Market Beat: Πιθανή η ανατροπή του momentum

Τετάρτη, 04 Δεκεμβρίου 2013 10:02
UPD:10:02
Icon/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

Η αγορά της Αθήνας ακόμα και χθες, που οι αγορές στην ευρωζώνη σημείωναν μεγάλη πτώση, κράτησε τη διακύμανση των τιμών των βασικών δεικτών εντός της ανώτερης ζώνης τιμών τους για το 2013. Φάνηκε λοιπόν πως ήταν δυνατόν να κρατήσει τάση ανεξάρτητη από την κατεύθυνση που έδιναν στις τιμές των μετοχών οι επενδυτές στον υπόλοιπο πλανήτη. Αλλά στο τέλος των συναλλαγών με δεδομένη την καθοδική δυναμική στις αγορές της Νέας Υόρκης στις 16:48 άρχισαν οι ρευστοποιήσεις που συνεχίστηκαν επίμονα ως το τέλος της ελεύθερης διαπραγμάτευσης, με αποτέλεσμα το κλείσιμο να γίνει στο ελάχιστο ημέρας που σημειώθηκε με τη βοήθεια των δημοπρασιών.

Νομίζουμε πως οι περισσότεροι από τους αναλυτές της παγκόσμιας κεφαλαιαγοράς έχουν «πεισθεί» ότι η βελτίωση που εμφανίζουν τα μακροοικονομικά δεδομένα της οικονομίας των ΗΠΑ θα ωθήσουν την Fed να αποφασίσει το tapering μέσα στο μήνα. Η αντίδραση των επαγγελματιών είναι συντονισμένη πάνω σε αυτή τη άποψη με πτώση στα χρηματιστήρια από την Ασία ως την ευρωζώνη όπου χθες οι βασικοί δείκτες εμφάνισαν βουτιές που ανάλογές τους είχαν να σημειωθούν από τον Αύγουστο.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Το ζήτημα είναι πως θα αντιδράσουν οι fund managers του ΧΑ που ανήκει στις αναδυόμενες αγορές αλλά παράλληλα είναι και αγορά της ζώνης του ευρώ. Πότε; Όταν ο υποβιβασμός του έδειξε ξεκάθαρα πως είχε λειτουργήσει ευεργετικά και οι ξένοι θεσμικοί κυριαρχώντας στις συναλλαγές ανέτρεπαν τις προσδοκίες των εγχώριων αναλυτών για σημαντική διόρθωση. Όλοι οι αναλυτές των αγορών ωστόσο αυτή τη βδομάδα αναγνωρίζουν τα ακόλουθα:

• Το φάντασμα του tapering θα μπορούσε στοιχειώσει τις αναδυόμενες αγορές και τα νομίσματά τους όπως φάνηκε από το χτύπημα που δέχθηκαν, όταν ο πρόεδρος της Fed Ben Bernanke αναφέρθηκε πρώτη φορά τον Μάιο στην ιδέα του tapering.
• Πολλοί αναλυτές αναμένουν ότι η Fed να αρχίσει τη μείωση στις αγορές ομολόγων, που ονομάστηκε QE3 , κατά τη σύνοδό της τον Μάρτιο, αλλά μερικοί πιστεύουν ότι θα μπορούσε να επισπευσθεί και να ληφθεί απόφαση τον Ιανουάριο, ή σε ακραίες περιπτώσεις, μερικοί περιμένουν tapering αργότερα αυτό το μήνα, εφόσον τα δεδομένα της απασχόλησης δείξουν πως έχει βελτιωθεί ικανοποιητικά.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας 

Ευρώπη

Οι ευρωπαϊκές αγορές έκλεισαν σημαντικά χαμηλότερα χθες, μετά από τα απογοητευτικά οικονομικά στοιχεία για την Ευρωζώνη και τις αυξανόμενες ανησυχίες ότι η Federal Reserve μπορεί προχωρήσει τελικά στο tapering νωρίτερα απ' ό,τι αρχικά αναμενόταν.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro Stoxx 600 Index έκλεισε 1,53% χαμηλότερα, με τον κλάδο των πρώτων υλών να ηγείται της πτώσης, καθώς η Rio Tinto τόνισε ότι θα μειώσει τις κεφαλαιακές της δαπάνες μέχρι το 2015, λόγω της εύθραυστης αγοράς. Οι μετοχές της υποχώρησαν 0,8%.

Ο δείκτης FTSE 100  του Λονδίνου υποχώρησε 0,95%, ο DAX σημείωσε απώλειες 1,90%, ο CAC 40 κατέγραψε πτώση 2,65%, ενώ 1,44% και 1,95% χαμηλότερα έκλεισαν ο ΙΒΕΧ 36 και ο FTSE MIB , αντίστοιχα.

Τα νέα οικονομικά στοιχεία για τη ζώνη του ευρώ επίσης βάρυναν την επενδυτική εμπιστοσύνη. Ο μηνιαίος δείκτης τιμών παραγωγού για τον Οκτώβριο παρουσίασε μείωση της τάξης του 0,5% και κινήθηκε κάτω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών, ενώ χειρότερη από τις εκτιμήσεις ήταν και η ετήσια πτώση του δείκτη, η οποία διαμορφώθηκε στο 1,4%.

ΗΠΑ

Πολλοί αναλυτές αναμένουν ότι η Fed να αρχίσει τη μείωση στις αγορές ομολόγων, που ονομάστηκε QE3 , κατά τη σύνοδό της τον Μάρτιο, αλλά μερικοί πιστεύουν ότι θα μπορούσε να επισπευσθεί και να ληφθεί απόφαση τον Ιανουάριο, ή σε ακραίες περιπτώσεις, μερικοί περιμένουν tapering αργότερα αυτό το μήνα, εφόσον τα δεδομένα της απασχόλησης δείξουν πως έχει βελτιωθεί ικανοποιητικά.

Στη Wall Street, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε 0,6%, ενώ ο Standard & Poors 500 Index υποχώρησε 0,32%, με τις μετοχές των προσωπικών και οικιακών ειδών να οδηγούν τις απώλειες, εν μέσω ενδείξεων για αδυναμία στις πωλήσεις τις ημέρες των διακοπών δηλαδή της Ημέρας των Ευχαριστιών και την Black Friday.

Αξιόπιστα δεδομένα σχετικά με τις οικοδομές και τη στέγαση των ΗΠΑ τις τελευταίες εβδομάδες αύξησαν την αισιοδοξία ότι η οικονομία των ΗΠΑ δεν κατέστη δυνατό να καταστραφεί από τη διακοπή της λειτουργίας της κυβέρνησης τον Οκτώβριο.

Τεχνική ανάλυση

Από χθες σημειώναμε ότι οι πιθανότητες να δούμε τον δείκτη να φθάνει ως τις 410 μονάδες και κατόπιν να γυρίσει δεν είναι μικρές, αλλά πολλά εκτιμούσαμε πως θα εξαρτηθούν και από το  κλίμα που θα σχηματίσουν οι συνθήκες στα διεθνή χρηματιστήρια.
Το φάντασμα του tapering θα μπορούσε στοιχειώσει τις αναδυόμενες αγορές και τα νομίσματά τους όπως φάνηκε από το χτύπημα που δέχθηκαν, όταν ο πρόεδρος της Fed Ben Bernanke αναφέρθηκε πρώτη φορά τον Μάιο στην ιδέα του tapering.

Οι επενδυτές στα παράγωγα ενώ είχαν γνώση της εγγραφής ελάχιστου ημέρας από τον υποκείμενο στις 401,5 μονάδες επέλεξαν να κρατήσουν την τιμή του ελάχιστου ημέρας στο ΣΜΕ τρέχουσας σειράς στις 403,25 μονάδες την οποία μάλιστα «χρησιμοποίησαν» στις τελευταίες πράξεις. Η εκτίμησή μας είναι πως θα επηρεαστεί η διάθεση για ανάληψη ρίσκου σήμερα αν και σύμφωνα με την στάση των επενδυτών στα παράγωγα αφού δεν ανέβηκαν οι όγκοι σε στοιχήματα για πτώση κάτω από τις 400 μονάδες δεν προβλέπουν μεγάλες πιέσεις. Εμείς περιμένουμε να κρατήσει η στήριξη στις 395 μονάδες αλλά θεωρούμε δύσκολο να κρατηθούν οι τιμές των βασικών δεικτών στην ανώτερη ζώνη τιμών για το 2013.     

Στο Χ.Α.

Πτωτικά έκλεισε χθες το ελληνικό χρηματιστήριο, σε μία συνεδρίαση όπου κυριάρχησε η έντονη μεταβλητότητα, οι ισχυρές πιέσεις στις τράπεζες και ο αρκετά ικανοποιητικός τζίρος, ενώ σε πολλά blue chips σημειώθηκαν εντυπωσιακά κέρδη. Ισχυρή στήριξη από Folli Follie, Motοr Oil, OΠΑΠ και ΟΛΠ. Ο Γενικός Δείκτης, μετά από αρκετές εναλλαγές προσήμων, έκλεισε στις 1.220,98 μονάδες με πτώση -0,59%, κινούμενος όλη μέρα σε στενό εύρος διακύμανσης, με χαμηλό ημέρας τις 1.220,91 μονάδες και υψηλό ημέρας τις 1.232,43 μονάδες.

Ο τζίρος διαμορφώθηκε σε αρκετά υψηλά επίπεδα και στα 136,12 εκατ. ευρώ, ενώ ο όγκος άγγιξε τα 54 εκατ. τεμάχια. Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε πτώση 4,34%, ο δείκτης FTSE Large Capυποχώρησε 0,72%, ενώ 1,93% χαμηλότερα έκλεισε ο FTSE Mid Cap.

Σήμερα

Οι περισσότερες ασιατικές μετοχές υποχώρησαν σήμερα, καθώς οι προοπτικές της μείωσης της τόνωσης της οικονομικής δραστηριότητας από την πλευρά της αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας στις αρχές του επόμενου έτους, ώθησε τους επενδυτές να εξαργυρώσουν τα κέρδη από τις πρόσφατες ανοδικές κινήσεις των χρηματιστηρίων.

Ο δείκτης των μετοχών MSCI Ασίας - Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας  υποχώρησε 0,7% και βρέθηκε σε χαμηλότερα επίπεδα σε περίπου δύο εβδομάδες, ενώ ο Nikkei της Ιαπωνίας έπεσε 2,6% μετά από κορύφωση στα υψηλά πέντε μηνών την Τρίτη.

Η υποχώρηση, η οποία ήρθε μετά την πτώση που είχαν υποστεί οι ευρωπαϊκές μετοχές, τη μεγαλύτερη από τον Αύγουστο, προήλθε από την ρευστοποίηση για αποκομιδή κερδών που προτίμησαν να μαζέψουν πριν από την ανακοίνωση των δεδομένων επί των  θέσεων εργασίας τις ΗΠΑ την Παρασκευή, αλλά στην κίνηση αντικατοπτρίζονται επίσης οι ανησυχίες σχετικά με την έξοδο της Fed από το πρόγραμμα της αγοράς ομολόγων  από τη δευτερογενή αγορά.

Πολλοί αναλυτές αναμένουν ότι η Fed να αρχίσει τη μείωση στις αγορές ομολόγων, που ονομάστηκε QE3 , κατά τη σύνοδό της τον Μάρτιο, αλλά μερικοί πιστεύουν ότι θα μπορούσε να επισπευσθεί και να ληφθεί απόφαση τον Ιανουάριο, ή σε ακραίες περιπτώσεις, μερικοί περιμένουν tapering αργότερα αυτό το μήνα, εφόσον τα δεδομένα της απασχόλησης δείξουν πως έχει βελτιωθεί ικανοποιητικά.

Στην Ασία, οι ανησυχίες των επενδυτών περιλαμβάνουν το επίμονο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών στην Ινδία και την Ινδονησία , καθώς και την πρόσφατη πολιτική αστάθεια στην Ταϊλάνδη.

Η ρουπία της Ινδονησίας έχει αποδυναμωθεί 0,8% σε 11.970 ρουπίες ανά δολάριο, παραμένοντας κοντά στα πενταετή χαμηλά που κατέγραψε την περασμένη εβδομάδα.

Με το που αναβίωσε η συζήτηση άρχισε να διαταράσσεται η πτώση του γιεν, το οποίο αφορά  στην κερδοσκοπία μέσω carry -trades. Το δολάριο υποχώρησε περίπου ένα τοις εκατό στα 102,40 γεν από τα υψηλά έξι μηνών της Τρίτης στα 103,38 γεν. Το ευρώ ήταν πιο σταθερό στα 1,3595 δολάρια, όχι μακριά από το υψηλό ενός μήνα των 1,3622 δολαρίων που κατέγραψε την περασμένη εβδομάδα.

Χρυσός και ασήμι, τα οποία, λόγω των φόβων πληθωρισμού, έχουν επωφεληθεί, όπως και οι μετοχές, από τα QE των ΗΠΑ διαπραγματεύθηκαν κοντά στα χαμηλά 5 μηνών.

Όμως, οι τιμές του πετρελαίου ανέβηκαν, με τις futures του αργού στις  ΗΠΑ να γράφουν υψηλό πέντε εβδομάδων που υποστηρίζεται από την απροσδόκητη πτώση στα αποθέματα πετρελαίου των ΗΠΑ.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

  • Συνεχίζεται η διαδικασία αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης προς τους ιδιώτες, με το υπουργείο Οικονομικών, από την έναρξη της διαδικασίας μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, να έχει ολοκληρώσει τη χρηματοδότηση αιτημάτων ύψους 6,4 δισ. ευρώ. Δηλαδή, έχει ήδη μεταβιβαστεί προς τους φορείς το 80% των συνολικών πόρων που προβλέπονται για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
  • Σήμερα «κλειδώνει», σύμφωνα με πληροφορίες, η πώληση του Αστέρα Βουλιαγμένης, με την κατάθεση ολοκληρωμένων προσφορών από τους τρεις διεκδικητές. Τα σχήματα που μετέχουν στην «κούρσα» της διεκδίκησης είναιη κοινοπραξία Colony Capital Acquisitions Ltd -Dolphin Capital Investors Ltd, η Plepi Holdings Ltd και το fund AGC Jermyn Street IV:
  • Συνέχεια της ύφεσης στην Ελλάδα μέχρι και το 2015 “βλέπει” η Citigroup σε νέα έκθεσή της, αύξηση του χρέους και ρεκόρ ανεργίας, ενώ επισημαίνει πως μόνο το OSI θα βάλει τη χώρα σε μία βιώσιμη δημοσιονομική οδό. Η Citigroup σημειώνει πως η ύφεση έχει υποχωρήσει το τελευταίο διάστημα, στο -3% στο γ' τρίμηνο, ωστόσο θα συνεχιστεί και το 2014 αλλά και το 2015, και θα διαμορφωθεί στο 1,9% και το 0,5%, αντίστοιχα. Για το χρέος, εκτιμά ότι θα αγγίξει το 190% του ΑΕΠ το 2014 και το 199% του ΑΕΠ το 2015, ενώ το πρωτογενές πλεόνασμα θα βρεθεί στο 1,7% του ΑΕΠ το 2014 και στο 1,6% του ΑΕΠ το 2015.
  • Για επενδυτές έτοιμους να σπεύσουν προς τις ελληνικές μετοχές, κάνει λόγο το CNBC, μετά και τη μετάταξη του ελληνικού χρηματιστηρίου στην κατηγορία των αναδυόμενων αγορών. Όπως σημειώνεται, η Ελλάδα είναι η πρώτη αγορά μετοχών που υποβαθμίστηκε από αναπτυγμένη σε αναδυόμενη, αλλά η εξέλιξη αυτή δημιουργεί αρκετά παράδοξα εν μέσω κρίσης. Θεωρητικά, η απόφαση αυτή θα προκαλούσε πιο αρνητικό κλίμα, αναφέρεται και προστίθεται πως, ωστόσο, η υποβάθμιση ενδεχομένως να εκτινάξει τις δραστηριότητες, να βοηθήσει την αύξηση των τιμών των μετοχών και τα επίπεδα του γενικού δείκτη στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

  • «Έκρηξη» της ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας προβλέπει η Credit Suisse για το 2014, εκτιμώντας μάλιστα ότι θα ξεπεράσει τον μέσο όρο 30 ετών, και θα αγγίξει το 3,7%. Σε έκθεσή της για τις προοπτικές του 2014, η ελβετική τράπεζα σημειώνει ότι η ισχυρή ανάπτυξη θα καθοδηγηθεί από τις ανεπτυγμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της «αναγεννημένης» Ευρώπη.
  • Το κινέζικο γουάν ξεπέρασε το ευρώ και έγινε το δεύτερο πιο... δημοφιλές νόμισμα για τη χρηματοδότηση του παγκόσμιου εμπορίου το 2013, σύμφωνα με την εταιρεία Swift (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) που παρέχει τα σχετικά στοιχεία, μετέδωσε το πρακτορείο Bloomberg. Το γουάν κατέγραψε ένα ποσοστό 8,66% όσον αφορά στις πιστωτικές επιστολές (letters of credit) και τις εισπράξεις τον Οκτώβριο έναντι 6,64% του ευρώ, ανακοίνωσε η Swift. Η Κίνα, το Χονγκ Κονγκ, η Σιγκαπούρη, η Γερμανία και η Αυστραλία ήταν οι κύριοι χρήστες του γουάν στη χρηματοδότηση του εμπορίου, σύμφωνα με την εταιρεία, η οποία αναφέρει στην ανακοίνωσή της ότι το ποσοστό του γουάν στη χρηματοδότηση του διεθνούς εμπορίου τον Ιανουάριο του 2012 ήταν 1,89% έναντι 7,87% του ευρώ.
  • Συστάσεις προς την Ιταλία όσον αφορά στο δημόσιο χρέος της απηύθυνε ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Όλι Ρεν, υποστηρίζοντας ότι η Ρώμη προχωρά υπερβολικά αργά στη μείωσή του. «Σε ό,τι αφορά το έλλειμμα, η Ιταλία βρίσκεται έστω και οριακά μέσα στα όρια του κανόνα του 3%, πράγμα που της επέτρεψε να βγει από τη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος. (...) Εξάλλου οφείλει να σεβαστεί έναν ορισμένο ρυθμό μείωσης του χρέους της και δεν το κάνει», δήλωσε ο Ρεν σε συνέντευξή του στην εφημερίδα La Repubblica.
  • Η UBS, από τους μεγαλύτερους traders στην αγορά χρυσού, προχώρησε σήμερα στο ψαλίδισμα των προβλέψεών της για την τιμή του πολύτιμου μετάλλου, λόγω έλλειψης στήριξης στο επόμενο διάστημα. Η τράπεζα μείωσε τον στόχο ενός μηνός στα 1.180 δολάρια η ουγγιά, από 1.450 δολάρια η ουγγιά,  και μείωσε τον στόχο τριμήνου στα 1.100 δολάρια η ουγγιά από 1.375 δολάρια.

ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα