Προς πώληση ισλαμικών ομολόγων το Πακιστάν

Τρίτη, 23 Νοεμβρίου 2004 12:17

ΙΣΛΑΜΙΚΑ ομόλογα - για πρώτη φορά - μέχρι τον Ιανουάριο, σχεδιάζει να πουλήσει το Πακιστάν, καθώς προσπαθεί να περιορίσει τη ζήτηση για μετοχές βάσει του μουσουλμανικού νόμου, σύμφωνα με δήλωση του πρωθυπουργού της χώρας, Shaukat Aziz, σε συνέντευξη που παρεχώρησε.

Η πώληση αυτή θα είναι η δεύτερη του Πακιστάν από το 1997. Τον Φεβρουάριο άντλησε το ποσόν των 500 εκατ. δολ. από την πώληση ομολόγων για τη χρηματοδότηση του χρέους, σε δολάρια, προσελκύοντας τη ζήτηση τρεις φορές περισσότερο από το ποσόν που προσφέρθηκε.

«Κατά πάσα πιθανότητα θα μπούμε στην αγορά τον Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο», ανέφερε ο Aziz, 55 ετών, πρώην στέλεχος της Citigroup Inc., σε συνέντευξή του στην πρωτεύουσα της Σρι Λάνκα, Κολόμπο.

Το Πακιστάν, επιδιώκει να αντλήσει κεφάλαια, προκειμένου να τονώσει την οικονομική ανάπτυξη και να γεφυρώσει το χάσμα του ελλείμματος την τρέχουσα οικονομική χρήση με την πώληση ισλαμικών ομολόγων που συνδέονται με τον μουσουλμανικό νόμο.

Τα ισλαμικά ομόλογα, τα οποία δεν επενδύουν σε εταιρείες οινοπνευματωδών ποτώ, τυχερών παιχνιδιών και καπνού, είναι αξίας περίπου 250 δισ. δολ. διεθνώς.

Η Citigroup, η μεγαλύτερη τράπεζα στον κόσμο και η HSBC Holdings Plc, η μεγαλύτερη της Ευρώπης, από πλευράς χρηματιστηριακής αξίας, επελέγησαν τον Οκτώβριο να αναλάβουν την πώληση των ομολόγων, μετά την πρόσκληση που απηύθυνε το κράτος του Πακιστάν για την εκδήλωση ενδιαφέροντος, μετά την έγκριση, τον Σεπτέμβριο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα