές των περισσότερων μετοχών του 25άρη. Από τις 399 μονάδες περίπου που ήταν το υψηλό ημέρας για αυτόν, φάνηκε πως με σταθερή καθοδική κλίση θα έκλεινε στις 392, αλλά οι δημοπρασίες «κατάφεραν» να του κλέψουν δυο ολόκληρες μονάδες με το κλείσιμό του στις 390,06.

Αυτή η εξέλιξη άνοιξε το δρόμο για μια κάθοδο ως τις 380 μονάδες, όπου εντοπίζεται μια πολύ ισχυρή στήριξη, η οποία επιβεβαιώθηκε στο απώτερο παρελθόν αλλά και στο πολύ πρόσφατο. Η πρώτη στήριξη λοιπόν εντοπίζεται από τη στήλη στις 382 μονάδες, αν και η πιθανότητα να βρεθεί ακόμα και κάτω από τις 380 δεν μπορεί πλέον να αποκλειστεί.

Όμως το σκεπτικό που αναπτύξαμε χθες για το μαξιλάρι που θα απορροφούσε τις πιέσεις χθες χωρίς να διατρηθούν καθοδικά στηρίξεις επιμέρους μετοχών ή κλάδων δεν έχει χάσει τις πιθανότητες του να υλοποιηθεί.

Σήμερα

Οι  ασιατικές αγορές σταθεροποιήθηκαν καθώς οι ιαπωνικές μετοχές ανέκτησαν τις απώλειες που εμφάνισαν νωρίς, αν και οι επενδυτές ήταν σκεπτικοί προ της δημοσίευσης των δεδομένων επί των θέσεων εργασίας που θα μπορούσαν να αποτελέσουν αφορμή πάρει διαφορετική τροπή η υπόθεση για το επικείμενο tapering των QE στις ΗΠΑ. Μετά από ένα μαλακό καθοδικό φινάλε στη Wall Street, ο δείκτης Nikkei του Τόκιο ενισχύθηκε κατά 0,2% το πρωί στο πρώτο μέρος των συναλλαγών, για να αποκαταστήσει ένα μικρό μέρος από τις απώλειες -3,6% που προέκυψαν από τις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις.

Οι traders προέβησαν σε πώληση του γεν γεγονός που ώθησε το δολάριο ως τα 101,90 μετά από μια-δυο μέρες παρακμής. Οι μετοχές σε όλη την περιοχή φάνηκαν να κερδίζουν το δικαίωμα για μια ανάσα με τον δείκτη MSCI των μετοχών Ασίας - Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας που κατάφερε και  γύρισε σε μηδενική μεταβολή μετά από μια βουτιά στο ξεκίνημα των συναλλαγών.

Τα δεδομένα της Πέμπτης για της ΗΠΑ δεν ήταν βοηθητικά ούτε υπέρ της κατανόησης της οικονομικής πραγματικότητας  γιατί φάνηκε πως αυτή είναι ισχυρή αν κρατηθούν οι εντυπώσεις από την επιφάνεια, αλλά οι λεπτομέρειες δεν ήταν τόσο θετικές. Ενώ η οικονομική ανάπτυξη για το τρίτο τρίμηνο αναθεωρήθηκε προς τα άνω σε ετήσια βάση στο 3,6%, όλη η αύξηση ήρθε από τη συσσώρευση των αποθεμάτων.

Αυτό οδήγησε τους αναλυτές να αναμένουν  πτώση στα αποθέματα αυτό το τρίμηνο και, συνεπώς, αυτό από μόνο του μπορεί να λειτουργήσει ως τροχοπέδη για την ανάπτυξη. Ωστόσο το ποσοστό αύξησης του ΑΕΠ ήταν αρκετό για να στείλει τις αποδόσεις του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ κοντά στο υψηλό τριών μηνών γύρω από το 2,87%.

Για πρώτη φορά, η αύξηση των αποδόσεων δεν ανέβασε το δολάριο ΗΠΑ, εν μέρει επειδή αποδόσεις των ομολόγων των κρατών της ευρωζώνης αυξήθηκαν ακόμη περισσότερο μετά την εντύπωση που διαμόρφωσε ο Mario Draghi Πρόεδρος της  Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που εμφανίστηκε χωρίς καμία βιασύνη στο να λάβει περαιτέρω δράση για τόνωση της οικονομίας της ζώνης του κοινού νομίσματος.

Νωρίς σήμερα, το ενιαίο νόμισμα ήταν στα 1,3663 δολάρια αφού τελικά έσπασε τη σκληρή αντίσταση στα 1,3620 δολάρια. Ο επόμενος στόχος με βάση την τεχνική ανάλυση είναι στα 1.3705/18 , η οποία δεν θα είναι πολύ μακριά από την κορυφή του 2013 που εγγράφηκε στα 1,3832 δολάρια. Έναντι του γιεν, έφτασε σήμερα μέχρι και τα 139,24, αλλά δεν κατάφερε να βρεθεί πάνω από την κορυφή πενταετίας στα 140,03 νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Στις αγορές εμπορευμάτων, η τιμή spot του χρυσού ήταν πάνω +0,25% στα 1.227,65 η ουγγιά, αλλά παρέμεινε ακόμη 2% χαμηλότερα για την εβδομάδα.

Η τιμή του αργού πετρελαίου ήταν κάτω 5 σεντς στα 97,33 δολάρια, αλλά εξακολουθεί να είναι πάνω κατά 5% μέχρι σήμερα, χάρη στην πτώση στα αποθέματα αργού των ΗΠΑ. Το μπρεντ υποχώρησε κατά 4 σεντς στα 110,94 δολάρια, αλλά και πάλι είναι επάνω για την εβδομάδα.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα