Στο «κόκκινο» έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Πέμπτη, 05 Δεκεμβρίου 2013 19:08
UPD:19:36
REUTERS/PAWEL KOPCZYNSKI

Φωτογραφία αρχείου.

Με απώλειες έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς ενισχύθηκαν οι ανησυχίες των επενδυτών για τον κίνδυνο αποπληθωρισμού στην Ευρωζώνη, ενώ τα ισχυρά οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ οδήγησαν στην εκτίμηση ότι η Fed μπορεί να ξεκινήσει το tapering νωρίτερα από το αναμενόμενο.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε 0,9% χαμηλότερα και ο FTSE 100 της Βρετανίας υποχώρησε για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα, στο μεγαλύτερο πτωτικό σερί του από τον Μάρτιο. Ο βρετανικός δείκτης FTSE έχει χάσει σχεδόν 5% από την κορυφή του Οκτωβρίου, ενώ σήμερα οι απώλειες περιορίστηκαν στο 0,18%.

Ο DAX υποχώρησε 0,61%, ο CAC 40 κατέγραψε πτώση 1,17%, ο ΙΒΕΧ 35 σημείωσε απώλειες 1,56% και στο -1,75% έκλεισε ο ιταλικός FTSE MIB.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατήρησε το βασικό της επιτόκιο αμετάβλητο στο 0,25%, όπως ήταν αναμενόμενο, μετά την έκπληξη της μείωσης των επιτοκίων τον περασμένο μήνα.

Κράτησε επίσης σταθερές τις προβλέψεις της για ύφεση 0,4% στην Ευρωζώνη το 2013. Για το 2014, αναμένει ανάπτυξη στο 1,1%, ελαφρώς  βελτιωμένο επίπεδο σε σχέση με το 1,0% που προέβλεπε το Σεπτέμβριο. Για το 2015 προβλέπεται ανάπτυξη της τάξης του 1,5%.  

EURONEWSGREEK

Στη συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι είπε ότι οι κίνδυνοι στις οικονομικές προοπτικές  παραμένουν καθοδικοί. Προειδοποίησε, επίσης, ότι η ζώνη του ευρώ θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μια μακρά περίοδο χαμηλού πληθωρισμού.

Η ΕΚΤ βλέπει τον πληθωρισμό στο 1,4% το 2013, στο 1,1% το 2014 και στο 1,3% το 2015 - πολύ κάτω από το στόχο της, κοντά στο 2% τοις εκατό.

Εν τω μεταξύ, η Τράπεζα της Αγγλίας άφησε το βασικό της επιτόκιο και το πρόγραμμα νομισματικής τόνωσης αμετάβλητα, ενώ ο υπουργός Οικονομικών της χώρας παρέδωσε την εξαμηνιαία έκθεση για την πορεία της οικονομίας.

Τα ισχυρά οικνομικά στοιχεία από τις ΗΠΑ συνέχισαν να δημιουργούν αβεβαιότητα γύρω από το πότε η Fed μπορεί να προχωρήσει στο tapering.

Η οικονομία των ΗΠΑ αναπτύχθηκε με ταχύτερο ρυθμό από ό, τι είχε αρχικά εκτιμηθεί, στο 3,6% ετησίως από 2,8% αρχικά, ενώ τα στοιχεία από την αγορά εργασίας έδειξαν ότι ο αριθμός των Αμερικανών που κατέθεσαν  νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας, μειώθηκε απροσδόκητα την περασμένη εβδομάδα, ένα ελπιδοφόρο σημάδι για την ανάκαμψη της αγοράς εργασίας.

Οι μετοχές της Smith έκλεισαν 4,04% υψηλότερα μετά την ανακοίνωση της αύξησης της κερδοφορίας κατά 52% στο πρώτο εξάμηνο.

Η μετοχή της Merck ενισχύθηκε 4,90% μετά τη συμφωνία εξαγορας της AZ Electronic Materials.

Η μετοχή της Sydbank υποχώρησε 4,46%, λόγω της ανακοίνωσης της αύξησης  των διαγραφών, μετά από έναν έλεγχο από τις ρυθμιστικές αρχές της χώρας.

 Η μετοχή της Metro υποχώρησε 4,75% μετά την υποβάθμισή της σε equal -weight  από την Morgan Stanley.

Οι μετοχές της γαλλικής BNP Paribas έκλεισαν 1,67%, μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας εξαγοράς της πολωνικής μονάδας της Rabobank για 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια .

Οι μετοχές της Credit Suisse υποχώρησαν 1,21% μετά την ανακοίνωση ότι θα πουλήσει την γερμανική ιδιωτική τράπεζα στην Bethman Bank.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα